Celozrnným pečivom k lepšiemu výkonu

Celozrnným pečivom k lepšiemu výkonuPrečo sú celozrnné pekárenské výrobky lepšie ako biele, hlavne pre športovcov?

Kvalitné celozrnné pečivo dodáva športovcom potrebnejšiu energiu k výkonu ako pekárenské výrobky z bielej múky. Je to dané tým, že energia z celozrnnej múky sa uvoľňuje do organizmu postupne, teda nepríde veľký nával energie ihneď do organizmu ako pri bielom pečive. V praxi to znamená, že keď športovec (v našom prípade „fighter“) skonzumuje optimálne množstvo celozrnného chleba cca 1,5 hod. pred fyzickým výkonom, energia z daného chleba sa mu bude uvoľňovať počas  fyzickej záťaže, ktorú bude môcť aktívne zúžitkovať pre výkon.

Premýšľal som aj nad možnosťou využiť biele pečivo tesne pred výkonom, keďže viem, že energia z bielej múky sa dostane do organizmu ihneď v priebehu 20 min. Túto možnosť som však rýchlo zavrhol, keďže pre optimalizáciu energie pred výkonom je omnoho dôležitejšie použiť ovocie, ktoré toľko nezaťažuje tráviaci trakt.

Na čo si dávať pozor?  

Konzumácia celozrnného pečiva je lepšia zdravšia a optimálnejšia nielen pre športovcov ale i pre každého. Obsahuje oveľa viac vlákniny a živín v porovnaní s bielym pečivom, ktorá udržuje naše črevá v správnom chode, a taktiež nás viac zasýti. A čo znamená vlastne celozrnné? Celozrnný znamená, že pri výrobe boli použité všetky súčasti obilných zŕn, čiže otruby, klíčky aj vnútorné časti. Treba si však dávať pozor na falošné celozrnné pečivo, ktoré je síce tmavé, ale je to iba zafarbené biele pečivo karamelom alebo potravinárskym farbivom.

Ako rozoznať pravé celozrnné pečivo od zafarbeného?

Pri balených výrobkoch to jednoducho spoznáte tak, že na etikete je uvedený minimálne 60 %-ný podiel celozrnnej múky. Ťažšie je to u nebalených pekárenských výrobkoch. Pravé celozrnné pečivo by nemalo byť sýto-tmavej farby a malo skôr planšiu chuť, nie nasladnutú. Taktiež by mali obsahovať celé zrná aj vo vnútri výrobku (nielen posypané na vrchu). Najlepšie to však zistíte, keď sa priamo spýtate v danej predajni.

Čo je najdôležitejšie?

Sumár je, aby ste si kupovali kvalitné celozrnné pekárenské výrobky a energiu z nich využívali v priebehu celého dňa, v závislosti na fyzický výkon, cca 1,5 hod. pred ním.