Keď treba nahradiť klasické mlieko

mlieko a intoleranciaV súčasnej dobe môžeme zaznamenať zvýšený výskyt alergií a intolerancií na mlieko a mliečne výrobky. Takmer až  50% ľudskej populácie trpí tráviacimi problémami, ktoré sú spojené s príjmom potravy, ktorá je mnohokrát podceňovaná a príznaky pripisujú iným problémom. Avšak týmto problémom sa dá vyhnúť a naučiť sa s tým žiť, treba len vedieť ako na to.

Čo je to intolerancia a alergia na mlieko vo všeobecnosti?

  • Intolerancia mlieka (na laktózu) je nežiaduca reakcia organizmu, kedy nie je schopný stráviť mliečny cukor (laktózu). Tráviaci trakt ho nedokáže vstrebať a preto nastáva celý rad problémov. V tomto prípade sa objavujú príznaky ako je hnačka, bolesti brucha, zvracanie.
  • Alergia na mlieko je tiež reakcia organizmu kde ale nastávajú zmeny na imunitnom systéme. Býva najčastejšie u dojčiat a väčšinou vymizne do 3.roku života. Ale taktiež sa čoraz častejšie vyskytuje u dospelých jedincov. Problémy nastávajú pri tráviacom systéme a to formou: hnačky, koliky, bolesti brucha a okrem spomínaných sú tu aj kožné prejavy a problémy s dýchaním.

Či máte intoleranciu na laktózu vám diagnostikuje odborný lekár – gastroenterológ. Pri podozrení na alergiu bielkoviny kravského mlieka takisto odporúčame navštíviť odborného lekára, ktorý vám spraví potrebné testy. Taktiež existujú samodiagnostické testy, napr. Food Detective, ktorý vie diagnostikovať intoleranciu na bielkovinu kravského mlieka.

Rozdiel v intolerancii laktózy a v alergii na mliečne bielkoviny

Intolerancia laktózy je v nedostatku enzýmu laktázy, ktorý štiepi mliečny cukor, v takom prípade nastáva intolerancia. Je nutné zistiť stupeň intolerancie a podľa neho nasadiť správnu diétu. Prísne nemliečna diéta nie je nutná. Syry a mliečne výrobky (jogurty, acidko, kefír) z dôsledku prítomnosti mliečnych baktérií nebývajú nebezpečné (pozor je potrebné si otestovať!). Horší prípad nastáva, ak sa zistí alergia na mliečnu bielkovinu. Tento problém je buď vrodený alebo vznikne príliš skorým podaním kravského mlieka dojčaťu, alebo prejavom neznášanlivosti u dospelých osôb. Vtedy je nutné úplne vyradiť zo stravy kravské mlieko a výrobky z neho (často i mlieko iných zvierat, pretože sa môžu podobnosťou krížiť). Je nutné dodržiavať prísnu diétu a nahradiť to vhodnými výrobkami, zložením veľmi podobnými, kvalitnými a zdravotne neškodnými.

Potraviny, ktorými môžete nahradiť mlieko a mliečne výrobky:

kokosové mliekoPri intolerancii na laktózu máte na výber viacero potravín, ktoré nahrádzajú klasické kravské mlieko a výrobky z neho: bezlaktózové mlieko, ovčí a kozí syr, kefír, maslo, rastlinné maslo, arašidové maslo, mandľové maslo, pesto.

Pri alergii na mliečnu bielkovinu môžete nahrádzať mliečne výrobky napríklad: rastlinnými mliekami (mandľové, sójové, ryžové, kokosové a pod.), maslo ghee, nátierky zo strukovín (šošovica, cícer) a avokáda.

 

Pri nahrádzaní mlieka a mliečnych výrobkov sa zameriavajte najmä na potraviny bohaté na bielkoviny (vajcia, mäso, ryby, strukoviny) vápnikhorčík. V nasledujúcej tabuľke si môžete pozrieť potraviny, ktoré majú vysoký podiel týchto výživných látok:

potraviny bohaté na vápnik

potraviny bohaté na horčík

Vyhýbanie sa určitým potravinám ešte neznamená, že nemôžete mať pestrý a hlavne plnohodnotný jedálniček. Je nutné vedieť čím si zakázané potraviny môžete nahradiť pri zistení intolerancie alebo alergie, aby ste si svoj zdravotný stav nezhoršili. Okrem toho, že si naštudujete odborné články a publikácie o danej problematike, bolo by vhodné keby ste navštívili odborníka na výživu, ktorý vám odborne poradí alebo vypracuje jedálniček ušitý na mieru.

Tip na záver: vyskúšajte si pripraviť domáce mandľové mlieko!

Jednoduchá príprava zdravého rastlinného mlieka z mandlí

Mandle (100 g) namočíte na noc do studenej vody. Na druhý deň precedíte, opláchnete, dolejete 500 ml čistej vody a rozmixujete najjemnejšie ako sa dá. Dolejete vodu do 1 litra. Pridáte štipku soli, precedíte cez plátno, dobre vyžmýkate a uchováte v chladničke.

(Autori článku: Ing. Libor Javro, tím výživového štúdia v spolupráci s Mária Vašeková)