Vajcia – základ života!

Jesť či nejesť celé vajíčka?

foto: freegreatpicture.com

Jesť či nejesť celé vajíčka? Jedni si stoja za názorom, že z vajíčka môžeme jesť iba bielka, iní sú zástancami konzumácie celých vajec.

Kedy je dobré jesť len bielka?

Jedni odborníci presadzujú názor, že len bielka z vajíčok sú pre naše zdravie a konzumáciu vhodné. Svoje tvrdenia potvrdzujú tým, že bielka sú bez tuku a obsahujú veľké množstvo bielkovín, čo je samozrejme pravda. Naopak tvrdia, že žĺtok z vajíčka je pre naše zdravie škodlivé, pretože je zdrojom cholesterolu.

V tomto prípade by som sa vôbec nezameriaval na cholesterol ale iba celkovo na tuk. Teda, konzumácia iba bielkov je vhodnejšia v prípadoch, keď si prísne sledujeme príjem tukov a z vajíčka chceme výhradne využiť bielkoviny. To je dobré najmä v prípade večerného dopĺňania bielkovín prostredníctvom vajec.

Celé vajcia sú výhodnejšie

Druhí odborníci na výživu súhlasia s tvrdením, že žĺtok je síce bohatým zdrojom cholesterolu, avšak jeho vplyv na zdravie srdca je považovaný za veľmi nízky, menej ako 1%.  Čiže jeho vplyv na ochorenia srdca je minimálny. Vplyv potravín, ktoré často využívame pri konzumácii vajec (nasýtených tukov: maslo, syr, slanina) je skutočným vinníkom pri sledovaní cholesterolu a celkového tuku, preto si treba dávať pozor práve na tieto potraviny a obmedziť ich konzumáciu.

A aký je môj názor?

Súhlasím s tvrdením, že vajíčka by sa mali konzumovať celé, pretože cholesterol obsiahnutý v žĺtkoch je síce vysoký, ale automaticky obsahuje látky, ktoré ho vedia z krvi odstrániť, čiže sa vynuluje. Bielok z vajíčok obsahuje najväčšie spektrum bielkovín, ktoré sú veľmi dôležité nielen pre športovcov. Určite najmä vysoko fyzicky namáhaní športovci sa nemusia obávať ráno konzumovať adekvátne množstvá celých vajíčok. Obe časti vajíčka sú pre nás prospešné, len treba všetko s mierou. Takisto v celom vajíčku prijmeme omnoho viac bielkovín ako len v samotných bielkach.

Tak smelo do správnej konzumácie  vajíčok, pretože ich využiteľnosť je naozaj vysoká.