Kašlite na diéty, chudnite zdravo!

Online individuálny výživový plánV dnešnej dobe je nespočetné množstvo diét, ktoré sú charakterizované ako rýchla strata kíl bez námahy a za pomerne krátky čas. Je to však absolútna ilúzia, diéta je neúčinná, miniete veľa peňazí a čo je najhoršie, viaceré dokážu rozladiť celý organizmus a tým ohrozujú i vaše zdravie.

Prečo ľudia skúšajú rôzne typy diét?

Jednou z hlavných príčin je nespokojnosť so svojou postavou alebo pre zdravotné problémy spôsobené obezitou alebo nadváhou. V dnešnom rýchlom ale zato pohodlnom svete diéty zaručujú rýchly efekt takmer bez námahy, čo mnoho ľudí zláka. Mnohí skúšajú diéty kvôli blížiacej sa dôležitej príležitosti ako je napr. svadba, plesy, kde chcú vyzerať čo najlepšie. Neposledným dôvodom často býva, že diéty sú jednoducho ,,in“ a ľudia nechcú zaostávať.

Aké efekty majú diéty a hladovky na ľudský organizmus?

Jednostranné diéty, niekedy až hladovky, stresujú organizmus. Pri rýchlom chudnutí sa telo zbavuje nielen tuku ale aj vysokého obsahu vody a svalov. Na začiatku diéty sa síce rýchlo zníži hmotnosť až o cca 5 kg, čo ale trvá len pár dní. Telo si rýchlo uvedomí, že nastala zmena príjmu potravy a prepne sa do „úsporného“ režimu. Metabolizmus sa spomalí až chudnutie bez diéto polovicu a v týchto prípadoch má jasný nábeh na jojo efekt. Telo si to zapamätá a ak sa človek opäť začne stravovať ako predtým, organizmus bude ukladať takmer čistý tuk. Môžete začať priberať dokonca až dvakrát toľko. Nesprávna diéta preto rozvracia metabolizmus a aj oslabuje imunitu. Pri hladovkách nemáte dostatok energie, čo spôsobuje únavu, zníženú výkonnosť, podráždenosť a zlú náladu, a často aj bolesti hlavy spojené so závratmi.

Začnite s optimálnym stravovaním – kilá pôjdu sami dole

Čo teda robiť keď chcete zhodiť nejaké to kilečko? Určite nie pomocou diét a hladoviek. Ako ste si mohli už vyššie prečítať, narobia telu a psychike viac škody ako osohu, a ešte k tomu ich účinok nie je udržateľný po ich ukončení. Základom úspešnej redukcie je optimalizácia stravovania a zmena životného štýlu ihneď pri chudnutí. Je potrebné sa naučiť: a) aké potraviny a nápoje majú prevažovať vo vašej strave b) v akom množstve, a  c) v akom čase ich máte konzumovať. Ďalej si musíte osvojiť zdravé spôsoby prípravy jedál – varenie, dusenie, príprava na pare a pod. Zaraďte do vášho jedálnička nasledovné potraviny:

  • Mäso: morčacie, kuracie, chudé mäso z diviny a hovädzie, králičie, najkvalitnejšie časti bravčového
  • Celozrnné pečivo a chlieb, knäckebrot či celozrnný maces
  • Vločky ovsené, pohánkové
  • Mlieko, kefír, acidofilné mliekochudnite bez diét
  • Tvrdé syry, tofu, sója a výrobky z nej, tvaroh, cottage syr
  • Ovocie, zelenina a výrobky z nich
  • Olivový olej na studenú úpravu
  • Orechy, semená
  • Ryby (tuniak, losos, pstruh)
  • Celozrnná ryža a cestoviny
  • Pitie čistej vody, minerálok či kvalitných čajov

Pri správne nastavenom stravovaní budete nielen prirodzene redukovať hmotnosť (ktorú si aj udržíte, pretože nemusíte prestať so žiadnou hladovkou alebo nezmyselnou diétou ale naďalej len budete „normálne“ jesť) ale optimálnym stravovaním získate i mnoho ďalších výhod, ako napríklad :

  • Krajší zovňajšok vďaka zníženiu hmotnosti a redukcie tuku
  • Zvýšenie energie, lepšia výkonnosť
  • Duševná pohoda, dobrá nálada, lepší spánok
  • Jasnejšia a zdravšia pleť, lesklejšie vlasy
  • A mnoho ďalších, treba vyskúšať a sami uvidíte 😉

Udržanie si zdravého stravovania a straty nadbytočných kíl nie je životný štýl ale je to práca, ktorá si vyžaduje čas, sebadisciplínu a chuť zmeniť spôsob života! Racionálna strava a pohyb zaručene dodajú vášmu telu viac energie a dlhodobých výsledkov než diéta. S optimalizáciou stravovania s cieľom redukcie hmotnosti sa môžete poradiť aj s naším výživovým poradcom Ing. Javrom, ktorý vám zaručene pomôže k tomu aby ste dosiahli svoju vysnívanú postavu a pritom sa cítili stále zdravo a plní elánu.

Prečítajte si článok o jednej z našich úspešných premien.

(Autori článku: tím výživového štúdia v spolupráci s Mária Vašeková)