Niečo pre fighterov: Robíme váhu 1.časť

Robíme váhu 1.časť

foto: profightersmagazine.eu

Práca s vlastnou váhou je nevyhnutnou súčasťou každého zápasníka. Je predsa  rozdiel, najmä v zápasení na zemi, či vážim o 10 kg viac ako môj súper alebo menej. Ale ako to spraviť? Ako máte spraviť váhu, keď deň pred zápasom ste na vážení v takej váhe ako súper? Taký je trend. U nás síce známy, ale nie až tak využívaný ako v Amerike, kde môžete očakávať od každého súpera, že sa proti vám v profi-zápase postaví minimálne o 10 kg ťažší ako bol deň predtým odvážený.

V krátkosti Vám popíšem, ako si na zápas pripraviť ideálnu váhu, v ktorej sa budete cítiť komfortne a budete vedieť s ňou prevýšiť súpera. Samozrejme „skúsení borci“ majú už svoje zaužívané praktiky znižovania a zvyšovania hmotnosti k zápasu. Medzi týchto borcov môžeme určite považovať Patrika Kincla, majstra ČR v combat sambu a graplingu s MMA bilanciou 11-7-0, ktorého som sa pýtal na  pár dôležitých otázok, ktorými som doplnil celý postup znižovania a naberania hmotnosti.

4X AKO NA TO:

Genetika

Musíte si uvedomiť, akú máte genetickú predispozíciu. Pokiaľ vám nerobí problém pri bežnom živote naberať na hmotnosti, môžete počítať s tým, že vám pôjde dobre naberať rýchlo pred zápasom. Horšie to býva u jedincov, ktorí majú problém nabrať čo i len kilo naviac, tí sa naozaj musia snažiť o troška inú stratégiu.

Plánovanie

Naplánujte si celý priebeh. Dostatočné zavodnenie organizmu musí byť prioritou vášho bežného tréningového obdobia. Minimálne mesiac pred zápasom myslite na to, čo budete chcieť robiť s váhou. „ Měsíc před vážením mám asi 88-89kg. Upravím stravu a jdu postupně dolů abych šel co týden o 1-2kg dolů. Týden před vážením zavodňuji a hlídám si váhu okolo 82kg“ povedal Patrik Kincl.

Ešte raz si premyslite, či máte dostatočne zavodnený organizmus

To si viete odkontrolovať na kvalitných prístrojoch elektrickej bioimpedencie, údaj vám musí ukazovať minimálne 63 %-né zavodnenie. Patrik mi povedal, že: „ zavodnění před shazováním řeším 10-7 dní před vážením. Kde střídám pití 7l-5l-3l za den“. Kadencia príjmu tekutín v priebehu dokončovacieho zavodnenia je optimálna jeho váhe, každý si musí pripraviť optimálne zavodnenie k svojej vlastnej váhe. Taktiež pri tomto kroku je veľmi dôležité si premyslieť aké tekutiny a v akom pomere budete piť.

Zhoďte čo najviac deň pred vážením

Optimum u každého je individuálny, niekto si môže dovoliť za deň znížiť váhu 7kg, niekto 5kg a niekto zasa 3kg. Celý proces musí byť vyskúšaný v príprave. Nie aby vás napadlo odvodňovať organizmus len tak, na prvý raz pred dôležitým zápasom. Je viacero zaužívaných postupov znižovania hmotnosti. Najčastejšie sú: horúca vaňa, sauna, horúce zábaly. Čo je taktiež veľmi dôležité, musíte si sledovať príjem elektrolytov v strave, k čomu patrí automaticky znížený pitný režim. Patrik sa vyjadril čo používa najradšej. „Využívám vanu, kam si napustím horkou vodu, abych byl až na hlavu kompletně ponořen a dělám cca 15 minutové fáze. Potom co vylezu z vany tak se obleču do teplého savého oblečení, ještě se přikryji peřinou, dopotím se, odpočinu si a pokračuji“. Je ešte niekoľko praktík pre rýchle znižovanie hmotnosti, ale tie nepovažujem za optimálne, najmä k tomu, že sa môžu veľmi rýchlo vymknúť spod kontroly a môžu zničiť celú prípravu na zápas.

Prípravu a zníženie hmotnosti máte za sebou. Ako si doplníte tekutiny a stratené látky v priebehu dňa? A najmä navýšite hmotnosť do nadchádzajúceho zápasu? Čítajte v  pokračovaní. V prípade otázok ma neváhajte kontaktovať na nižšie uvedené  kontakty. Želám vám veľa úspechu!