Brokolica – zelená krásavica

BrokolicaBrokolica patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Je bohatým zdrojom železa, draslíka, selénu vitamínu K a C, vitamínu B1 a B6, vitamínu E, horčíku, vápnika, zinku,  a mnoho ďalších výživných látok prospešných pre naše telo. Konzumácia brokolice by mala byť súčasťou pravidelného jedálnička športovo založených mužov a o to viac žien.

Spôsob prípravy

Za najzdravší spôsob prípravy sa považuje varenie na pare, kedy si brokolica zachová veľké množstvo svojich prospešných a výživných látok. Taktiež varenou brokolicou nič nepokazíte, odporúča sa variť max. 5 minút, pričom daný čas sa varia len jej hlávky (ružičky). Stonky treba variť dlhšie, treba ich variť ako prvé a tesne pred dokončením pridať hlávky. Brokolica sa môže samozrejme jesť i surová, pričom sa odporúča dlhšie prežúvanie aby nezaťažila žalúdok. Môžeme ju pripravovať ako hlavné jedlo, polievky alebo ako prílohu. Nezabúdajte brokolicu pokvapkať pár kvapkami olivového oleja aby sa mohli pohodlne rozpúšťať všetky vitamíny.

Využiteľnosť pre šport

Z energetického hľadiska má nízke využitie. O to však má vysoké využitie biologicky aktívnych látok, ktoré sú v procese premeny a využiteľnosti energie neodmysliteľné. Preto je perfektným doplnením stravy športovca a zaručí v kombinácii s energetickými potravinami komplexné stravovanie.

Odporúčaný čas na konzumáciu

Hocikedy v priebehu dňa, prakticky v ľubovoľnom množstve. To určite ocení veľa priaznivcov brokolice a ľudí, ktorí si radi doprajú plné taniere.

Top pozitíva brokolice

  • Posilňuje imunitný systém
  • Cez antioxidanty odstraňuje voľné radikály, ktoré sa v športovom organizme nachádzajú vo väčších koncentráciách
  • Zlepšuje detoxikáciu tela
  • Obsahuje jedinečnú kombináciu živín potrebnú pre premenu energie
  • Má protizápalové účinky
  • Dopĺňa železo a ostatné látky pre tvorbu krvi, čo využijú najmä fyzicky vyčerpávané ženy