Letné mesiace sú skvelým zdrojom čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré by ste mali čo najviac využiť. Máte k dispozícii veľké množstvo druhov, z ktorých sa dajú nakombinovať rôzne chutné šaláty. Tie nemusia byť len prílohou ale najmä v letných horúcich dňoch sú skvelou variantou hlavného jedla, či už na obed alebo večeru. Ich príprava je veľmi jednoduchá, rýchla a môžete kombinovať rôzne druhy podľa chuti.
Aké benefity prinášajú zeleninové či ovocné šaláty?
Konzumácia zeleniny a ovocia patrí k základným, zdraviu prospešným, stravovacím návykom vôbec. Prečo tomu tak je?
- Strava s vysokým obsahom vlákniny pomáha pri správnom prechode potravy črevami, odvádza nevyužité látky a škodliviny z teľa von. Vláknina má taktiež sýtiaci charakter, čo je veľmi podstatné pri redukcii hmotnosti.
- Čím vyšší príjem ovocia a zeleniny, tým viac prijímate vitamíny, minerály či antioxidanty, pričom o ich benefite pre ľudské zdravie sa nemusíme ani baviť. Čo je podstatné si uvedomiť je to, že cez leto sú tieto látky v zelenine a ovocí najkvalitnejšie a preto sa nimi treba najmä v tomto ročnom období čo najviac„nabiť“.
- Konzumáciou letných šalátov si viete pekne spestriť jedálniček a udržať správny príjem energie pri stretnutiach ako sú opekačky/grilovačky a pri letných večerných posedeniach s rodinou a priateľmi.
Čo tvorí základ dobrého a zdravého šalátu?
Na internete, v kuchárskych knihách či v iných publikáciách môžete nájsť rozličné recepty na zdravé šaláty. Či sú ale naozaj ,,FIT“ si musíte overiť sami. Základ prípravy dobrého výživného šalátu by mal pozostávať predovšetkým z:
- čerstvej zeleniny alebo ovocia
- zdravých tukov (olivový olej, z vlašských orechov, ľanový, či priamo semienka a orechy)- pozor! snažte sa si strážiť množstvo najmä na večer, kedy to nie je vhodné s tukmi preháňať.
- syrov, tvarohov a jogurtov so živou kultúrou (na večer uprednostňujte s nízkym tukom v sušine)
- čerstvého mäsa alebo rýb (losos, tuniak, krevety, kuracie, morčacie, bravčová panenka či hovädzie, čisté šunky)
- byliniek (podľa chuti)
- plus si môžete dopriať k zdravému šalátiku grahamové tyčinky, celozrnnú bagetu, kuskus, či quinou (množstvo je individuálne, závisí od toho či je šalát konzumovaný na obed alebo vo večerných hodinách, či ste mali v daný deň fyzickú aktivitu atď.)
Ingrediencie vždy závisia od daného receptu šalátu, treba však dbať na správny výber jeho surovín.
Šaláty sú dobré, zdravé, výživové, plnohodnotné! Sú určené nielen pre tých, ktorí chcú schudnúť. Taktiež sú skvelé v horúcich letných dňoch, keď väčšine nechutí nič jesť ale musí prijať dávku energie na vykonanie svojich povinností a základných úkonov. Šaláty sú ideálnym jedlom aj pre deti, ktoré pre svoj rast takisto potrebujú všetky potrebné zložky.
Na záver vám ponúkame recepty na skvelé letné šaláty. Dobrú chuť! 🙂
Quinoa-Tuna zeleninový šalát
Potrebujete:
- Quinoa -semená
- tuniak vo vlastnej šťave
- ľubovoľnú zeleninu – rajčiny, papriky, uhorky, ľadový šalát
- biely jogurt so živou kultúrou
- soľ, koreniny, bylinky
Quinou prevaríte vo vriacej vode a zeleninu si nakrájate na ľubovoľné tvary. Tuniaka precedíte zo šťavy. Všetko spolu dáte do misky a zamiešate, pridáte biely jogurt. Dochutíte podľa chuti soľou a obľúbenými koreninami, prípadne bylinkami.
Šalát s rukolou, kozím syrom a celozrnným chlebíkom
Potrebujete:
- ½ červenej cibule nakrájanej na kolieska
- 50g kozieho syra
- rukolu
- kukuricu
Dresing :
- 3PL bieleho jogurtu
- strúčik cesnaku
- 1ČL šťavy z citróna
- soľ a čierne mleté korenie
Šalát pripravíte jednoducho nakrájaním na kocky a zmiešaním. Všetky suroviny spolu spojíte a polejete dresingom. Kombinujete s kvalitným celozrnným chlebíkom (obsah celozrnnej múky min. 50% alebo domácim celozrnným).
Letný šalát s prosciuttom a melónom
- žltý melón
- prosciutto
- mozzarela syr
- rukola
- mix listového šalátu
- mandle
Dresing:
- ČL olivový olej
- ČL med
- citrónová šťava
- soľ, korenie
Rukolu a šaláty poriadne umyte a nechajte vysušiť. Melón očistite a nakrájajte na malé kocky alebo tenké plátky. Prosciutto natrhajte na menšie kúsky a všetky suroviny zmiešajte. Mandle nasucho mierne opečiete na panvici a primiešajte do šalátu. Dresing si pripravíte jednoducho: zmiešaním všetkých surovín, ktorý potom stačí pridať do šalátu.