Osviežujúce letné pokušenie – zmrzlina

čerešneKaždým dňom sa počasie čoraz viac otepľuje čo ľudí prirodzene láka viac tráviť čas vonku ako v ich príbytkoch. Denné a večerné prechádzky, športové aktivity ako korčuľovanie a bicykel, či príjemná prechádzka v meste po námestí, to všetko v nás vzbudzuje pocit šťastia. Teplota stále stúpa, čo automaticky láka na ochladenie v podobe ľadových drinkov alebo sladkých dobrôt – zmrzline.

Zmrzlina je maškrta z čias vládnutia kráľov na zámkoch, ktorú si mohli dovoliť len tí najvyšší po honosnom obede. Avšak dnes je už 21. storočie a zmrzlinu si môže dovoliť každý a kdekoľvek.

Zmrzlina je skvelá na osvieženie a  navodenie gastronomického zážitku. Treba si však uvedomiť, že zmrzlinu môžeme pokojne zaradiť medzi sladkosti, pretože obvykle býva veľmi kalorická. A ak si ju doprajete pravidelne a niekedy dokonca i vo večerných hodinách, môže byť i príčinou neželaného priberania.

Samozrejme, že jeden  – dva kopčeky zmrzliny  či jeden nanuk nespôsobí vážne kalorické zmeny, ale ak sa snažíte zdravo stravovať a hlavne sa vyhýbať nadbytočným cukrom a tukom, vtedy je dôležité vedieť vybrať si tú zdravšiu variantu zmrzliny.mrazeny jogurt

Ak si položíte otázku, ktoré sú to teda tie zdravšie varianty zmrzliny? Odpoveď je jednoduchá. Tie, ktoré si vyrobíte doma! Pretože viete nielen to aké prísady ste použili, ale i to, že ste zvolili tú zdravšiu možnosť a tak sa vyhli zbytočnému príjmu rafinovaného cukru a nadbytočných tukov.

Príprava domácej zmrzliny a nanukov je veľmi jednoduchá. Pripravili sme pre vás zopár receptov na inšpiráciu.

Zdravý svieži jogurt

Potrebujete :

  • 4 šálky letného ovocia
  • 1 lyžičku sušeného ovocia
  • 1 lyžičku medu
  • ½ šálky nízkotučného bieleho jogurtu
  • 1 lyžicu šťavy z limetky

Postup :

Všetky ingrediencie zmixujete až do stavu jednotnej vyšľahanej hmoty. Odložíte do mrazničky pokiaľ mierne nestuhne a následne podávate s čerstvým bobuľovým ovocím.

Jedným z najväčších benefitov tejto pochúťky je osvieženie bez zbytočného privysokého energetického príjmu, ideálne podávať na desiatu alebo olovrant. 

Nanuk do plaviek

domáci nanukPotrebujete :

  • 1 PL čučoriedok
  • 1 zrelý banán
  • 1 PL javorového sirupu
  • 1 dcl mrkvovej šťavy
  • 1 zrelé avokádo
  • 2 hrste špenátu
  • 1 dcl mandľového mlieka

Postup :

Suroviny umyjete, očistíte a spoločne rozmixujete na hladkú hmotu. Predtým je potrebné obstarať si formičky na výrobu nanukov. Zmixované suroviny naplníte do formičiek a dáte zamraziť. Na druhý deň podávate rovno do ruky 🙂

Jahodový sorbet

Potrebujete:

  • 300 g jahôd (dostatočne zrelé)
  • 1 dcl vody
  • 1 PL stévie (v prášku)
  • nastrúhanú citrónovú kôru

Postup:

Stéviu rozpustíte vo vode a privediete v malom hrnčeku do varu. Zmes vypnete a necháte odstáť. Medzitým si umyjete a očistíte jahody. Tie potom s poriadne očistenou citrónovou kôrou zmixujete na pyré. Následne celú zmes spojíte s vychladenou vodou so stéviou. Necháte v utesnenej nádobe odstáť  v mrazničke cca pol dňa. Takýto sorbet je vhodné konzumovať aj vo večerných letných hodinách a svojej postave rozhodne neuškodíte.

Aký beneFit nám dodajú domáce zmrzlinky?

jahodkyZdravo sa stravovať neznamená to, že sa musíte vo všetkom obmedzovať, ale je to najmä o správnom výbere vhodnejších, zdravších potravín i  surovín. Rovnako to platí i pri zmrzline. Pri výrobe vlastnej zmrzliny môžete využiť svoju fantáziu a používať mnohé zdravé prísady, ktorých je k dispozícii veľké množstvo. A ako bonus sa vyhnete konzervačným látkam, rôznym farbivám a E-čkam, ktoré sú pridávané do priemyselne vyrábaných zmrzlín. Preto sú domáce zmrzliny chutnejšie, kvalitnejšie a menej kalorické, čo ocenia najmä vaše fotky pri mori 🙂

(Autori článku: Ing. Libor Javro, tím výživového štúdia v spolupráci s Mária Vašeková)