Aké jogurty konzumovať

Jogurty neodmysliteľne patria do nášho jedálnička. Viete však, ktorý jogurt je správny a vhodný pre vaše deti, športovcov alebo pre tých, ktorí sa snažia zredukovať svoju hmotnosť? Odpovede na tieto otázky zodpovedal náš výživový poradca Ing. Javro. V článku sa dozviete i rôzne tipy a rady pri výbere a kúpe jogurtov.

  1. Podľa čoho máme vyberať jogurty a na čo dávať pozor?jogurt

Jogurty nám majú slúžiť pre doplnenie základných látok ako sú bielkoviny, tuky, sacharidy a minerály. Čo je však ešte veľmi podstatné u konzumácie jogurtov je to, aby sme si prostredníctvom nich dopĺňali tzv. zdravé mikroorganizmy, teda také, ktoré napomáhajú nášmu tráveniu. Z toho dôvodu musíme vyberať jogurty s krátkou dobou trvanlivosti, pretože čím je dlhšia trvanlivosť, tým musia byť všetky živé organizmy usmrtené, čo je logické. Jogurt, ktorý by ste si vyrobili doma a skonzumovali ho, má veľké množstvo práve tých zdravých mikroorganizmov, ktoré napomáhajú zlepšiť naše dlhodobé trávenie, napr. s  ťažko stráviteľnými potravinami. Samozrejme čím je jogurt viac spracovávaný, tým sa znižuje počet dobrých mikroorganizmov a zostávajú len tie základné látky ako sú bielkoviny, tuky sacharidy a minerály. Treba si určite dávať pozor pri kúpe na dátum spotreby; aby jogurt neobsahoval farbivá,;aby nebol jogurt z „pochybných“ krajín ako napr. Poľsko.

  1. Sú jogurty s označením „light“ alebo „0% tuku“ vždy nízkotučné/pravdivé?

Presne tak, čo sa týka týchto výrobkov, sú odtučnené, čo však musia mať deklarované na zadnej strane obalu, kde sa snažíme sledovať presné percento tuku v sušine. Čím nižšie percento tuku v sušine má, tým je výrobok odtučnenejší. Pozor, pri týchto potravinách nesledujte iba označenie light, čo sa väčšinou uvádza na prednej strane obalu, pretože to býva často zavádzajúce. Preto sledujte zadnú stranu obalu v zložení produktu. Takéto nízkotučné potraviny sa môžu využívať najmä pri redukcii tukového tkaniva a to v obdobiach, kedy sú na to vhodné, napr. na koniec dňa alebo po tréningu, kedy si veľmi výhodne doplníme najmä bielkoviny a nenavýšime zbytočne príjem energie prostredníctvom tukov.

Rozdiel energie: tabuľka nízkotučný/ polotučný

Jogurt (druh) energia tuk cukor bielkoviny
1,5%/150g 232 kJ 0,15 g 7,35 g 6,54 g
3,5%/150g 500 kJ 5,59 g 8,63 g 7 g

 

  1. Čo si myslíte o ochutených jogurtoch? 

Proti kvalitným ochuteným jogurtom ovocia atď. samozrejme nemám väčšie výhrady avšak v dnešných obchodoch sa čoraz častejšie vyskytujú ochutené jogurty prostredníctvom farbív alebo rôznych príchutí, čo samozrejme nemôžem hodnotiť za vhodné. Preto radšej odporúčam kupovať biele jogurty a tie si ochutiť doma podľa chuti kúskami ovocia, džemu alebo orieškami resp. ovsenými vločkami .

  1. Aký druh jogurtov odporúčate svojim klientom pri redukcii hmotnosti a ktoré pre športovcov?

Ako som sa vyjadril pri redukcii hmotnosti sú určite výhodnejšie odtučnené jogurty, ktoré zbytočne nenavyšujú tukové zastúpenie v energetickom príjme dňa. Pravdaže, pokiaľ je klient viac fyzicky aktívny, tak si môže dovoliť aj plnotučné jogurty, najmä v období dňa kedy má tendenciu vykonávať fyzickú aktivitu (ráno, desiata, olovrant pred tréningom, behom atď. ).

U športovcov je to samozrejme špecifické podľa toho aký šport vykonávajú, v akej fáze športovej činnosti sa práve nachádzajú a či potrebujú znižovať alebo zvyšovať telesnú hmotnosť. Potom je vhodné využívať celú škálu odtučnených alebo plnotučných jogurtov.

  1. Aké druhy jogurtov by sme mali uprednostňovať pre malé deti?aké jogurty konzumovať

Pokiaľ sa jedná o tie najmenšie deti, uprednostňujeme čo najmenej upravované jogurty. Jedná sa o plnotučné, ideálne s vyššou biologickou aktivitou. Nízkotučné sa môžu preferovať u detí naozaj iba v tom prípade, pokiaľ je dieťa obézne a veľmi obľubuje mliečne potraviny.

 

Ak máte na nás otázku ohľadne tejto témy, ktorú sme vám nezodpovedali našim článkom, napíšte nám, otázky vám radi zodpovieme.