Večera – čo jesť a čomu sa vyhnúť?

zdravá večera

Ako je dôležité pre naše telo naštartovať ihneď z rána náš organizmus, je rovnako dôležité správnym výberom potravín naše telo pripraviť na spánok a regeneráciu. Kedy je najvhodnejšie konzumovať posledné jedlo dňa, čo jesť a v akom množstve? Všetko sa dozviete nižšie v našom článku.

Základné pravidlo

Veľa ľudí uverilo mýtu, že po šiestej hodine by sa nemalo nič konzumovať. Tento nezmysel vznikol pri rôznych diétach, ktoré vystríhajú, že ak budete po tejto hodine čokoľvek konzumovať, priberiete. Samozrejme to tak nie je a tejto „rady“ by ste sa mali veľkým oblúkom vyhýbať. Pretože základným pravidlom zdravej stravy aj pri redukcii hmotnosti je, že by ste mali konzumovať jedlo každé 2 až 3 hodiny. A to zahrňuje samozrejme i večerné jedlo. Takže základným pravidlom večernej stravy znie – Konzumovať jedlo max. 2 hodiny pred spánkom, a aj to sa môže občas porušiť (napr. pri konzumácii výlučne bielkovinových jedál sa môže jesť aj hodinu pred spánkom).

Jedlo vhodné na večeru

Jedlo by malo byť ľahko stráviteľné aby sa žalúdok nemusel ešte počas nášho spánku trápiť s jeho spracovaním. Preto je potrebné znížiť tuky a tukové potraviny – maslo, smotany, pretučnené mäsá, plnotučné mliečne výrobky, oleje, orechy, semená a samozrejme nezdravé tuky.

Zdravá večera - lososPotraviny na večeru majú mať prevládajúci bielkovinový charakter ( čisté kvalitné mäsá, ryby, nízkotučné mliečne výrobky, strukoviny, sója). Bielkovinové jedlá následne kombinovať s veľkým množstvom zeleniny, ktorá vám ľahko trávi. Následne od fyzickej aktivity si pridáte určité množstvo sacharidu (zemiaky, ryža, kuskus, knäckebrot či iného polysacharidu). Takáto kombinácia je pre ľudský organizmus na večeru najideálnejšia pretože bielkoviny potrebuje pre svoju regeneráciu počas spánku, taktiež vlákninu a vitamíny zo zeleniny no a malú dávku sacharidov pre energetickú potrebu.

Gramáže sú samozrejme individuálne podľa vašej potreby, ale preferencia by mala byť nasledovná:

Najviac bielkovín a zeleniny, menej sacharidov.Tuniak na večeru

Ak chodíte v neskorších hodinách spať, je pre vás vhodné konzumovať nielen jednu večeru ale dopriať si i ľahkú večeru číslo dva. Druhá večera by mala mať charakter celkovo nízkej gramáže. Preferuje sa najmä zelenina a bielkovinové jedlá. Nie je však zakázané najmä po náročnom dni dodať organizmu v optimálnom množstve ovocie.

Čomu sa večer vyhnite

Pre nerušený spánok a nezaťažovanie vášho žalúdka počas noci obmedzte alebo vylúčte zo svojej stravy ťažké jedlá nabité tukom. To môže byť aj napríklad nevhodne upravená zelenina, ktorú ste spracovávali vo veľkom množstve tuku. Vyhnite sa presladeným a príliš vysoko energetickým potravinám a nápojom.

Pokiaľ sa chcete dozvedieť ešte viac o vhodnosti jedál na večeru a ich gramáži, prípadne zistiť presné individuálne hodnoty pre vás, neváhajte nás kontaktovať:

  • Tel.: +421 915 882 810
  • E-mail: info@vyzivovestudio.sk