Je káva zdravá?

 

Dávate si niekedy otázku či je káva zdraviu prospešná? Či je dobré vypiť denne väčšie množstvo kávy? V nasledujúcom blogu sa dozviete niečo viac o vašom obľúbenom nápoji, bez ktorého si neviete predstaviť deň.

Ľudský organizmus sa vie prispôsobiť k určitému rituálu, na ktorý častokrát netrpezlivo čaká, kým ho môže vykonať. Určite ste už od svojho priateľa alebo priateľky počuli, či nejdete na kávu, aj takýmto spôsobom pitie kávy stužuje priateľské vzťahy. Káva a jej návyk je najrozšírenejším návykom na psychoaktívnu látku na svete, ktorou je kofeín. Kofeín má obľubu až u 90% Európanov stredného a vyššieho veku, čiže sa dá povedať, že by sme mali všetci o káve a kofeíne vedieť všetko, navzdory tomu mi nedá sa k tejto najrozšírenejšej návykovej látke nevyjadriť.

Hlavným dôvodom prečo ľudia konzumujú kávu je, že v nich kofeín odstraňuje únavu a ospalosť, čo je spôsobené tým, že kofeín vie dobre stimulovať nervový systém. Avšak nie na každého kofeín pôsobí rovnako, je dokázané, že ľudia, ktorí nekonzumujú kávu často a využijú jej známy účinok v nutnosti, sa častokrát dostanú do stavu, kedy pociťujú útlm a ešte väčšiu ospalosť, pretože nie sú na kofeín navyknutí a ten v nich vyvolá utlmujúce účinky.

Kofeín ovplyvňuje kardio-vaskulárny systém, najmä zvýšením krvného tlaku, čo sa dá využiť pri problémoch s nízkym krvným tlakom.

Kofeín má diuretické vlastnosti, preto nikdy nezabudnite po vypití kávy vypiť minimálne 2dcl čistej alebo minerálnej vody, aby ste stratené tekutiny po „kávičkovaní“ doplnili, preto sa vždy v kaviarňach podáva ku káve menšie množstvo vody.

Pitie kávy dokáže zrýchľovať metabolizmu, tým že kofeín vyvoláva väčšiu sekréciu adrenalínu, preto je vhodné piť kávu pri redukcií telesného tuku ľuďmi, ktorí majú spomalený metabolizmus.

Ďalšou veľmi pozitívnou stránkou pitia kávy je, že káva obsahuje veľmi dôležité a zdraviu prospešné látky – Antioxidanty. Z antioxidantov majú v káve najväčšie zastúpenie polyfenoly, ktoré dokážu veľmi schopne zhasínať voľné radikály, čím zabránia poškodeniu buniek, tkanív a nakoniec celých orgánov.

Zdraviu prospešné látky, ktoré sú v káve obsiahnuté sú ale vo veľkej miere negatívne ovplyvňované prísadami, ktoré sa s veľkou obľubou pri pití kávy využívajú. Preto je najvhodnejšie kávu piť s najkvalitnejších zŕn arabiky, bez pridania cukru a mlieka. Práve cukor repkový a mlieko negatívne ovplyvňujú najmä antioxidanty obsiahnuté v káve.

Pozitíva: nabudenie metabolizmu, inaktivovanie únavy, ochrana pred voľnými radikálmi.

Negatíva: diuretické vlastnosti, zvyšuje krvný tlak, návykovosť.