Cestoviny

Využitie cestovín pre športovcovcestoviny pre šport

Vďaka svojej dostupnosti a rozmanitosti sú cestoviny súčasťou bežného jedálnička športovca.  Dostupné sú v rôznych veľkostiach a tvaroch, čo umožňuje všestranné servírovanie a najmä ich jednoduchú a rýchlu príprava.

A čo je najdôležitejšie – poskytujú fyzicky namáhanému telu dostatok energie prostredníctvom sacharidov ako i základné výživné látky vo forme vitamínov, minerálov a vlákniny.

Základný rozdiel

Športovci by mali cestoviny rozlišovať najmä z pohľadu dodania energie a to na klasické biele a celozrnné.

A, Celozrnné cestoviny obsahujú otruby a klíčky z obilia, tým pádom obsahujú viac vitamínov (najmä skupiny B) a minerálov (draslík, horčík, fosfor) ako z bielej múky. Čo je však najpodstatnejšie, celozrnné cestoviny odovzdávajú energiu do organizmu postupne, teda je dobré ich konzumovať keď nepotrebujete ihneď prijať veľké množstvo energie. Napr. na obed keď nebudete mať ihneď tréning.

B, Biele cestoviny sú síce lacnejšie ale nutrične považované za slabšie, pretože neobsahujú totiž toľko výživných látok ako tie celozrnné. Taktiež dôležité je to, že odovzdávajú energiu ihneď, teda prijímate veľký balík energie. Preto je dôležité prijať takéto cestoviny keď ich budete vedieť ihneď zužitkovať. V opačnom prípade sa organizmus bude musieť vysporiadať s navýšenou energiou a automaticky vám príde únava, čo nie je vhodné pre navyšovanie výkonnosti, najmä v dňoch kedy máte nabitý program tréningov či zápasov.

Cestoviny pre športovcovIdeálny čas a množstvo

Ešte raz opakujem cestoviny treba jesť vtedy ak ich viete zužitkovať lebo sú veľmi energetické, a to aj tie celozrnné, tie vám dajú lepší čas pre ich úžitok.  Z toho vyplýva, že je potrebné si množstvo cestovín sledovať (viď hodnoty dolu) koľko majú cestoviny energie. Z toho si môžete jednoducho vypočítať aké množstvo by mohlo byť pre vás optimálne.

Celiatik a cestoviny

Pre celiatikov klasické cestoviny jednoznačne nepatria do jedálnička.  Avšak dnes je už veľká ponuka cestovín, ktoré sú vyrábané pre konzumáciu celiatikov, tie sú väčšinou vyrábané z kukuričnej múky. Tu obvykle platia pokyny konzumácie ako u cestovín z bielej múky.

Výživové hodnoty priemer cestovín na 100 g za sucha.

      Výživové hodnoty     100 g

  • Energia                       1625 kJ
  • Tuky                                  3 g
  • Sacharidy                       68 g
  • Bielkoviny                      13 g

A na záver máme pre vás tip na recept s cestovinami..

Cestovinový šalát s krevetami a špenátom

Potrebujeme (pre 2 porcie):

  • Celozrnné cestoviny (ľubovoľný tvar) 1 a pol šálky
  • 6-8 ks olúpané, stredne veľké krevety
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • Soľ, čierne mleté korenie
  • 1 lyžička horčice
  • 1 lyžička olivový olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • Čerstvý špenát 1 šálka
  • ½ červenej cibule
  • 1 lyžica nasekanej kapary

Postup:

Cestoviny uvaríme v slanej vode podľa návodu. Zatiaľ si zmiešame v malej miske citrónovú šťavu, horčicu a roztlačený cesnak. Za stáleho miešania postupne pridáme olivový olej. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Na nepriľnavú rozohriatu panvicu dáme opiecť krevety, cca 2 – 4 minúty. Vmiešame špenát, nasekanú cibuľu a kaparu. Poriadne premiešame a pridáme nachystanú zmes. Všetko opäť  poriadne premiešame, necháme spojiť všetky chute a servírujeme spolu s cestovinami.

Dobrú chuť!