Raňajky šampióna

raňajky šampióna

Prečo výkonný športovec raňajkuje?

Nie nadarmo sa vraví – raňajky sú základom dňa. Platí to pre všetkých a pre športovcov obzvlášť. Vyvážené a zdravé raňajky naštartujú váš deň a dodajú telu potrebnú energiu. Treba však vedieť, aké potraviny a tekutiny sú na raňajky pre športovcov vhodné, aby ich zbytočne nezaťažili, ale dodali im dostatočnú energiu pre ich výkon. Ak vaše raňajky nestoja za nič, aj váš výkon nebude dostačujúci.

Zahoď výhovorky a konaj

Veľa ľudí neraňajkuje, čím škodí sám sebe a najmä svojmu telu. Ide najčastejšie o výhovorky typu: a)nemám ráno čas alebo b) ráno nedokážem do seba nič dostať.  Treba si však uvedomiť, že to robíte  pre seba, svoje telo a svoj športový výkon, a chcete niečo dosiahnuť. Dá sa všetko, len si treba prehodnotiť svoje priority. Ak ráno nestíhate, pripravte si niečo večer  a ráno ste bez starostí. Ak nemôžete do seba ráno nič dať, vyskúšajte aspoň vypiť pohár kvalitného džúsu zmiešaného s vodou, prípadne šálku čaju s medom. Je to vždy lepšie ako začať deň úplne nalačno. A za cca pol hodinu alebo keď  budete mať lepší priestor, skúste nejaké ľahké jedlo. Možností je viac, treba sa len na to dať, skúšať a zistiť čo funguje.

Čo je vhodné na doplnenie tekutín?

Ihneď z rána je veľmi dôležité doplniť tekutiny z predchádzajúceho dňa alebo večera. Ideálne je piť čistú vodu/ minerálnu vodu zmiešanú s citrónovou šťavou alebo kvalitným 100%-ným džúsom.  Taktiež vhodné sú nesladené čaje. V pitnom režime nesmú chýbať minerály, ktoré zachytia vodu v bunkách, preto je dobré piť minerálky v pomere 1:3 k čistej pitnej vode.  Minerálky si po určitom čase(2 týždne) striedajte, tým nemusíte sledovať mineralizáciu minerálky.

Čo do úst?

Na mastné a ťažké jedlá takisto zabudnite, radšej si pripravte jedlo bohaté na zdravé tuky, kvalitné bielkoviny a dôležité sacharidy. Vhodné sú na raňajky napríklad uvarené vajíčka na tvrdo, kvalitné celozrnné pečivo (min 60% celozrnnej múky), kvalitné šunky (minimálne z 90% tvorené z mäsa)a syry, cottage cheese,  tvaroh,  pomazánky z avokáda, veľa zeleniny, ovocie, müsli, ovsené vločky s mliekom alebo bielym jogurtom.

Množstvá jednotlivých potravín sú potom závislé od toho, kedy idete trénovať. Preto pre optimalizáciu množstva a daného zloženia raňajok neváhajte kontaktovať svojho odborníka na výživu.

Optimálne a zdravé raňajky majú priaznivé účinky na celý náš organizmus. Dodávajú nám energiu potrebnú na štart do nového dňa a na chod nášho mozgu. Preto sa naučte pravidelne raňajkovať a pocítite ako vám pôjde energia do tela.

 

Zdroj: článok napísaný pre http://www.profightersmagazine.eu/ranajky-sampiona/