Jedinečný tvaroh

tvarohSvojim jedinečným zložením je bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú potrebné pre rast svalovej hmoty. Tvaroh je vždy súčasťou môjho jedálnička pre športovcov, preto by nemal určite chýbať žiadnemu z vás. Nielenže dobre zasýti ale obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamíny A,C,D, E a K, B6, B12, draslík, horčík, železo a vápnik.

Aký druh tvarohu vybrať?

Na obale musí byť uvedená informácia o konzistencii tvarohu, teda či je hrudkovitý aleboroztierateľný. Ďalej sa tvaroh rozlišuje podľa množstva sušiny a množstva tuku v sušine na nasledovné kategórie:

  • Vysokotučný
  • Plnotučný
  • Polotučný
  • Nízkotučný
  • Odtučnený

Pri výbere toho správneho tvarohu je potrebné si uvedomiť čo je primárnym cieľom jeho konzumácie – schudnúť, nabrať svaly, udržať hmotnosť alebo navýšiť výkon. Ak chcem schudnúť, je samozrejmé, že je potrebné vyberať tvaroh nízkotučný, prípadne odtučnený. Ak pravidelne športujete a chcete si udržať váhu, pre vás je ideálny polotučný tvaroch. Pri naberaní svalov a hmotnosti je ideálny zasa plnotučný a vysokotučný tvaroh.

Kedy tvaroh konzumovať?

Ďalšie veľmi dôležité pravidlo výberu tvarohu je doba, kedy ideme túto potravinu konzumovať. Do obeda si vyberajte skôr viac tučné, po obede s menším obsahom tuku  a celkom pred spánkom odtučnené. Tie majú totiž najmä ovplyvňovať regeneráciu svalov, preto je vhodné sa v tejto dobe vyhýbať tukom v tvarohu.

Príprava nasladko alebo naslano

Ak práve neobľubujete chuť čistého tvarohu bez ochutenia, je možné ho pripraviť na niekoľko spôsobov. Na slano ako základ rôznych domácich nátierok alebo nasladko v kombinácii s ovocím, orieškami, džemom alebo medom. Záleží od chuti jednotlivca. Veľkou výhodou tvarohu je to, že sa môže tepelne spracovať a nestratí zo svojej nutričnej hodnoty takmer nič. Samozrejme dnes je možné v obchodoch dostať i ochutené tvarohy, tie však neodporúčam pretože sú vysokoenergetické a nabité umelými sladidlami a „éčkami“, preto si radšej môžete ochutiť tvaroh sami.

Zdroj: http://www.profightersmagazine.eu/zaklad-jedalnicka-kazdeho-sportovca/