Mlieko – biele zlato pre športovcov

Mlieko - biele zlato

Mlieko dodáva športovcom všetky výživné látky, ktoré potrebujú  pre svoj športový výkon. Niektorí sú jeho zástancovia, iní zasa odporcovia. Tak ako to teda s tým mliekom je?

V čom je pitie mlieka pre nás tak prospešné?

Mlieko je nabité bielkovinami potrebnými pre rast a obnovu svalov, sacharidmi, ktoré športovcom dodávajú potrebnú rýchlu energiu do športovania alebo regeneráciu, a tukmi. Čo sa týka tukov v mlieku, treba si dávať pozor a vhodne s ním pracovať – t.z. v akom množstve a kedy ho konzumovať.

3 TIPY AKO VYUŽIŤ MLIEKO

  • DLHODOBÁ ENERGIA

V tomto prípade konzumujeme mlieko ráno alebo hodinu a pol pred športovým výkonom. Odporúčam konzumovať vtedy plnotučné mlieko.

  • RÝCHLA ENERGIA, DO ŠPORTOVÉHO VÝKONU

V tomto prípade mlieko konzumujeme 20 min pred športovým výkonom, výhradne nízkotučné.

  • REGENERÁCIA

Mlieko konzumujeme ihneď po športovom výkone. Vyberáme výhradne nízkotučné, plus môže byť doplnené o „granko“.  Okamžite dodáva nášmu telu spotrebovanú energiu a bielkoviny pre obnovu svalov a tkanív.

Je mlieko v predajniach a supermarketoch kvalitné?

To, či je mlieko v dnešnej produkcii kvalitné alebo nie, nemusíme veľmi riešiť. Je to z toho dôvodu, že väčšinou sa jedná o kvalitu vitamínov a minerálov, ktoré dodáme prostredníctvom iných potravín. Dôležité je ale to, že nám dodá potrebné základné látky, s ktorými môžeme rátať pre zvyšovanie našej výkonnosti.