Ako je to s prekyslením organizmu?

V poslednom čase sa často hovorí o prekyslení organizmu. Mnohé médiá upozorňujú, že môže byť príčinou zdravotných problémov. Táto téma často rezonuje medzi laickou verejnosťou. Je to však skutočne pravda? Vyjadril sa k tomu odborník na výživu Libor Javro.

Skutočnosti o prekyslení organizmu

foto: nutritionist-worl.com

Aké informácie kolujú médiami?

Ak dokážeme udržať správnu zásadito-kyslú rovnováhu v našom tele, takmer nikdy neochorieme. Prebytok kyselín v tele priamo spôsobuje či dokonca zhoršuje drvivú väčšinu chorôb. Nastolením správneho pomeru kyselín a zásad v našom tele sa môže napraviť náš zdravotný stav, či sa môžeme úplne vyliečiť.

Telo si vytvára kyslé látky samé behom látkovej výmeny v organizme. Aby mohlo telo s kyselinami účinne bojovať a udržovať chemickú rovnováhu, potrebujete dostatok zásaditých látok. Tie telo získa prostredníctvom stravy. Preto je dôležitý pitný režim, dostatok ovocia a zeleniny, obmedzenie alkoholu, cigariet, polotovarov, sladkých jedál, atď.

Nezmysel?

Tieto tvrdenia sa objavili v rôznych médiách a rozšírili tak menšiu paniku medzi ľuďmi. Znamená to, že ak si doprajete sladkosti a mastné jedlo, ochoriete? Na túto tému sa vyjadril výživový poradca Libor Javro.

„Z druhej strany najmä biochemickej, je absolútne nemysliteľné, aby samotné potraviny vedeli v takej miere ovplyvňovať rôzne acidobazické (reakcie medzi kyselinami a zásadami – pozn. red) pochody organizmu, aby priamo škodili organizmu,“ upozornil Libor Javro.

Pravdou však je, že sa z potravín pri rozklade, resorbcii alebo v biochemickom procese vytvárajú kyseliny, ktoré pri zvýšenom množstve moc dobre nepôsobia na zdravie človeka.

„Takéto kyseliny nášmu organizmu škodia iba pri určitej extrémnosti. Sú to napr.: Kyselina močová po zvýšenej konzumácií bielkovinových (najmä mäsitých) potravín môže spôsobovať DNU; Kyselina mliečna, ktorá sa vyskytuje pri extrémnom fyzickom zaťažení, môže spôsobovať únavu, bolesť svalov; Kyselina chlorovodíková, pri zvýšenej konzumácií nevhodných potravín sa jej obsah a sekrécia zvyšuje, čo môže mať za následok problematickú deštrukciu sliznice žalúdka alebo pažeráka,“ pokračuje Libor Javro.

Ako ďalej dodal, podobných kyselín by sa dalo vymenovať podstatne viac, ako boli vymenované. Podstata však spočíva v tom, že niektoré potraviny alebo činnosti môžu v našom organizme navyšovať prirodzenú tvorbu kyselín, ktoré sú pri normálnej sekrécii veľmi prospešné. Pri extrémnej sekrécii sú pre náš organizmus škodlivé. Preto sa treba držať pravidla – všetkého veľa škodí.

Zdroj: http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000653/1391219/Odbornik-na-vyzivu-prezradil-skutocnu-pravdu–Ako-je-to-s-prekyslenim-organizmu-