Medvedí cesnak

Medvedí cesnak

Zdroj:imgkid.com/wild-garlic-plant.shtml

Medvedí cesnak patrí medzi cibuľovité, trvalé rastliny, ktoré môžete nájsť vo vlhkých lesoch a močiarovitých krajoch.

Nájdete ho počas celej jari, takže teraz je ten správny čas. Ľahko ho rozpoznáte od iných rastlín (najmä konvalinky) tak, že pošúchate listy medzi prstami a tak by sa mala uvoľniť cesnaková aróma.

Využiť sa dajú všetky časti medvedieho cesnaku – kvety, listy i cibuľky. Typickou vlastnosťou, ako už i napovedá samotný názov tejto rastliny, je chuť a aróma cesnaku, ktorá však  nie je taká výrazná a štipľavá ako u klasického cesnaku. Chuťovo môžeme medvedí cesnak prirovnať kombinácii cesnaku a pažítky.

Všestranné využitie v kuchyni

Listy medvedieho cesnaku sa konzumujú surové alebo sa môžu i uvariť. Sú skvelým doplnkom k rôznym nátierkam (napr. tvarohová, z cottage syra, bryndzová) alebo ako ochucovadlo omáčok a polievok. Výborne sa hodia napríklad i nasekané na varených zemiakoch alebo na praženicu, ale vynikajúce sú i v šalátoch. Skvele sa hodia i na ochutenie rôznych druhov rýb a mäsa alebo na prípravu pesta.

Vynikajúce účinky na naše telo

Okrem toho, že má antiseptické, antibiotické a antibakteriálne účinky, je divý cesnak účinný pri znižovaní krvného tlaku a chráni naše srdce pričom znižuje i riziko cievnej mozgovej príhody. Je prospešný nielen pre naše srdce ale i pečeň a obličky. Divý cesnak má pozitívne účinky i na naše trávenie a obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Ak si ho zaobstaráte sami zberom vo voľnej prírode, zabezpečíte si ďalšie plus, pretože máte väčšiu pravdepodobnosť, že neobsahuje žiadne pesticídy z postrekov a hnojív.

 

Recept: Polievka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

  • 50 g medvedí cesnak
  • 100 g zemiaky
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 10 g maslo čerstvé
  • 1 l zeleninového vývaru

Postup:

Očistíme a nakrájame si zemiaky  s cibuľou na malé kúsky a dáme ich dusiť na masle na cca 4 minúty. Podlejeme ich pripraveným zeleninovým vývarom, privedieme k varu a potom varíme na miernom ohni 5-10 minút. Medvedí cesnak si poriadne umyjeme a listy spolu so stonkami nakrájame na malé kúsky. Nakrájaný cesnak pridáme do hrnca a varíme ďalších cca 8-10 minút. Keď je polievka pripravená, rozmixujeme ju ešte ponorným mixérom.

Dobrú chuť!