Bravčová masť – je vhodná do nášho jedálnička?

Donedávna bola považovaná za nezdravú, dnes je odporúčaná na úpravu jedál pri vysokých teplotách. Rady odborníkov v tomto smere znejú takmer rovnako a to obmedziť príjem nezdravých nasýtených tukov na minimum a v jedálničku preferovať nenasýtené tuky. Napríklad odporúčanie The American Heart Association, čo sa konzumácie tukov týka, vyzerá nasledovne: 25-35 percent celkového príjmu kalórií by mali tvoriť tuky. Nasýtené tuky by nemali predstavovať viac ako 5-6 percent celkového príjmu kalórií. To znamená, že ak človek prijme denne 2000 kalórií, menej ako 120 kalórií prislúcha nasýteným tukom. Trans-mastné kyseliny by nemali presiahnuť 1 percento z celkového príjmu kalórií (1). Na tieto skutočnosti by mal človek myslieť aj pri konzumácii a používaní bravčovej masti pri varení a pečení.

Bravčová masť a príprava jedál

bravčová masť

foto: thehealthyfoodie.com

Jedným zo skvelých zdrojov nenasýtených, resp. zdravých tukov (polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín) sú panenské oleje  ako ľanový, olivový či sezamový. Sú výbornou voľbou pre studenú kuchyňu, pretože predstavujú rýchly zdroj energie a obsahujú mnoho prospešných látok. Nebezpečné je však používať ich na úpravu jedál pri vysokej teplote (pečenie, vyprážanie, fritovanie), pretože dochádza k ich rýchlejšiemu „prepáleniu“, a teda následnému vzniku škodlivých látok. Len pre zaujímavosť, niektoré polynenasýtené mastné kyseliny sa rozpadajú už pri teplote okolo 50 stupňov Celzia. Na prípravu jedál pri vysokej teplote oveľa lepšie poslúži bravčová masť, ktorá obsahuje veľa nasýtených tukov a tým pádom disponuje vysokou tepelnou odolnosťou. „Používanie bravčovej masti je najvhodnejšie na technologické úpravy potravín, pri ktorých sa využívajú vysoké teploty. Pri takýchto vysokých teplotách je bravčová masť oveľa stálejšia a jej zložky nepodliehajú automatickej premene na škodlivé látky, ako je tomu pri rastlinných olejoch, keď sa príliš zahrejú,“ vysvetľuje výživový poradca Libor Javro z vyzivovestudio.sk.

Patrí bravčová masť do zdravého jedálnička?

Striedma konzumácia bravčovej masti rozhodne škodlivá nie je. Preto ak si občas pochutíte na celozrnnom pečive s masťou a cibuľou, svet sa nezrúti. Okrem nasýtených tukov totižto bravčová masť obsahuje aj určité (síce nie veľké) množstvo zdravých tukov, ktoré sú pre zdravie človeka prospešné. Na čo si však treba dať pozor? Dôležité je sledovať celkový príjem nasýtených tukov počas dňa, pretože bravčová masť sa nachádza aj v mnohých ďalších potravinách (koláče, slané pochúťky a pod.). Ak človek konzumuje nasýtené tuky v neprimeranom množstve, môže dôjsť ku vzniku civilizačných ochorení (srdcové choroby, rakovina). Okrem toho je bravčová masť bohatá na kalórie, čo sa môže pri nadmernej konzumácii negatívne podpísať na hmotnosti.

Ako je to s konzumáciou masti u ľudí, ktorí športujú? „V ďalších prípadoch nie je bravčová masť vhodná do športového jedálnička, pretože nevidím jej optimálne využitie pri zvyšovaní športovej výkonnosti, keďže v jedálnom lístku športovca využívame najmä zdravé tuky,“ hovorí zo skúseností odborník.

Zdroj: http://adidas.cvicte.sk/adidas/patri-bravcova-mast-do-nasho-jedalnicka