5 dôvodov, prečo konzumovať avokádo

Výnimočné avokádo

Avokádo je plné antioxidantov, teda odstraňuje zlé látky, ktoré vznikajú najmä u športovcov pri cardio zaťažení. Ďalej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a minerály, čo sú samozrejme podstatné živiny pre navyšovanie výkonnosti.  Obsahuje napríklad vitamíny C, E a najmä vitamíny skupiny B, ktoré rozhodujú o rýchlosti transformácie potraviny na energiu. Z minerálov obsahuje hlavne draslík a horčík, ktoré sú dôležité pre správnu funkčnosť svalov.

Zaujímavosťou je, že obsahuje nízke množstvo zlého cholesterolu, hoci jeho konzistencia pripomína najmä maslo, ktoré obsahuje zlý cholesterol.  Takže konzumáciou avokáda prijímate zdravé tuky, čím predchádzate srdcovo-cievnym ochoreniam, teda môžete si ho dovoliť konzumovať väčšie množstvá, čo je veľmi dôležité pri zvýšenom športovom zaťažení.  Avokádo veľmi radi využívajú najmä ľudia, ktorí majú alergiu na bielkovinu kravského mlieka.

Ako správne avokádo konzumovať?

Avokádom môžeme nahradiť maslo v rôznych pomazánkach a nátierkach alebo ho použiť ako prísadu do šalátov. Chutné je taktiež roztlačené zrelé avokádo, ktoré dáme samotne na celozrnné pečivo. Každý si ho môže dochutiť podľa seba, môžeme použiť napríklad rôzne oriešky, citrón, soľ, korenie, zeleninu a pod. Taktiež sa často používa ako surovina do rôznych smoothie nápojov. Tepelne upravovať avokádo sa neodporúča, ale ak už, tak čo najkratšiu dobu.

Správny a nevhodný čas na jeho konzumáciu

Pre maximálne využitie avokáda na navyšovanie športovej aktivity je vhodné ho konzumovať ráno, alebo na desiatu. Resp. najsprávnejší čas je cca 1,5 h pred fyzickou aktivitou, kedy sa práve obrovská energia z avokáda stáva aktívnou pre váš výkon. Neodporúčam konzumovať avokádo tesne po fyzickej aktivite, kedy by tuk z avokáda výrazne znížil regeneračnú schopnosť organizmu.

Ako vybrať správne avokádo

Zrelé avokádo má tmavú šupku (až čiernu) a pri jemnom stlačení môžeme pocítiť, že je mäkké (pozor, nie priveľmi). Takéto avokádo je možné ihneď konzumovať, vnútro pôjde ľahko od šupky a od kôstky. Nezrelé avokádo má jasnú zelenú farbu a je na dotyk tvrdé. Takéto avokádo si môžete kúpiť a nechať doma dozrieť. V takejto forme dozretia sa avokádo často využíva ako hlavná ingrediencia do šalátov, kedy má význam ako hlavné jedlo, napr. namiesto syra.  Najlepšie sa uskladňuje pri izbovej teplote a dozrieva cca 3-4 dni. Ak chcete proces dozretia oddialiť, stačí avokádo dať do chladničky.

Top 5 predností avokáda

  • prevládajú zdravé tuky, preto jeho konzumácia môže byť zvýšená
  • obsahuje potrebné vitamíny pre rýchlejšiu premenu tuku na energiu
  • obsahuje minerály, ktoré zlepšujú funkciu svalov
  • obsahuje antioxidanty, ktoré znižujú ničivé voľné radikály, ktoré sa vytvárajú pri zvýšenom dýchaní (cardio záťaž)
  • skvelo chutí 😉