Zimné obdobie nie je také bohaté ako iné ročné obdobia na čerstvú zeleninu a ovocie, pomocou ktorých vieme doplniť potrebné vitamíny a výživné látky. Na posilnenie zdravia sú preto vhodné rôzne bylinné čaje, ktoré majú dlhodobú tradíciu. Bylinky majú častokrát liečebnú silu a taktiež pôsobia preventívne. Pravidelným pitím si môžete vychutnať nielen vôňu a chuť, ale taktiež podporujete vylučovanie toxínov z tela a nabudenie pozitívnej energie.
Aký čaj vybrať?
Pri výbere čaju je potrebné dbať najmä na jeho kvalitu, ktorá závisí od viacerých faktorov. Laicky delíme čaje na sypané čaje, pyramídové a klasické vrecúškové. Najkvalitnejšie čaje sú sypané, pyramídové a vrecúškové druhy len málokedy dosahujú takú kvalitu ako u sypaných čajov. Ďalej ich rozlišujeme na „pravé“ čaje z čajovníkov (biely, zelený,Oolong, čierny, Pu-Ehr, žltý), ovocné, bylinné a zmiešané čaje. Výber závisí najmä od vášho zámeru – či si chcete len vychutnať dobrú a kvalitnú šálku čaju, alebo vás trápia nejaké zdravotné ťažkosti, prípadne čaj považujete ako súčasť doplnenia pitného režimu.
Aké sú pozitíva pitia bylinných čajov?
Keďže bylinné čaje majú i mnoho liečivých účinkov, chceli by sme vám ich preto viac v našom článku priblížiť. Všetky čaje pripravené z byliniek majú pre telo veľký význam. Každá bylinka (žihľava, rozmarín, mäta, lipa, harmanček a iné) má iné liečivé účinky a pôsobí blahodarne na vaše telo. Čaj, ktorý si pripravíte z vlastných byliniek je prírodný, bez umelých sladidiel, aróm, dochucovadiel a hlavne je kvalitný. Mnohé z byliek majú zdravotné benefity, napríklad pri prechladnutí, poruchách tráviaceho systému, detoxikačné účinky, prečisťujú močové cesty a pod. Bylinky obsahujú tiež prírodné chemikálie, preto by ste mali striedať čajovú kúru v cca dvojtýždňových intervaloch.
Ako rozoznať kvalitný sypaný bylinný čaj?
Nie každý sypaný čaj však zaručuje kvalitu, preto je dôležité aby ste si dávali pozor na nasledovné faktory:
- Čaj by mal byť bez prímesí (drievká, steblo).
- Čajové lístky by mali mať typickú intenzívnu čajovú arómu, zafarbenie (bledé lístky sú väčšinou staré).
- Po uvarení čaju sa sústreďte na dĺžku arómy (či je vôňa typická danému typu čaju, alebo či cítite prímes viacerých druhov).
- Chuť čaju musí byť výrazná pre určitý druh čaju.
- Pri kúpe sypaných čajov (či už v špecializovanej predajni alebo priamo od dodávateľa) sa informujte o tom, odkiaľ čaj pochádza – či je dovážaný z inej krajiny alebo od miestneho dodávateľa a takisto sa nebojte spýtať na čerstvosť (tú u balených čajov ľahko zistíte podľa dátumu spotreby).
Ako si pripraviť bylinný čaj doma?
Na začiatok je potrebný v správnom čase zber byliniek. Zbierajte najmä tam kde je ich najviac, pretože vtedy obsahujú najviac liečivých látok v sebe. Najlepšie niekde v prírode, na záhrade čo najďalej od cesty. Prvý čaj si urobte z čerstvých byliniek. Čaj zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať v priemere 15 min., to je optimálny čas kedy sa uvoľnia potrebné liečivé látky. Ostatné bylinky dáme usušiť čo najskôr po zbere. Uviažeme ich do zväzkov, dáme do vetranej izby na suché miesto, nezabudnite obracať. Ak vám počas sušenia niektoré zhnedli, nie sú vhodné na uskladnenie. Skladujete vo vzduchotesnej uzatvárateľnej nádobe na tmavom mieste, maximálne jeden rok. Ak nemáte priestor na vlastný zber, nakupujte takéto bylinné čaje u autorizovaných predajcov a čítajte pozorne ich zloženie na etiketách aby boli bez zbytočných prímesí a dochucovadiel.
Využitie bylinných čajov a ich spôsob prípravy
Vybrali sme pre vás 5 často používaných bylinných čajov, ktoré majú osvedčené pozitívne zdravotné účinky na naše telo. Pridali sme i tipy na ich správnu prípravu.
- Mäta (mätový čaj) – Lístky otrhajte, dajte do šálky, zalejete vriacou vodou. Necháte vylúhovať 15 min. Využitie: tlmí menštruačné bolesti, pomáha pri nachladnutí.
- Harmanček (harmančekový čaj) – Na jednu šálku použite 2-3 lyžičky, ktoré zalejte vriacou vodou, nechajte odstáť 10 až 15 minút. Využitie: má upokojujúce účinky, pomáha pri žalúdočných ťažkostiach a nespavosti, znižuje svalové kŕče.
- Baza (bazový čaj)– sušené kvety zalejte vriacou vodou a nechajte 10 min odstáť a preceďte.Využitie: pomáha pri zápaloch dutín, pri prechladnutí a nádche.
- Lipa (lipový čaj)– sušené kvety dáte do nádoby a zalejete vriacou vodou. Necháte odstáť 12 min, precedíte a môžete dochutiť medom. Využitie: vhodný pri horúčkach, kašli, zápaloch dýchacích ciest, žalúdočných kŕčoch.
- Medovka (medovkový čaj) – jednu alebo dve lyžičky medovky zalejte 3 dcl vriacej vody, nechajte 15 min odstáť, po precedení pridajte med alebo sirup. Využitie: proti nadúvaniu, pozitívne pôsobí na srdce.
Bylinné čaje prospievajú organizmu, pomáhajú pri rôznych ťažkostiach a v chladnejšom období zahrejú telo i dušu. V skutočnosti by sa nemali označovať ako čaje, keďže nemajú s čajovníkom nič spoločné, ale správne by malo ísť o závary alebo zápary byliniek. Správne názvy však nie sú dôležité a neuberajú na ich pozitívnych účinkoch a jednoduchej forme relaxácie. Či už si bylinky sušíte sami alebo ich nakupujete v obchode, dbajte na ich kvalitu a nezabúdajte jednotlivé druhy striedať.
Prajeme Vám príjemné pitie zdravej šálky čaju 🙂
(Autori článku: tím výživového štúdia v spolupráci s Mária Vašeková)