Zaujímavý rozhovor so slovenským reprezentantom

Lukáš Babač, jeden z najúspešnejších slovenských veslárov, ktorý sa rozhodol využiť služby nášho výživového poradcu Ing. Libora Javra. Aké poznatky získal ohľadom športového jedálnička, čo sa mu páči na spolupráci s výživovým poradcom a aké pozitíva mu priniesla presne mierená strava na jeho výkon sa dočítate v našom rozhovore.

 

Od kedy sa venuješ danému športu a čo ťa k nemu priviedlo?lukasbabac

  • Veslovaniu sa venujem už 20rokov. Priviedla ma k tomu mamina, ktorá nechcela, aby som sa poflakoval.

Aké sú tvoje najlepšie športové úspechy, a na ktorý si najviac hrdý?

  • Medzi moje najväčšie úspechy zaraďujem striebro z Majstrovstiev sveta do 23rokov. Striebro a bronz z Majstrovstiev Európy a striebro z Majstrovstiev sveta.

Čo ťa podnietilo k tomu aby si vyhľadal odborníka na výživu?

  • Čo sa týka športu, som perfekcionista. V mojom športe sme obmedzení váhovými limitmi a rovnako je pre nás veľmi dôležitý pomer výkon/váha. Keď som sa dozvedel o Výživovom štúdiu, neváhal som ani minútu.

Podľa akých zásad si sa stravoval  predtým ako si spoznal výživového poradcu Ing. Javra?

  • Nemal som extra prepracované zásady stravovania. Pracoval som s informáciami z kníh a internetu, no vždy som vedel, že by som potreboval špecialistu, ktorý tie informácie uvedie do správneho kontextu.

Odkiaľ si sa dozvedel o výživovom poradcovi Ing. Javrovi?

  • Najskôr som na FB a na internete zaregistroval Výživové štúdio. Kamarát už využíval Liborove služby a bol spokojný, tak som neváhal.

Ako sa najviac zmenil tvoj deň a jeho fungovanie po začatí spolupráce s výživovým poradcom?

  • Problémy som nemal, ale na začiatku som bol v šoku keď mi Libor vysvetlil, že by som mal prijímať oveľa viac živín a energie, hoci som si myslel, že jem naozaj veľa.

Mal si na začiatku nejaké problémy so stravovaním a nabehnutím na daný režim?

  • Na moje prekvapenie som nemal žiadne problémy keďže som sa snažil racionálne stravovať už predtým.

Pocítil si výraznejší rozdiel pri tréningoch po nabehnutí na nový stravovací režim a jedálniček?

  • Už po niekoľkých týždňoch sa dostavili požadované výsledky. Metabolizmus začal pracovať na plné obrátky, cítil som, že mám viacej energie, celý metabolizmus pracoval spoľahlivejšie.

Bolo niečo, čo ťa prekvapilo po tom, čo si začal využívať výživový plán alebo nejaká konkrétna zmena?

  • Až kým som nenabehol na výživový plán, nedokázal som si predstaviť ani jeden deň bez mäsa. Teraz to zvládam úplne bez problémov.

Si s potravinami v jedálničku spokojný?

  • Sú potraviny, ktoré mi chutia menej a sú také, ktoré mi chutia viac. S Liborom sa mi ale naozaj skvelo spolupracuje, pri akomkoľvek lukasbabacprobléme vie ihneď nájsť adekvátnu náhradu.

Musel si si niečo odopierať čo máš vyslovene rád?

  • Nedeľné mamičkine rezníky sa s platnosťou výživového plánu stali minulosťou, no o to viac si ich užijem, keď mám po sezóne a dám si pauzu od tréningov aj od výživového plánu.

Čo by si odporučil športovcom, ktorý sa chcú lepšie stravovať a zlepšovať svoje výkony?

  • Je dôležité mať prehľad o svojom športe a o energetických nárokoch svojho športu. Každý športovec by si mal uvedomiť, že telo je dokonalý stroj a aké palivo doňho dáme, taký výkon z neho dostaneme. Netreba sa báť uznať si nie každý rozumie všetkému. Treba vyhľadať odborníka na výživu a prebrať s ním všetky možnosti navýšenia svojho výkonu prirodzenou cestou, čiže stravou. Podporí to celkovú fyzickú a psychickú pohodu.

Vyjadrenie nášho výživového poradcu 

A samozrejme nemôžeme zabudnúť na vyjadrenie nášho výživového poradcu. Spýtali sme sa ho ako vníma spoluprácu s Lukášom a kde vidí jeho najväčšie pokroky.

„Lukáš je profesionál a to je ihneď badateľné na našej spolupráci. Bez akýchkoľvek výhrad prijíma moje rady, čím sa vieme omnoho rýchlejšie posúvať v správnej optimalizácii výživy v závislosti na jeho športový výkon, čo je veľmi dôležité.

Najväčší pokrok od začiatku našej spolupráce urobil v nastavení antropometrických údajov v závislosti na výkon. Čo bol aj rozhodujúci faktor, keď som nastavoval Lukášovu stravu, keďže nás stále limituje váhová kategória, v ktorej Lukáš preteká.

Ďalším veľmi rozhodujúcim faktorom bola regenerácia organizmu po neustálom trénovaní alebo  pretekaní. Tento faktor sme zvládli veľmi dobre, Lukáš začal omnoho rýchlejšie regenerovať svoje sily do nasledovného závodu alebo tréningu, čo je podstatná časť nastolenia správnej stravy športovca.

S Lukášom spolupracujem veľmi rád, čoho dôkazom sú badateľné výsledky.“

Autor článku (M)

*Výsledky klientov prezentované na webe nie sú typické. Výsledky každého klienta sú individuálne. Vždy záleží na prístupe klientov a dodržiavaní navrhnutých odporúčaní od našich výživových poradcov.