Med je vzácny produkt včiel, ktorý svojimi pozitívnymi vlastnosťami patrí medzi neoceniteľných pomocníkov. Je bohatý na energiu, vitamíny, minerálne látky a hlavne je zdravým prírodným sladidlom. Skutočne kvalitný med by mal určite patriť do vášho optimálneho jedálnička. Vedeli ste, že Slovensko produkuje najkvalitnejšie medy na svete?
Čo vám dáva med?
V prvom rade je med prírodným produktom, ktorý včely obohacujú o svoje vzácne enzýmy. Med je tvorený najmä zo sacharidov, ktoré obsahujú 65-80% prírodného cukru (glukóza a fruktóza), vody 16-22%, a zvyšok tvoria minerálne látky, vitamíny, peľ a proteíny. V mede sa nachádzajú taktiež antioxidanty, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri zabránení vzniku závažných ochorení. Pozor však na vysoký glykemický index (GI)! Potraviny s vysokým GI (čiže i med), sú schopné rýchleho vstrebania glukózy do krvi a tým dodajú prísun energie vo forme cukru. Preto je veľmi dôležité aby sa med konzumoval v optimálnom množstve a ideálne s inou potravinou, na ktorú sa naviaže a zníži sa jeho glykemický index.
Členenie medu
V dnešnej dobe v regáloch obchodov nájdete širokú ponuku rôznych medov. Ako sa vyznať v toľkých druhoch a rozlíšiť ktorý med je aký? Členenie medov by vám malo trochu viac objasniť ich klasické delenie na 2 základné druhy: nektárový a medovicový.
Nektárový: tento med zbierajú včely z kvetov rastlín kvitnúcich od skorej jari do jesene. Podľa kvetov, z ktorých včely daný nektár prinesú sa odvíja názov medu (napríklad lipový, agátový, repkový a pod.).
Medovicový: na tento med včely zbierajú rastlinnú šťavu z mladých výhonkov ihličnatých a listnatých stromov. Medovicový med obsahuje viac minerálnych látok a stopových prvkov, ale zato menej peľu. Zvyčajne býva tmavšej farby.
Zmiešané medy: vznikajú kombináciou viacerých druhov pri nízkej znáške jedného druhu.
Med ako neoceniteľný pomocník
Liečivé účinky medu poznali už naši predkovia veľmi dávno. Svojimi blahodárnymi účinkami pomáha pri rôznych ťažkostiach a každodenne ho využívame v domácnosti ako neoceniteľného pomocníka v kuchyni ale aj ako prvú pomoc pri nachladnutí. Má mnoho pozitívnych účinkov, a to najmä:
- silné protizápalové účinky, podporuje imunitu
- pomáha tráveniu, najmä slizniciam a redukuje obsah žalúdočnej kyseliny
- má upokojujúci účinok
- posilňuje srdce a cievy (lyžička medu s kvapkou citrónovej šťavy)
- uvoľňuje fyzické a psychické vyčerpanie
- pomáha liečiť chrípku a prechladnutie
- prospieva pečeni, pankreasu a ochoreniam žalúdka
- urýchľuje hojenia rán a popálenín
- má dezinfekčné účinky
- veľký význam má i v kozmetike pre našu krásu a veľa iných benefitov
Med vs. cukor
Klasický biely cukor a med patria medzi najčastejšie používané sladidlá v našich domácnostiach. Medzi medom a cukrom je však viacero dôležitých rozdielov, ktoré ovplyvňujú i naše zdravie. Prečo by ste mali častejšie siahnuť po mede ako po klasickom cukre vám viac objasní naše krátke porovnanie:
- Med obsahuje širokú škálu minerálnych látok a vitamínov / cukru tieto látky chýbajú
- Med je prírodný produkt / cukor je priemyselný produkt
- Med má najmä liečivé účinky / cukor je častým zdrojom civilizačných chorôb
- Med obsahuje antioxidanty a antibakteriálne látky / cukor tieto látky neobsahuje
To čo je ľudskému telu prirodzené, to mu neuškodí. Tým, že med budete používať namiesto klasického cukru, prospejete najmä svojmu zdraviu. Veríme, že sme vás inšpirovali k tomu, aby ste častejšie nahrádzali cukor kvalitným medom ako súčasť zdravého jedálnička a pestrej stravy. Ešte raz však výživový poradca radí, že i med je dôležité konzumovať v optimálnom množstve.
Malá ale dôležitá rada na záver od nášho výživového poradcu: Vyberajte naozaj kvalitné medy bez prímesí alebo dokonca dochucovadiel. Najideálnejšie je zohnať med priamo od včelára 🙂
(Autori článku: tím výživového štúdia v spolupráci s Mária Vašeková)