Pivo po tréningu?

pivo po tréningu?

foto: vysetrenie.zoznam.sk

O pive a jeho vplyve na zdravie sa v poslednom čase veľa hovorí. Na povrch vyšli zaujímavé fakty, ktoré hovoria o prospešnosti zlatého moku. Ako je to však v prípade športovcov? Môžu ho piť bez toho, aby ohrozilo ich výkon?

Nezabúdajte, ide o alkohol!

Čo je lepšie, ako zahnať smäd po náročnom tréningu vychladeným pivom? V tom nebol problém, ak by išlo len o jeden pohár. Množstvo je v tomto prípade veľmi dôležité. Ide predsa o nápoj s obsahom alkoholu, ktorý spomaľuje metabolizmus a pre pečeň je veľkou záťažou. Rovnako ako ostatné alkoholické nápoje má diuretický účinok, ktorý je z hľadiska pitného režimu úplne nevhodný. Výrazne spomaľuje regeneráciu síl. Športovec sa zotaví neskôr ako za normálnych okolností, čo sa môže prejaviť na druhý deň. Ak má ďalší tréning, jeho účinnosť  môže byť podstatne nižšia.

Neskoršie zotavenie

Otázkou ostáva, aké množstvo piva oddiali zotavenie športovca po tréningu? Podľa novozélandskej štúdie nemá na to vplyv jeden a pol piva. To je údajne bezpečné množstvo zlatého moku, ktoré si športovec občas môže dopriať. Ak máte 70 kíl a vypijete štyri a pol veľkého piva, táto dávka už bude mať dozvuky. Zo svalovky sa zotavíte neskôr.

Či je pivo po tréningu prospešné sa snažili zistiť austrálski vedci. Ich výskumu sa zúčastnila skupina ľudí, ktorí sa podrobili tvrdému tréningu. Trikrát do týždňa absolvovali kombináciu posilňovania, behu a cyklistiky. Keď mali prvé dve série za sebou, dostali optimálnu stravu: 25 gramov proteínov po pretekoch, po dvoch hodinách jedlo s uhľohydrátmi a po štyroch ďalších hodinách opäť 25 gramov proteínov. Samozrejme, nesmel chýbať pitný režim. Niektorí dostali placebo, iní 1,5 gramu alkoholu na kilogram hmotnosti. Po treťom tréningu nedostali proteíny, ale uhľohydráty s rovnakým množstvom kalórií.

Vedci zisťovali po každej sérii, ako sa táto kombinácia prejavila na syntéze proteínov v svaloch, teda ako rýchlo svaly opravili poškodenia spôsobené tréningom a ako rýchlo sa vytvorili nové svaly. Výsledky moc neprekvapili, dalo sa to čakať. Syntéza bola rýchlejšia u tých, ktorí nepili alkohol. Prišli tiež na to, že kombinácia alkoholu s proteínmi je menej škodlivá ako s uhľohydrátmi.

Zdravý zlatý mok?

Niektorí odborníci sú presvedčení o prospešnosti piva na zdravie športovcov! Európske výskumy hovoria, že polliter piva po cvičení je zdravší ako pohár vody. Vďaka svojmu obsahu cukrov, soli a bubliniek dodá bunkám tekutinu rýchlejšie ako obyčajná voda. Navyše, oxid uhličitý v pive uhasí smäd rýchlejšie. Pivové karbohydráty zase nahrádzajú stratu cukrov počas fyzickej námahy. Tieto pozitívne účinky piva sú výsledkom výskumu, ktorého sa zúčastnili študenti  Granadskej univerzity v Španielsku.

Tí, ktorí cvičili v teplotách okolo 40 stupňov Celzia. Po tom, ako boli po tréningu vyčerpaní, jedna polovica si dala polliter piva a druhá pollitra obyčajnej vody.

Potom výskumníci odmerali úroveň hydratácie študentov, ich motorické schopnosti a schopnosť koncentrácie. Výsledky prekvapili samotných vedcov! Pivo uhasilo smäd u študentov lepšie ako voda a dokonca im pomohlo nahradiť stratené kalórie. Údajne je preto tento nápoj vhodný pre pravidelne cvičiacich ľudí ako súčasť potréningovej výživy. Týka sa to však len jedného pollitra piva denne.

Čo na to hovorí odborník?

„Alkoholické pivo nie je vhodné konzumovať ihneď po športovom výkone v žiadnom prípade, pretože alkohol spomaľuje regeneračnú schopnosť organizmu  po fyzickej aktivite. Organizmus sa musí urýchlene venovať odstráneniu alkoholu z organizmu, tým pádom sa oddiaľujú potrebné regenerácie či už tekutinovej bilancie (rehydratácia) alebo energetickej (glukóza, glykogén),“ upozorňuje výživový poradca Libor Javro.

Ako ďalej odborník dodal, pivo sa občas môže využiť na rehydratáciu. Pozor však na to, aby bolo nealkoholické a v čase, kedy nepotrebujeme urýchlene regenerovať organizmus.

„Všeobecne povedané, najideálnejšie potraviny a tekutiny po športovom výkone sú ovocie, džúsy, mlieko, pitná voda a minerálna voda,“ povedal Libor Javro.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

 

Zdrojhttp://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000661/1395295/Zvyknete-uhasit-smad-po-treningu-vychladenym-pivom–Pozrite-sa–co-sa-stane