Med – tekuté zlato

Med je vzácny produkt včiel, ktorý svojimi pozitívnymi vlastnosťami patrí medzi neoceniteľných pomocníkov. Je bohatý na energiu, vitamíny, minerálne látky a hlavne je zdravým prírodným sladidlom. Skutočne kvalitný med by mal určite patriť do vášho optimálneho jedálnička. Vedeli ste, že Slovensko produkuje najkvalitnejšie medy na svete?

Čo vám dáva med?

Prečo vymeniť cukor za med?V prvom rade je med prírodným produktom, ktorý včely obohacujú o svoje vzácne enzýmy. Med je tvorený najmä zo sacharidov, ktoré obsahujú 65-80% prírodného cukru (glukóza a fruktóza), vody 16-22%, a zvyšok tvoria minerálne látky, vitamíny, peľ a proteíny. V mede sa nachádzajú taktiež antioxidanty, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri zabránení vzniku závažných ochorení.  Pozor však na vysoký glykemický index (GI)! Potraviny s vysokým GI (čiže i med), sú schopné rýchleho vstrebania glukózy do krvi a tým dodajú prísun energie vo forme cukru. Preto je veľmi dôležité aby sa med konzumoval v optimálnom množstve a ideálne s inou potravinou, na ktorú sa naviaže a zníži sa jeho glykemický index.

Členenie medu

V dnešnej dobe v regáloch obchodov nájdete širokú ponuku rôznych medov. Ako sa vyznať v toľkých druhoch a rozlíšiť ktorý med je aký? Členenie medov by vám malo trochu viac objasniť ich klasické delenie na 2 základné druhy: nektárový a medovicový.

Nektárový: tento med zbierajú včely z kvetov rastlín kvitnúcich od skorej jari do jesene. Podľa kvetov, z ktorých včely daný nektár prinesú sa odvíja názov medu (napríklad lipový, agátový, repkový a pod.).

Medovicový: na tento med včely zbierajú rastlinnú šťavu z mladých výhonkov ihličnatých a listnatých stromov. Medovicový med obsahuje viac minerálnych látok a stopových prvkov, ale zato menej peľu. Zvyčajne býva tmavšej farby.

Zmiešané medy: vznikajú kombináciou viacerých druhov pri nízkej znáške jedného druhu.

Med ako neoceniteľný pomocník

Liečivé účinky medu poznali už naši predkovia veľmi dávno. Svojimi blahodárnymi účinkami pomáha pri rôznych ťažkostiach a každodenne ho využívame v domácnosti ako neoceniteľného pomocníka v kuchyni ale aj ako prvú pomoc pri nachladnutí. Má mnoho pozitívnych účinkov, a to najmä:

  • silné protizápalové účinky, podporuje imunituzvýšte svoju imunitu
  • pomáha tráveniu, najmä slizniciam a redukuje obsah žalúdočnej kyseliny
  • má upokojujúci účinok
  • posilňuje srdce a cievy (lyžička medu s kvapkou citrónovej šťavy)
  • uvoľňuje fyzické a psychické vyčerpanie
  • pomáha liečiť chrípku a prechladnutie
  • prospieva pečeni, pankreasu a ochoreniam žalúdka
  • urýchľuje hojenia rán a popálenín
  • má dezinfekčné účinky
  • veľký význam má i v kozmetike pre našu krásu a veľa iných benefitov

Med vs. cukor

Klasický biely cukor a med patria medzi najčastejšie používané sladidlá v našich domácnostiach. Medzi medom a cukrom je však viacero dôležitých rozdielov, ktoré ovplyvňujú i naše zdravie. Prečo by ste mali častejšie siahnuť po mede ako po klasickom cukre vám viac objasní naše krátke porovnanie:

  • Med obsahuje širokú škálu minerálnych látok a vitamínov / cukru tieto látky chýbajú
  • Med je prírodný produkt / cukor je priemyselný produkt
  • Med má najmä liečivé účinky / cukor je častým zdrojom civilizačných chorôb
  • Med obsahuje antioxidanty a antibakteriálne látky / cukor tieto látky neobsahuje

To čo je ľudskému telu prirodzené, to mu neuškodí. Tým, že med budete používať namiesto klasického cukru,  prospejete najmä svojmu zdraviu. Veríme, že sme vás inšpirovali k tomu, aby ste častejšie nahrádzali cukor kvalitným medom ako súčasť zdravého jedálnička a pestrej stravy.  Ešte raz však výživový poradca radí, že i med je dôležité konzumovať v optimálnom množstve.

Malá ale dôležitá rada na záver od nášho výživového poradcu: Vyberajte naozaj kvalitné medy bez prímesí alebo dokonca dochucovadiel. Najideálnejšie je zohnať med priamo od včelára 🙂

(Autori článku: tím výživového štúdia v spolupráci s Mária Vašeková)