Ako zahnať chuť na sladké?

Čo je chuť na sladké a prečo vôbec vzniká?ako sa zbaviť chuti na sladké?

Chuť na sladké môže mať fyziologickú alebo psychologickú/psychosomatickú príčinu. Z prvého hľadiska ide o rozkolísanú hladinu cukru v krvi, t.z. že ak hladina cukru v krvi prudko klesne, vaše telo potrebuje doplniť rýchlo stratenú energiu. Druhé hľadisko je zamerané najmä na určité zvyklosti, ktoré sme časom nadobudli (napríklad koláčik alebo keksík k popoludňajšej kávičke, desiata a olovrant vo forme sušienok a čokolád a pod.) alebo tzv. odmeňovanie sa po práci alebo určitom výkone, prípadne v čase relaxácie zo dňa alebo chvíľke pokoja.

Všetky tieto nedobré a nezdravé zlozvyky sú do určitého obdobia fajn, avšak keď  prídu s nimi späté komplikácie, je problém. Prichádza problém s hmotnosťou, človek sa cíti bez energie, bez vitálnosti, začínajú sa nabaľovať počiatočné alebo pokročilé zdravotné komplikácie a pod. Pritom je to iba jeden veľký neduh: „zvýšená konzumácia sladkých jedál alebo nápojov“.

Najčastejšie príčiny chuti na sladké

– nevyvážená strava (nepravidelný príjem plnohodnotných jedál)

– psychické – odmeňovanie sa, relaxácia

– úplné vylúčenie cukrov z vašej stravy

– zvýšený stres, nedostatok spánku a oddychu

Vedeli ste, že správnou vyváženou stravou dokážu ľudia predchádzať ochoreniam o 50 %? Je potrebné si toto číslo uvedomiť a zamyslieť sa nad tým, že o polovicu menej ľudí ktorých poznáte a ktorí majú niektoré závažné ochorenie, ho nemusia mať.

Ako sa teda zbaviť týchto zlozvykov a odstrániť chuť na sladké? Ak nemôžete jednoducho odstrániť zvýšenú konzumáciu cukrov,  je potrebné držať sa určitých zásad, ktoré vám pomôžu sa týchto zlozvykov nadobro zbaviť.

Najúčinnejšie zbrane proti chuti na sladké

  • Správne nastavená celodenná strava, ktorá bude obsahovať zdravé nutrične bohaté jedlá, a ktorú je potrebné dodávať vášmu telu v priebehu celého dňa, najideálnejšie v 2,5 hodinových intervaloch. Tým, že telu dodáte potrebnú energiu a vyvážené zložky (sacharidy, tuky, bielkoviny), nebude vám kolísať hladina cukru v krvi a nedostaví sa nutkavá chuť na sladké.ako sa zbaviť chuti na sladké?

Ak vás i tak premôže chuť na sladké, vyskúšajte nasledovné triky:

  • Namiesto keksíkov, čokolád a podobných sladkostí si dajte radšej ovocie, oriešky (pozor, v primeranom množstve!) alebo si pripravte teraz veľmi obľúbené smoothie, ktoré zodpovedá zásadám vyváženého stravovania.
  • Dajte si vždy jednu z nasledovných kombinácií: a)sladké a bielkoviny (tvaroh s medom) b) ovocie a zelenina, c) ovocie a tuk –orechy (semienka), ktoré zaženú pocit chuti na sladké a dodajú vám potrebné množstvo energie, ktorá je zdravšia a nutrične hodnotnejšia ako keby ste si dali samotnú sladkosť. Kombinácia má byť v znamení menej sladkého (medu, ovocia) viac druhej zložky – tuku či bielkoviny.
  • Už keď si chcete naozaj dať kúsok čokolády, vyberajte si kvalitné horké čokolády, ktoré obsahujú skôr tuky ako sacharidy, teda tým pádom nevytvárajú kolísanie sacharidov v krvi.čokoláda

Čo ak je chuť na sladké priam návyková?

Ak ste nastavený na príjem sacharidov takmer v priebehu celého dňa, je to najmä z toho dôvodu, že vám neustále vybehne po konzumácii sladkosti cukor do krvi, ktorý je následne vychytaný a automaticky vám klesne energia. To je teda signál prijať opäť energiu, keďže najrýchlejšie sa prijme prostredníctvom sladkostí, dáte si opäť ďalšiu tyčinku a takto to pokračuje neustále.

Preto je veľmi dôležité pretrhnúť tento kolotoč chuti na sladké tým, že si musíte odoprieť sladkosť a siahnuť po vyváženej strave vo forme – kefíru, acidka, šunky, zeleniny či aj napr. oriešku. Následne je vhodné zbaviť sa závislého syndrómu tým, že si manuálne budete odopierať sladkosti (jednoducho si ich nekúpite a nebudete ich mať ani vo svojom okolí). Pokiaľ takto vydržíte, spotreba a nutkanie na sladké sa vám odstráni alebo minimálne zníži k normálnym hodnotám.

Držím vám palce pri odstraňovaní chute na sladké!! No a pokiaľ potrebujete poradiť ako nastaviť vyváženú stravu aby ste sa zbavili chuti na sladké, nech sa páči, kontaktujte nás cez formulár na našej stránke, prípadne mailom (info@vyzivovestudio.sk) alebo telefonicky (0915 882 810).