Ako má vyzerať stravovanie školáka?

Ďalší školský rok sa opäť začal a detičky už znova vysedávajú v školských laviciach. Keď sú deti v škole tak nemáte nad nimi a ich stravovaním až taký dohľad ako počas prázdnin.

Pozitívne návyky pre deti

Pozitívne návyky pre deti                                                                                                                                                                                                  Pre zdravý vývoj detí je dôležitá plnohodnotná strava počas celého dňa, preto je potrebné dbať na to, čo vaše deti jedia i v škole. Rovnomerne rozložené stravovanie zaručí vašim deťom dostatok energie a vitality na vzdelávanie. Celodenná strava sa delí na tri základné hlavné jedlá – raňajky, obed a večera, a na dve doplnkové menšie jedlá – desiata a olovrant, ktoré sú taktiež dôležité pre vývoj detí. Vynechaním desiaty alebo olovrantu môže spôsobiť únavu, zníženú pozornosť, podráždenosť, no a v neposlednom rade chuť na sladké, čo je u detí jeden z najdôležitejších javov. Netvrdím, že chuť na sladké alebo konzumácia sladkých potravín by mala byť u detí tabu, len to treba udržať v rámci normy.

Ako teda predísť nežiaducim následkom nedostatku prísunu energie a živín prostredníctvom zdravej stravy?

Na začiatok sú klasicky ako pre všetkých rovnako dôležité výdatné a plnohodnotné raňajky. Veľa detí neraňajkuje vôbec, čo je absolútne nesprávne. Je potrebné dieťa naučiť raňajkovať, pretože ak vynechá toto podstatné jedlo dňa, nemôže naplno začať deň a fungovať na 100 %. Raňajkami potrebuje doplniť živiny a energiu, ktorú dieťa stratilo počas spánku a pripraví telo na činnosti celého dňa.

čo pripraviť deťom na raňajky?Čo pripraviť deťom na raňajky?

Môžete im pripraviť to,  čo im chutí – sladké i slané raňajky. Dôležité je, aby deti raňajkovali kvalitné potraviny a tento pozitívny zvyk im zostane aj do budúcna. Inšpirovať sa môžete nasledovnými tipmi:

 

  • Celozrnné pečivo s maslom, džemom/medom a ovocím
  • Vajíčková omeleta/vajíčko na tvrdo alebo namäkko s celozrnným pečivom alebo macesom, čerstvá zelenina
  • Kvalitná šunka, syr, zelenina a celozrnné pečivo/maces/knäckebrot
  • Biely jogurt s medom, ovsené vločky, oriešky, ovocie, celozrnné sušienky
  • Avokádová nátierka (tuniaková, vajíčková, mrkvová a pod.) s celozrnným pečivom, čerstvá zelenina
  • Vianočka s maslom a medom, ovocie, kakao alebo kvalitný ovocný džús

Čo na desiatu a olovrant?

Ďalším dôležitým krokom, ktorý zabezpečuje rodič je príprava/zaobstaranie zdravej desiaty a olovrantu. Mnohí nemajú čas pripravovať deťom každé ráno do školy tieto dve jedlá a tento problém riešia tým, že dajú deťom peniaze aby si v školskom bufete zakúpili niečo pod zub. Ako to už ale býva, väčšina detí si za tieto peniaze v bufete kúpi akurát tak nejakú sladkosť a nie plnohodnotné jedlo. Keď sa to stane občas, je to v poriadku, ale ak je to pravidelné, pre vývoj dieťaťa to nie je určite vhodné. Sladkosťami si dodajú rýchlu energiu, ktorá sa rovnako rýchlo vstrebe a dieťa za krátku chvíľu opäť pocíti hlad a únavu. A čo sa týka dlhodobého hľadiska, takéto stravovanie je nábehom na detskú obezitu a neskôr i na cukrovku.

Čo teda nabaliť deťom? Určite nič nepokazíte nasledovnými potravinami. A samozrejme občas imčo deťom pribaliť na desiatu? môžete pribaliť aj nejakú sladkú maškrtu, ale nemala by tvoriť podstatnú časť danej desiaty alebo olovrantu.

  • Čerstvé alebo sušené ovocie
  • Rôzne oriešky a semienka (slnečnicové, tekvicové a pod.)
  • Celozrnné pečivo s kvalitnou šunkou, syrom a zeleninou
  • Celozrnné pečivo s maslom a džemom/medom
  • Jogurt so sušienkami (celozrnnými)
  • Jogurtový nápoj ochutený, knäckebrot
  • Mix zeleniny (nakrájaná mrkva, kaleráb, uhorka, paradajka a pod.) Aj keď deti moc neobľubujú, treba im ju neustále podsúvať.

Čo sa týka druhého hlavného jedla dňa – obeda, závisí od toho, či sa dieťa stravuje doma alebo v školskej jedálni. Ak doma, máte tak kontrolu nad tým čo a koľko vaše dieťa zje. Ak sa stravuje v škole, neviete ovplyvniť ich stravovanie.

Preto je veľmi podstatné dbať na to, aby ste im zabezpečili kvalitnú stravu počas dňa tam, kde to ovplyvniť viete – počnúc raňajkami, desiatou a olovrantom ako i stravou, keď prídu domov zo školy.

Aj nápoje sú dôležité

Aby sme ešte nezabudli na veľmi dôležitú vec a to je kvalitný pitný režim. Vieme, že deti neradi pijú čisté vody. Preto je dôležité naučiť deti vyberať správne tekutiny – minerálne vody, kvalitné džúsy a šťavy, ktorými si čistú vodu môžu s času na čas ochutiť. Určite im nedávajte ochutené a umelo sladené limonády, koly a podobné nezdravé nápoje. Uvedomte si, že ak dieťa naučíte správne vyberať nápoje už v tomto veku, je to opäť pozitívny krok do budúcna.

Ak naučíte deti správnym návykom už v rannom veku, verte, že si tieto pozitívne zvyklosti prevezmú i do dospelosti. Týmito návykmi prispejete rovnako k zlepšeniu zdravia vašich detí, lepšej sústredenosti v škole ako i k celkovému zdravému vývoju. Je len na vás aby ste si našli vo vašom uponáhľanom živote čas na to, zabezpečiť tieto dôležité aspekty ich rozvoja.