Paradajková polievka (porcia pre cca 4 osoby)
Potrebujeme:
- 1 cibuľa
- Pasírované paradajky 500g
- Čerstvé paradajky 250g ( v sezóne) (môžeme nahradiť konzervou ošúpaných paradajok 400g)
- Morská soľ (2 ČL)
- Trstinový cukor (3ČL)
- Bazalka
- Syr (podľa chuti)
- Olivový olej (max. 1 lyžička)
Postup:
Najskôr si opražíme nakrájanú cibuľu, do ktorej vylejeme pasírované paradajkové pyré. V sezóne môžeme pridať čerstvé ošúpané paradajky, ak nie sú k dispozícii čerstvé, pridáme konzervu ošúpaných paradajok. Varíme približne 15 minút – rozmixujeme už pripravenú zmes. Ak sa zdá polievka hustá, pridáme vodu a necháme znova chvíľu prevariť. Pridáme morskú soľ, trstinový cukor, hrsť bazalky (podľa chuti). Podávame s nastrúhaným syrom (tvrdý syr s nižším obsahom tuku v sušine).
Králik na cesnaku a bylinkách
Potrebujeme:
- Králik
- Štvorfarebné korenie
- Cesnak
- Čerstvý rozmarín a tymián
- Olivový olej
Postup:
Očistíme a naporciujeme si králika, mäso nasolíme a okoreníme štvorfarebným korením. Na králika poukladáme nadrobno nakrájaný cesnak, čerstvý rozmarín a tymián, potrieme olivovým olejom, podlejeme ho vodou a dusíme pod alobalom do mäkka na 180 °. Pred dokončením odokryjeme od alobalu a necháme ho 10 minút na 250° (mäso neotáčame). Podávame s varenými zemiakmi a dusenou alebo čerstvou zeleninou.
DOBRÚ CHUŤ!
Zdroj: recept + foto Simona Škodová