Najčastejšie chyby športovcov v oblasti výživy

5 najčastejších chýb športovcov

Veľa športovcov sa snaží dosiahnuť svoj športový cieľ čo najrýchlejšie, pričom si neuvedomujú, že sa často jedná o dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje určitý čas a námahu. Častokrát zanedbávajú výživu, ktorá je najdôležitejšia, a bez ktorej len veľmi ťažko dosiahnu očakávané výsledky.

5 najčastejších chýb športovcov v stravovaní

  1. Netrénujte nalačno alebo celkom bez príjmu energie
    Každý fyzický výkon potrebuje energiu, myslite na to keď pôjdete trénovať! Kvalitným stravovaním pred tréningom nebude váš organizmu vyčerpávaný a vaše tréningové úsilie bude oveľa viac zúročené.
  2. Kalkulujte so svojím energetickým príjmom a výdajom
    Naučte sa energetickú potrebu vášho organizmu v obdobiach naberania váhy, tréningového procesu, dvojfázového tréningu alebo znižovania hmotnosti. Dajte si vypočítať alebo odhadnúť svoju základnú energetickú potrebu a od toho sa vždy odrazte v konkrétnych obdobiach športovania. Aby sa vám nestávalo, že v období regenerácie budete prijímať  energiu ako v období redukcie!
  3. Neprejedajte sa doplnkami výživy (suplementmi)
    Už v názve nám udávajú, že sú to len „doplnky“ výživy. Preto nestavajte svoju výživu na doplnku. V prvom rade sa sústreďte  na kompletnú vyváženú stravu prostredníctvom bežných potravín,  ku ktorým môžete vhodne doplniť niektoré látky pomocou doplnkovej výživy.
  4. Nezanedbávajte pitný režim
    Voda je limitujúcim faktorom energetickosti a vitálnosti organizmu pre váš výkon. Vo vode prebiehajú všetky biologické reakcie potrebné na akumulácie a tvorbu energie k vášmu športovému výkonu. Preto ak máte málo vody v bunkách, energia sa bude tvoriť pomalšie, takisto pomalšie budete regenerovať a váš mozog bude pomalšie zásobovaný energiou, nehovoriac o príjme energie do svalov. Voda, minerálka a kvalitný rehydratačný nápoj vám zabezpečia dostatočné vodné skóre v bunkách.   
  5. Čo jesť pred, počas a po výkone?
    Celý proces stravovania okolo športového výkonu je závislý od viacerých faktorov, ako sú sila tréningu, dĺžka fyzickej aktivity, typ športovania a mnoho ďalších. Jedná sa najmä o to, koľko bielkovín, sacharidov a možno aj tukov treba prijať, aby sme usmernili funkčnosť organizmu správnym smerom a následne prevýšili látku športového výkonu.