Letné grilovanie bez výčitiek

letné grilovanie bez výčitiekLeto – dni sú dlhšie a noci teplejšie, čas dovoleniek a prázdnin, je to ideálne obdobie na usporiadanie grilovačiek s rodinou a priateľmi. Úprava potravín formou grilovania patrí medzi najzdravšie prípravy jedál a pokrmov. Nepotrebujete žiadne oleje, maslá a iné tuky na ich prípravu. A navyše grilované jedlá nie sú len zdravé ale aj chutia vynikajúco.

Napriek tomu i takto zdravú variantu môžete pokaziť  zlým výberom mäsa a mäsových výrobkov, použitím rôznych kupovaných marinád a majonéz, zlým výberom prílohy (napr. biele pečivo alebo rôzne dressingy do zeleninových šalátov na večeru nie sú vôbec vhodné) alebo i nesprávnym rozmrazením jedál. Akých zásad sa musíte držať aby ste počas leta a mnohých grilovačiek zostali stále fit a užili si ich bez výčitiek?

6 zásad pre správne grilovanie

  1. Vyberajte kvalitné mäsá a mäsové výrobky – ideálne je kuracie a morčacie mäso, bravčové alebo hovädzie chudé. Ak máte radi rôzne klobásky a špekáčiky a neviete si bez nich predstaviť grilovačku – snažte sa vyberať tie, ktoré majú čo najvyššie percento zloženia mäsa. Určite sa vyhýbajte lacným druhom, ktletné grilovačky bez výčitiekoré obsahujú viac múky a prídavných látok ako mäsa.
  2. Ide to aj bez marinád – jedlá na grilovanie nemusíte hneď dávať do marinád, stačí ich posoliť a pokoreniť (pre lepšiu chuť môžete použiť morskú/himalájsku soľ, sušené bylinky a pod.). Keď si chcete už jedlá nejakým spôsobom viac ochutiť, použite doma vyrobené marinády a dressingy a dané jedlá ochuťte až po ugrilovaní. Pozor na množstvo tuku, pretože by sa mohol zmeniť charakter bielkovinovej alebo zeleninovej potraviny za tukový, čo na večer nie je vhodné!  Určite neodporúčame kupovať  hotové marinády, ktoré sú nabité éčkami a rôznymi prísadami, radšej si ich jednoducho spravte doma. Pridáte si tam všetko čo máte radi a nepotrebujete žiadne umelé prísady. Pozor, určite neodporúčame kupovať v obchodných reťazcoch už naložené hotové jedlá (mäsá, ryby a syry v marinádach) pretože nemáte istotu, že je mäso čerstvé a čo všetko tam bolo pridané!
  3. Grilujte ryby, syry, zeleninu alebo aj ovocie – grilovať nemusíte len mäso a výrobky z neho. Vyskúšajte si pripraviť rôzne sladkovodné alebo morské ryby (pozor pri ich výbere – dbajte na ich čerstvosť), morské plody, rôzne syry, zeleninu ale i ovocie. Spestríte si tým svoj jedálniček a ochutnáte i niečo nové.
  4. Vyberte správnu prílohu – ku grilovaným jedlám zvyčajne stačí dať ako prílohu zeleninový šalát alebo ugrilované zemiaky. Určite by ste sa mali vo večerných hodinách vyhýbať bielemu pečivu, prípadne ho nahradiť kvalitným celozrnným pečivom.
  5. Šaláty bez dressingov – na lete je skvelé, že je dostatok čerstvej sezónnej zeleniny, z ktorej môžete pripraviť rozmanité šaláty, ktoré sú vynikajúce ku grilovaným jedlám. Ak chcete zostať fit, určite by ste sa mali ale vyhnúť rôznym dressingom, radšej si šalát ochuťte rôznymi koreninami a sušenými bylinkami, alebo pridajte čistý biely jogurt.Pitný režim
  6. Pripravte si domáce limonády – nie je nič lepšie a jednoduchšie ako si pripraviť zdravé domáce limonády na osvieženie. Nemusíte robiť nič zložité, stačí vám napríklad voda, ľad, citrónová šťava a bobuľové ovocie a limonáda je hotová.

A na záver tip na správne rozmrazovanie potravín: Zmrazené potraviny si vytiahnite z mrazničky s časovým predstihom niekoľko hodín v závislosti od veľkosti mäsa, rýb a iných výrobkov. Najskôr vložte potraviny do chladničky a neskôr ich stačí vytiahnuť a dorozmrazovať v izbovej teplote. Pozor! Nikdy nerozmrazujte potraviny na priamom slnku alebo ich ešte zmrazené nedávajte priamo na gril, znehodnotili by ste tak mäso a jeho dôležité prvky.