Jahôdky – červené krásky

pozitívne účinky jahôd

Konečne sa začína sezóna domáceho ovocia a medzi nimi aj viacerými zbožňované jahody. Kto by ich nemal rád? Sú chutné, sladké a navyše i zdravé! Samozrejme, reč je o jahodách dopestovaných u nás,  nie tie dovážané, ktoré bývajú často zbierané ešte pred dozretím a obsahujú rôzne chemikálie.

     Jahody v sebe ukrývajú množstvo vitamínov (A, B, C a E), mangán, zinok, vápnik, železo a draslík. Ako vidíte, ich konzumácia je pre nás veľmi prospešná. A ako pôsobí konzumácia jahôd na naše telo a myseľ? Prečítajte si 10 pozitívnych účinkov, ktoré sme pre vás vybrali.

10 pozitívnych účinkov jahôd

  1. Chránia nás pred ochoreniami srdca a ako prevencia rakoviny
  2. Majú protizápalové a antibakteriálne účinky
  3. Sú skvelé i pre našu pokožku – majú sťahujúce, revitalizačné a čistiace vlastnosti
  4. Majú dezinfekčné účinky na tráviaci systém (vďaka vysokému obsahu ovocných kyselín) a zlepšujú vstrebávanie železa z rastlinných potravín, čo ocenia najmä vegetariáni
  5. Chránia náš mozog – majú ochranný účinok na nervové bunky
  6. Sú skvelým antioxidantom – spolu s čučoriedkami a brusnicami patria medzi tie najsilnejšie
  7. Sú vhodné i pre diabetikov – obsahujú málo fruktózy a glukózy (cca 9%)
  8. Sú skvelé pri redukcii hmotnosti , pretože obsahujú veľa vody
  9. Zásobáreň vitamínu C – jahody sú obsahom tohto vitamínu porovnateľné s citrusovými plodmi
  10. Podporujú našu imunitu a výborne prečisťujú krv

Tak smelo do jahôd, sezóna sa práve začína! 🙂