7 chýb, ktoré vám zaručia nadváhu

Ste v neustálom kruhu chudnutia a naberania? Neviete prečo to tak je? Musíte si uvedomiť, že celý systém nespočíva len v tom, že keď ste dosiahli čo ste chceli tak sa ďalej nemusíte snažiť. Nesmierne dôležitý je nielen fyzický ale i celkový psychický postoj k premene tela. V našom článku si teda rozoberieme 7 najčastejších chýb, ktoré vedú k nekonečnému kruhu naberania a chudnutia.

1.Nezmeníte postoj na veci, ktoré nie sú správne

chudnite natrvaloJedna z najzávažnejších vecí, ktorá ovplyvňuje celý proces nadváhy je zmena postoja. Napríklad:  Ak viete, že najesť sa 5 krát za deň v malých množstvách je lepšie ako 1 jedlo večer, ale napriek tomu si zvolíte tú nesprávnu variantu (častou výhovorkou je, že cez deň nemáte čas). Vieme, že je jednoduchšie najesť sa raz za deň a mať pokoj, ako prichystať si hodnotné raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru.  Keď viete, že to je zlé tak to nerobte! Keď viete že sa napchávať sladkostami od rána do večera je zlé, tak to nerobte. Osvojte si radšej  malú sladkosť každý druhý deň. Zmeniť postoj k niečomu, na čo nie ste zvyknutí je ťažké, ale kto povedal, že to nezvládnete? Zistite, ktorú máte najhoršiu vlastnosť vo vašom stravovaní a zmeňte ju! Bez toho to nepôjde…

                                                           2.Dokážte, že to myslíte vážne

Rozprávať o zmenách v stravovaní, športových aktivitách a celkovej zmene životného štýlu nestačí. Najdôležitejšie sú činy a preto začnite malými krokmi a postupne si pridávajte ďalšie úkony a činnosti až pokým sa nedostanete k cieľu. Potom už bude vaším cieľom si len daný stav udržať, zlepšovať a tešiť sa z neho. Musíte dokázať najmä sebe a potom i svojmu okoliu, že to o čom rozprávate aj vykonávate a dodržujete. Ak si to všimnú kolegovia, kamaráti či rodina, začnete mať väčšiu motiváciu aby ste to zvládli. Nič nie je krajšie ako pochvala, keď si niekto všimne ako pracujete na svojej premene, a verte že keď budete mať výsledky, pochvala príde i od tých, ktorí vám na začiatku neverili. Vždy si bežte za svojim!

3.Vydávate sa stále zlým smerom – snažíte sa všetko urýchliť a uľahčiť

Diéty a zlý stravovací systém, ktorý zavádza a nevyhovuje nie je správna cesta k úspechu. Keď si neviete dať sami rady, vyhľadajte radšej výživového poradcu, ktorý vás usmerní správnym smerom, poradí a pomôže. Navrhne systém, vďaka ktorému budete mať výsledky a hlavne vám to bude vyhovovať. Zároveň bude vašou oporou a hnacou silou, ktorá vám pripomenie, prečo ste začali, aby ste na tejto ceste vydržali a uspeli.

4.Nevzdelávate sa v oblasti zdravého životného štýlu

Vzdelávajte sa v tejto oblasti zdravého stravovania, cvičenia a celkovo zdravého životného štýlu. Pozor však, nie každá webstránka, ktorá má článok o výžive a zdravom štýle, poskytuje tie správne informácie. Preto sa treba vzdelávať správne. Študujte odborné články napísané skutočnými odborníkmi, výživovými poradcami a špecialistami. Skúste sa viac zaujímať o novinky v oblasti výživy a zdravia, skúšať nové potraviny či recepty a mať z toho radosť. Musí sa to stať súčasťou vášho Ja.

Aj vám sa už stalo, že ste v jednom magazíne natrafili na určité rady pre chudnutie a v druhom magazíne našli presný opak?zmeňte svoju postavu

 

5.Nevytvoríte si vlastný režim

Každý človek je individuálny, preto sa nesmiete stravovať podľa jedálnička vášho suseda či prípadne nejakého stiahnutého jedálnička. Musíte si vytvoriť vlastný režim, ktorý bude pre vás automatizovaný. Celkový režim dňa musí byť súčasťou normálneho života, kedy si stravu zadovážite, pripravíte a nakoniec skonzumujete. Vyskúšajte rôzne formy potravín, kombinácií; čo si dať keď nemáte čas?; aké množstvo danej potraviny môžete približne konzumovať na raňajky, na obed?; koľko je konkrétne pre vás vhodné jesť na večeru?; čo vám robí najlepšie po fyzickej aktivite najmä k výkonu a cieľu? a pod.. Celý tento režim musíte mať prispôsobený pre seba, pre svoje potreby, funkčnosť a cieľ!

6.Nemáte z toho radosť, trápite sa, neviete si zvyknúť

Zmena stravovania a vlastne celého životného štýlu nemá byť o trápení ale práve naopak. Má to byť radosť, že pre seba niečo robíte. Cítiť sa vitálnejší, viac optimistickejší a hlavne zdravší. Postupom času možno práve i vy budete motiváciou pre niekoho druhého.

7.Nezaradíte správnu fyzickú aktivitu

vyhýbajte sa týmto chybámŽiadny pohyb nemá vplyv len na nadváhu ale môže byť vyvolávačom i iných zdravotných problémov. Doprajte si fyzickú aktivitu ale pozor, podľa toho koľko zvládnete! Najskôr to môže byť len ľahká prechádzka, neskôr však i triatlon. Nikdy však nezostaňte pri jednom bode ale snažte sa zvyšovať svoju výkonnosť alebo skúšajte i nové športové aktivity. V správne mierenom pohybe nachádzajú ľudia relax, pokoj a oddych, čo je vlastne v dnešnej dobe tiež veľmi dôležité pre optimalizáciu telesného i duševného zdravia.

 

Cesta k vysnívanej postave, zlepšeniu vášho zdravia a kondície nie je ľahkou cestou. S nadváhou a s nespokojnosťou zo svojej postavy sa trápi čím ďalej tým viac ľudí. Avšak správnym navodením a dodržiavaním tých správnych krokov to môže byť oveľa jednoduchšie. Mali by ste si k týmto zmenám vybudovať pozitívny vzťah a mali by vám robiť radosť a nie starosť. Skúste sa pozrieť nato z nadhľadu. Zásadou preto je, že to musíte v skutočnosti chcieť-robiť, nie len o tom snívať-snažiť sa.

(Autori článku: Ing. Libor Javro, tím výživového štúdia v spolupráci s Mária Vašeková)