Bazalkové semienka

Bazalku pozná asi každý, čerstvá alebo sušená sa používa každodenne v našej kuchyni. Obsahuje veľa prospešných látok pre naše telo a preto by sme ju určite mali využívať a obohacovať si ňou jedálniček. Vedeli ste však, že využiť sa dajú aj bazalkové semienka? Najmä v ázijských krajinách sú pokladané a využívané ako súčasť zdravej a vyváženej stravy, u nás však zatiaľ nie sú ešte veľmi známe a preferované.

Bazalkové semienka a ich pozitíva

Ako sme už spomínali, sú známe najmä v ázijských krajinách, kde ich nazývajú i Sabja semienka.

Bazilkové semienka

foto: http://rstspices.com/hairy-basil-seed

Bazalkové semienka sú veľmi podobné chia semienkam, pretože sú plné živín, vitamínov a vlákniny, ktoré dodávajú nášmu telu dostatočnú energiu pri malých množstvách.

Bazalkové semienka sú ďalším obohatením pestrého jedálnička fyzicky aktívneho človeka. Majú vynikajúcu schopnosť spomaľovať resorbciu sacharidov do organizmu, z toho dôvodu sa môžu vynikajúco využiť v dňoch kedy nemáme dostatok času na pestré stravovanie. Teda v praxi by to vyzeralo tak, že k výdatným raňajkám keď použijeme bazalkové semienka nám predĺžia dobu zasýtenia napr. až do olovrantu, čo je vynikajúca správa pre ľudí, ktorí si držia pravidelný príjem potravy v priebehu dňa. Tento fakt sa dá veľmi pekne využiť aj u ľudí trpiacich diabetom, kedy bazalkové semienka vedia udržať správny pomer glukózy v krvi.

Využitie

Ich využitie je takmer neobmedzené, pretože nemajú výraznú chuť. Môžeme ich využiť pri príprave zdravých dezertov alebo pekárenských výrobkov, ako súčasť rôznych smootie a mliečnych nápojov, alebo len tak do ovsenej kaše alebo jogurtov. Ak bazalkové semienka ponoríme do vody a necháme odstáť  30 minút, napuchnú do dvojnásobnej veľkosti a môžu sa pridávať do požadovaných jedál.

5 benefitov bazalkových semien

1. Pomáha pri cukrovke – kontroluje hladinu cukru v krvi

2. Je vynikajúca pri tráviacich ťažkostiach

3. Rozdrvené semienka na olej pomáhajú pri kožných infekciách a ranách

4. Sú skvelé pri chudnutí a športovaní – dodáva nám dostatočné množstvo energie na dlhý čas

5. Konzumácia bazalkových semienok prispieva k našej pozitívnej nálade a odbúrava stres