4 najčastejšie chyby pri spracovaní potravín

správna úprava jedlaPrvým krokom, ak ste sa rozhodli zdravo stravovať, je nákup kvalitných potravín, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a základné látky potrebné pre zdravší vývoj organizmu. Nákup takýchto kvalitných surovín a potravín je základom zdravého stravovania a životného štýlu. Ďalším dôležitým krokom je ich úprava a následné spracovanie.

Čo je ale základná chyba, ktorej sa viacerí dopúšťate?

Nesprávnou technologickou úpravou alebo spracovaním odstránite podstatnú časť výživných látok a plnohodnotné
potraviny tak stratia svoju kvalitu a hodnotu.

4 najčastejšie chyby pri úprave a spracovaní potravín 

(+ tipy ako ich odstrániť)

1.Vyhýbajte sa kovom – najmä pri ovocí a zelenine. Prečo je to tak? Zelenina i ovocie pri kontakte s kovmi strácajú podstatnú časť vitamínov (najmä vitamín C), ktoré obsahujú. Mali by ste preto pri ich krájaní používať sklokeramické alebo keramické nože, ktoré sú pre vitamíny neškodné. To isté platí i pri miešaní napr. zeleninových šalátov, na ktoré by ste mali použiť drevené alebo plastové kuchynské pomôcky.správne spracovanie potravín

2. Pozor na priame slnko a teplotu – takmer žiadne potraviny by sme nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu a vyšším teplotám , ktoré ich väčšinou znehodnocujú a kazia. Je rozumnejšie uskladňovať potraviny v chladničke alebo v špajzi, kde je primeraná teplota takmer pre všetky potraviny. Otvorené potraviny, ktoré ihneď nespotrebujete, je vhodné uskladňovať v sklenených alebo plastových nádobách a dózach, ktoré udržia ich čerstvosť a zabránia kontaktu s ovzduším a inými potravinami v okolí. Okrem toho zabránia vsiaknutiu pachov z výraznejších potravín, čo viacerí ocenia.

3. Správna úprava zeleniny – čerstvá zelenina obsahuje najviac výživných látok, ktoré sa pri každej ďalšej úprava zeleninytepelnej úprave mierne alebo viac strácajú. Najväčšou chybou ale býva to, keď zeleninu vysmážate v oleji, kedy úplne stráca svoju hodnotu a charakter, a stáva sa tukovou potravinou (napr. cuketa alebo karfiol v trojobale a vysmážané v oleji). Ďalej k jej znehodnoteniu prispieva i to, keď do šalátov pridáte rôzne majonézy alebo priveľa oleja (aj olivového – všetko treba s mierou). Šaláty radšej dochucujte rôznymi bylinkami a koreninami, je to oveľa zdravšie. Čo sa týka technologickej úpravy – ako sme už na začiatku spomenuli, najideálnejšia je čerstvá zelenina bez tepelných zásahov, prípadne zdravšia varianta je varenie na pare. Tak si zachová najviac vitamínov a minerálov.

4. Nepodarky radšej vyhoďte – určite sa každému občas stane, že vám niečo prihorí, prevarí sa alebo iným spôsobom pokazí (privarené cestoviny, rozvarené zemiaky, prihorená ryža alebo mäso). V takomto prípade jednoznačne odporúčame daný nepodarok vyhodiť a radšej si pripraviť nanovo ďalšie jedlo. Prečo je to tak? Možno sa vám vzhľadom nezdá, že je to až také katastrofálne. Verte však, že dané jedlo je znehodnotené oveľa viac ako sa vám zdá, pretože minimálne stratilo všetky svoje výživné látky a jedli by ste iba tzv. prázdne jedlo. V horšom prípade (prihorené jedlo) obsahuje dokonca karcinogénne látky, ktoré sa nasiaknu napr. dymom alebo prepáleným olejom. Taktiež prevarené jedlo stráca svoje živiny a je pre naše telo ťažšie stráviteľné.

Ak už ste sa odhodlali zmeniť vaše stravovanie a nakúpili ste si samé dobré potraviny, venujte zvýšenú pozornosť aj ich úprave a spracovaniu. Zabezpečíte si tak ich plnohodnotné využitie, dostatok výživných látok, ktoré obsahujú jedinečnú chuť a arómu daných potravín. Ak sa naučíte správne narábať s jedlom, ste opäť bližšie k zlepšeniu vášho zdravia a vitality.