Nahrádzame staré za nové a zdravšie

Proces premeny vlastného tela by rozhodne nemal byť o týraní, pretože hrozí frustrácia a jojo efekt. Ako začať chudnúť s rozumom a neodopierať si pôžitok z jedla?

Mnohých od zdravého životného štýlu odrádza to, že už nikdy nebudú môcť siahnuť po svojich milovaných jedlách – pizzi, zemiakových lupienkoch, sladučkých koláčikoch či božskej čokoláde. Je to však obrovský mýtus, pretože niekedy stačí nahradiť nezdravé potraviny za zdravšie alternatívy, poprípade zameniť technologické postupy a môžete si pochutnávať na svojich obľúbených pokrmoch. To sa odzrkadlí nielen na vašej hmotnosti, energie do života, ale aj na stave pokožky, vlasov či nechtov. Pripadá vám táto alternatíva lákavejšia? Tu je niekoľko tipov, ako nahradiť staré za nové, ktoré je zdravšie a neraz i chutnejšie.

  1. Palacinky

zdravé palacinkyDo bežných palaciniek používame plnotučné mlieko, rafinovanú pšeničnú múku, olej, vajíčka a štipku soli. Samozrejme, vyprážame ich na bežnom rafinovanom slnečnicovom oleji, naplníme ich džemom alebo tvarohom. Po ich skonzumovaní sme rýchlo hladní, pretože prudko zvýšia hladinu krvného cukru, proti čomu „bojuje“ inzulín, ktorý hladinu krvného cukru prudko zníži – sme opäť hladní a dáme si ďalšie a ďalšie palacinky. To sa v konečnom dôsledku prejaví na našej figúre. Nehovoriac o tom, že takéto palacinky telu poskytnú iba minimum výživných látok.

Zdravšia a menej kalorická alternatíva

Dobrou voľbou sú napríklad proteínové palacinky – majú nízky glykemický index a sú zdrojom bielkovín, ktoré zasýtia a pomáhajú budovať svalovú hmotu. Ako na to? Zmiešame 2 celé vajíčka, 2 vaječné bielka, 40 g obľúbeného proteínu, škoricu a stéviu. Pečieme ich na malom množstve oleja (treba použiť keramickú panvicu, ktorá sa nepripeká). Ak máte chuť na sladké, môžeme ich dochutiť čerstvým ovocím a tvarohom.

Druhou voľbou receptu môže byť zámena pšeničnej múky za ražnú, špaldovú, či pohánkovú.

Jedná sa o to, aby ste zamenili klasickú bielu pšeničnú múku za inú, ideálne celozrnnú a znížili obsah tuku pochádzajúci z oleja.

  1. Čipsy

Ak si prečítate zloženie svojich milovaných zemiakových lupienkov, zistíte, že obsahujú nezdravé tuky, pomerne veľa sacharidov, sodíka a neraz aj glutaman sodný a ďalšie pridané látky, aby vám dobre chutili. Nepredstavujú nič iné ako zdroj prázdnych kalórií bez biologicky aktívnych látok.

Zdravšia a menej kalorická alternatíva

Výbornou alternatívou bežných zemiakových lupienkov sú zeleninové čipsy. Zelenina má nízky glykemický index, obsahuje veľa výživných látok a menej energie. Ako na to? Obľúbenú zeleninu očistite a nakrájajte na tenké plátky. Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte bylinkami podľa chuti. Výborný je rozmarín, tymian či oregano. Ak potrebujete čipsy dosoliť, použite himalájsku soľ. Samozrejme to isté sa dá spraviť aj so zemiakmi (klasické zemiakové čipsy), ak si ich však urobíte doma, určite budú mať menej energie a budú  pre váš organizmus výživné.

  1. kvalitná čokoládaČokoláda

Doprajete si každý deň mliečnu čokoládu s orieškami alebo karamelovú čokoládu so sušeným ovocím? Verte, že takáto čokoláda poskytne telu iba minimum živín. Opäť sa jedná o zdroj obrovských kalórií, ktorú väčšina ľudí nedokáže okamžite po konzumácii využiť.

Zdravšia alternatíva

Zdravšou alternatívou bežnej čokolády je samozrejme horká čokoláda s obsahom kakaa minimálne 70 %. Samozrejme, aj takáto čokoláda obsahuje veľa energie, ale je aj zdrojom prospešných látok – vitamínov, minerálov i stopových prvkov. Tu platí, čím kvalitnejšiu čokoládu si kúpite, tým viac benefitov vám prinesie. Takže keď už siahnuť po kúsku čokolády, nech Vám dodá aj zdraviu prospešný benefit a určite jej nezjete toľko ako mliečnej.

  1. Vyprážaný rezeň

Vyprážané rezne sú na Slovensku klasikou, ktorá je ťažko stráviteľná, plná trans-tukov a s obsahom minima prospešných látok.

Zdravšia a menej kalorická alternatíva

Skúste najbližšie zameniť bravčové mäso za morčacie, alebo kvalitné bravčové. Rezne môžete obaliť v špaldovej celozrnnej múke, vajíčku a potom v grahamovej strúhanke s prídavkom sezamových semiačok. Čo je však veľmi dôležité, je spôsob prípravy. Rezne poukladáme na papier na pečenie a pokvapkáme ich olejom, poprípade pridáme primerané množstvo prepusteného masla ghí a dáme piecť do rúry. Takéto rezne skvelo chutia a obsahujú neporovnateľne menej tuku, čím nezvyšujete zbytočne energiu ako pri klasickej verzii, kde neviete kontrolovať priepustnosť oleja pri vyprážaní.

  1. Majonézový šalát

jogurt namiesto majonézyK rezňom na Slovensku neodmysliteľne patrí majonézový šalát – chutná, ale kalorická bomba.

Zdravšia a menej kalorická alternatíva

Ak sa vám nepozdáva zemiakový šalát s bielym jogurtom, pridajte do neho grécky jogurt – má hustejšiu konzistenciu i lepší nutričný obsah (aj keď viac kalórií ako biely jogurt, ale oveľa menej ako majonéza). Nebojte sa do šalátu pridať aj rozličné koreniny, teda experimentovať s chuťami. Oplatí sa to.

 

Tak vidíte, stačila malá zmena a zo starého jedla iba malou úpravou vznikli o veľa menej energetickejšie jedlá, ktoré si môžete dopriať vo väčšom množstve ako tie staré, pričom neprešvihnete svoju energetickú potrebu na deň, z čoho sú zdravotné a estetické benefity jasné.

Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

Autor: Ing. Libor Javro v spolupráci Mgr. Mirka Miková.