Čo by ste mali vedieť o orechoch?

Jesenné zdravieDobré veci prichádzajú v malých baleniach, čoho sú orechy jasným príkladom. Práve jeseň je typickým obdobím kedy je orechov najviac. V našej oblasti môžete nájsť najmä vlašské orechy a lieskovce, ktoré sú významným spestrením vášho jedálnička.

Všetky orechy majú výživné látky pre ľudské telo. Sú obalené v šupke, ktorou sú chránené od kontaminácie a znečistenia. Aj hŕstka orechov môže ovplyvniť zdravotný stav a dodať do tela väčšie množstvo energie. Najideálnejšie je samozrejme konzumácia v prirodzenom (surovom) stave.

Prospešné zloženie orechov pre vaše zdravie

Vlašské orechyVlašské orechy sú zdraviu prospešné už len tým, že sú bohatým zdrojom energie, vitamínov, minerálov, antioxidantov, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne zdravie. Obsahujú omega 3-mastné kyseliny, ktoré okrem iného poskytujú ochranu kardiovaskulárneho systému, prsníka, hrubého čreva a prostaty. Taktiež dokážu regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Ďalej majú vitamíny skupiny B, minerálne látky ako napr. zinok ktorý reguluje rast a vývoj. Orechy sú veľmi vhodným zdrojom doplnenia energie, najmä ak nemáte čas. Stačí malá hrsť orieškov a prijmete nesmierne množstvo energie pre ďalšie fungovanie organizmu.

Vychutnajte si ich môžete samostatne alebo ich pridať do jogurtov, ovsených vločiek, rozdrvené i celé do rôznych šalátov a iných hlavných jedál, ktorým dodávajú nezameniteľnú chuť a arómu.

Lieskovce sú výživné pretože obsahujú najmä zdravé tuky, minerály, vitamíny, ktoré spolu dokážu chrániť pred ochoreniami. Lieskovce napr. obsahujú kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pri metabolizme bielkovín a tvorbu buniek ľudského tela. Majú aj iné vitamíny skupiny B a E, a z minerálnych látok obsahujú hlavne horčík a fosfor, ktoré sú súčasťou metabolizmu kostí.

V skratke: aké účinné látky teda orechy obsahujú?

  • Tuky, Omega 3-mastné kyseliny– dodávajú energiu, majú protizápalové účinky, znižujú riziko krvného tlaku, pomáhajú udržiavať optimálne množstvo cholesterolu v krvi, znižujú hladinu LDL cholesterolu (zlý) a zvyšujú HDL cholesterol (dobrý). Pozor treba konzumovať iba optimálne množstvo!
  • Bielkoviny rastlinné bielkoviny sú vynikajúcim doplnkom vyváženosti výstavby a regenerácie organizmu.
  • Vitamíny skupiny B – riboflavín, tiamín, kyselinu pantoténovú, B6
  • Vysoký obsah vitamínu E (silný antioxidant)
  • Minerálne látky – draslík reguluje krvný tlak a srdcovú činnosť, železo tvorí červené krvinky, flór prevencia voči zubnému kazu
  • Antioxidanty – karoténov, leutín, kryptoxantín, tieto poskytujú ochranu proti závažným a vírusovým ochoreniam.

energetické hodnoty orechov

Hodnota minerálov v orechoch

S orechmi však opatrne…

Vlašské orechy

Orechy sú veľkou pumpou na energiu, len nepatrné množstvo orieškov vám dodá obrovské množstvo energie, preto by sa mali konzumovať najmä v období do olovrantu v optimálnom množstve. Ak sa konzumované množstvo príliš preháňa, môže to mať opačný efekt, a teda naberanie na hmotnosti a s tým spojené komplikácie, ktorým majú práve orechy zabraňovať. Výživový poradca upozorňuje: je dôležité dodržiavať základný princíp, a to optimálne množstvosprávny čas konzumácie orechov. Toto základné pravidlo platí dvojnásobne pri chudnutí alebo udržiavaní váhy.

Orechy sú taktiež silný alergén a preto sa neodporúča aby deti do 2 rokov konzumovali akékoľvek orechy, samozrejme i alergickí ľudia na danú potravinu.

 

Vhodnou a vyváženou stravou si môžete zlepšiť svoj zdravotný stav, k čomu pomáhajú aj orechy. Dajte si ich na svoj pracovný stôl, do kabelky alebo do tašky na tréning či výlet. Keď vás prepadne hlad, orechy sú skvelou voľbou – zaženú hlad. Okrem toho, že pozitívne pôsobia na vaše srdce, naštartujú aj mozog,  za čo vám bude telo vďačné. A to je to pravé orechové! 😉

Na záver vám ponúkame i zaujímavý recept na spestrenie jedálnička…

Recept  na orechové maslo

Na panvici opražte 2 šálky orechov. Rozmixujte a pridajte 1 PL oleja z orechov, štipku soli. Ak chcete sladké maslo, tak pridajte med, škoricu a mixujte pokým nevznikne hladká maslová textúra. Orechové maslo  je vynikajúce na celozrnné hrianky a pečivo, k ovociu alebo do ovsených vločiek.

(Autori článku: tím výživového štúdia v spolupráci s Mária Vašeková)