Jemné tradičné Vianočné menu

zdroj: https://pixabay.com/sk

Tradičné vianočné recepty zdravšie. Ako ich pripraviť a prečo sú pre naše telo lepšie?
Vianoce sú čochvíľa tu, a pokiaľ chudnete alebo sa snažíte udržať si svoju hmotnosť, tak sa určite zamýšľate nad tým, ako zostaviť štedrovečernú hostinu. Možno sa pýtate samých seba, či máte dostatok pevnej vôle na to, aby ste tradičné vianočné dobroty jedli s mierou…
Váhate? Potom je pre vás najlepším riešením pripraviť si tradičné vianočné dobroty zdravšie – tým pádom budú obsahovať viac biologicky aktívnych látok, budú ľahšie stráviteľné, po ich konzumácii sa nebudete cítiť ako slon a niektoré budú aj (oveľa) menej kalorické. Zdravšie verzie tradičných vianočných dobrôt

Vianočná kapustnica

Suroviny:
 1 veľká cibuľa
 500 g kuracích pŕs
 100 g húb
 1 kg kvasenej kapusty
 sušené slivky podľa chuti
 2 PL masla ghí
 1 – 2 ks domácej klobásy (nemusí byť, ale na Vianoce si ju môžete dopriať aspoň malý kúsok)
 čierne a nové korenie
 himalájska soľ
 červená mletá paprika
Postup:
Na prepustenom masle osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme na kocky nakrájané kuracie mäso a restujeme. Následne zalejeme vodou a dochutíme soľou a koreninami. Potom pridáme kyslú kapustu a huby, ktoré sme predtým mali 1 – 2 hodiny namočené vo vode. Všetko varíme na miernom ohni a dbáme o to, aby v hrnci nechýbalo primerané množstvo vody. Nakoniec môžeme, ale nemusíme pridať dve kvalitné klobásky. Pred dovarením podľa chuti pridáme kapustovú vodu a sušené slivky.
Prečo je táto kapustnica zdravšia ako tradičná?
Zvyčajne sa do kapustnice pridáva bravčové mäso, napríklad bravčové plece (230 kcal/100 g) a aj údené mäso (240 kcal/100 g). Tým, že použijete chudé kuracie prsia, ušetríte viac ako 100 – 150 kcal/100 g. Kuracie mäso takisto patrí do kategórie chudých mies a je bohaté na bielkoviny, ktoré skvelo zasýtia a pomáhajú budovať cennú svalovú hmotu (veď viete, čím viac svalov máte, tým viac tuku spálite). Ak chcete skutočne diétnu kapustnicu, nemusíte použiť ani klobásky.

Kapor

zdroj: https://pixabay.com/sk

Suroviny:
 kapor v celku
 kvalitný slnečnicový olej
 rasca, tymian,
 soľ
 čierne korenie
 citrón
Postup:
Umytého a osušené kapra veľmi jemne potrieme olejom a posypeme zmesou korenín – rasca, tymian, soľ, čierne korenie a citrónová kôra. Kapra dáme do rúry s funkciou grilu a pečieme dozlatista.
Prečo je takýto kapor zdravší?
Vo väčšine rodín sa kapor pripravuje tak, že sa obalí v múke, vajíčkach a strúhanke, a následne sa smaží na nejakom rafinovanom oleji. 100 g vyprážaného kapra obsahuje cca 280 kcal a značné množstvo nasýtených tukov, pričom značná časť pochádza práve z vyprážania. Pečený kapor bez oleja obsahuje okolo 120 kcal.

Zemiakový šalát

Suroviny:
 1,5 kg zemiakov varených v šupke
 250 g sterilizovanej zeleniny (hrášok, kukurica, mrkva)
 150 g sterilizovaných uhoriek
 4 vajíčka uvarené natvrdo
 220 g gréckeho jogurtu
 1 ks nadrobno nakrájanej cibuľky (treba ju spariť vriacou zálievkou z vody, octu, cukru a štipky soli)
 korenie, soľ
Postup:
Očistené zemiaky pretlačíme, pridáme nadrobno nakrájané uhorky, sterilizovanú zeleninu, sparenú cibuľku a premiešame. Šalát dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme grécky jogurt a vajíčka.
Prečo je tento šalát zdravší ako tradičný?
Namiesto majonézy či tatárskej omáčky sme použili grécky jogurt. Týmto spôsobom sa dá ušetriť značné množstvo prázdnych kalórií – 50 g majonézy obsahuje takmer 330 kcal a rovnaké množstvo gréckeho jogurtu okolo 50 kcal. Ak použijete grécky jogurt s 0 % obsahom tuku, tak ušetríte ďalších 20 až 30 kcal. Okrem toho je majonéza ťažko stráviteľná a plná škodlivých nasýtených tukov. Naopak, grécky jogurt obsahuje bielkoviny, dôležitý vápnik i probiotiká prospievajúce tráveniu.

Linecké koláčiky

zdroj: https://pixabay.com/sk

Suroviny:
 560 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
 200 g kokosového cukru
 330 g kvalitného margarínu
 2 ks vaječných žĺtkov

 zomletý kokosový cukor na posypanie
 citrónová kôra
 kvalitný domáci džem
Postup:
Z múky, cukru, masla, žĺtkov a citrónovej kôry vypracujeme hladké cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku 4 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Na polovicu tvarov urobíme malé otvory, aby bolo pekne vidieť džem. Následne koláčiky pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia dozlatista.
Prečo sú tieto linecké koláčiky zdravšie?
Tradičné vianočné koláčiky, ktoré sa pečú vo väčšine domácností, sú iba zdrojom prázdnych kalórií, pretože väčšinou sa používa biela múka a biely cukor. Táto verzia obsahuje celozrnnú špaldovú múku, ktorá obsahuje neporovnateľne viac vitamínov, minerálov i vlákniny ako biela múka. To znamená, že viac zasýti a dodá telu mnohé živiny. Kokosový cukor sa vyznačuje nízkym glykemickým indexom (GI 35), čiže nespôsobuje prudké výkyvy krvného cukru a inzulínu. Takisto obsahuje viacero biologicky aktívnych látok. Čo sa týka margarínu, jedná sa o kontroverznú tému, napriek tomu ho mnohí odborníci preferujú pred maslom. Ako spoznať kvalitnýmargarín? Pri izbovej teplote je mäkký a žltne pomaly (žltú časť nepoužívame).
 Podobne môžete postupovať aj pri pečení iných typických vianočných dobrôt, ako sú medovníčky, vanilkové rožky či kokosové guľky. Základ je zameniť bielu múku a cukor za zdravšie alternatívy.