Náš klient Michal sa stal hviezdou

Michal schudol 15 kíl: Pozrite sa, ako sa mu to podarilo (2. časť)

redukcia pod dohľadom

Dvadsaťdeväťročný Michal sa môže pochváliť štíhlou a vyšportovanou postavou. Ako sa priznal, takéto telo nezískal zadarmo. Skrýva sa za tým pravidelný šport a hlavne dodržiavanie zdravej životosprávy pod dohľadom odborníka na výživu. Michal tak krásne schudol, nabral svalovú hmotu a doteraz si udržiava svoju postavu.

Problémy mal pri nákupe potravín

Michal sa priznal, že mal problémy pri nákupe potravín. V našich obchodoch je nedostatok zdravých potravín (jogurty, syry), preto mal problém nájsť tie vhodné, ktoré mohol konzumovať počas redukcii váhy.

Opýtali sme sa preto výživového poradcu Ing. Libora Javra, čo si myslí o nedostatku zdravých potravín v našich obchodoch. Ako pre Vysetrenie.sk ďalej povedal, pri kupovaní potravín treba hlavne čítať etikety.

„Nerád sa vyjadrujem o potravinách, či sú zdravé alebo nezdravé, nezdravé potraviny sú iba v tom prípade, ak sú chemicky, biologicky alebo fyzikálne poškodené, a teda tým pádom môžu poškodiť zdravie ľudí. Potraviny treba kupovať pre nejaký zámer, môžeme ich vyberať, pretože nám dajú chuť, zasýtia nás, dodajú určité potrebné látky. Preto treba vedieť, ktoré potraviny kde nakupovať a najmä ktoré druhy. Treba čítať etikety a vyberať tie najsprávnejšie potraviny, ktoré nám uspokoja naše potreby,“ povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Čo dalo Michalovi zdravé stravovanie?

„Začal som sa menej potiť, menej sa zadýchavam. Po psychickej stránke sa cítim sebavedomejší a mám väčší úspech u opačného pohlavia. Musel som si navyše kúpiť úplne nové oblečenie, keďže všetko staré oblečenie mi bolo veľké,“ teší sa Michal z výhod zdravého stravovania.

Jedálniček dodržiava doteraz

Od zdravej životosprávy nepoľavil. Dodržiava ju už desiaty mesiac a vraj ho to neprestáva baviť.

„Svoju váhu si udržiavam v zimných mesiacoch pravidelnými návštevami fitness centra (4-krát týždenne) a s príchodom jari sa chystám doplniť cestný bicykel,“ prezradil Michal, ako si udržiava svoju váhu.

Takéto výsledky dosiahol

Pred redukciou váhy sa jeho hmotnosť pohybovala na hranici 102 kg pri výške 183 cm, pričom podiel tuku mal 29 %. Keď schudol, dostal sa na váhu 87 kg. Momentálne si udržuje váhu na 93 kg s tým rozdielom, že podiel tuku má len 17 %.

„Možno sa to zdá niektorým veľký váhový skok, avšak tento skok je spôsobený posilňovaním, kedy sa nabrala svalová hmota a nastal úbytok tuku,“ upozorňuje Michal.

Výživový poradca Ing. Libor Javro potvrdzuje, že pri redukcii váhy je dôležitý podiel jednotlivých zložiek stavby tela, ako úbytok váhy.

„Je to absolútna pravda. Samozrejme, keď chudnete, tak prirodzene chcete dosiahnuť efekt, aby ste redukovali iba tuk, resp. tukovú energetickú zásobu. Určite nie je vhodné redukovať hmotnosť z vody a zo svalov, pričom tukové zásoby ostanú nezmenené. Zdravá redukcia hmotnosti je iba pri znižovaní tukového tkaniva a nezmenenom hmotnostnom stave vody a svalov,“ varuje Ing. Libor Javro.

Aj Michal je o tom presvedčený, že podiel tuku je dôležitejší ako samotná váha. Popri chudnutí totiž naberal vodu a hlavne svalovú hmotu.

Čo radí ostatným, ktorí chcú schudnúť?

Po svojom úspešnom chudnutí už vie Michal na základe svojich vlastných skúseností poradiť ostatným, ako účinne schudnúť.

„Každý, kto by chcel začať chudnúť, a hlavne bez jojo efektu, by sa mal zamyslieť nad tým, kvôli komu alebo čomu to chce spraviť. Mal by sa vykašľať na všetky diéty, ktoré sú spropagované v časopisoch bez odborných rád,“ radí Michal ostatným.

Chudnite pod odborným dohľadom

Ani tabletkami a inými prípravkami určenými na redukciu váhy ostatní neschudnú. Podľa Michala je jediný spôsob len v úprave stravy po odbornej konzultácii.

Určite je najdôležitejšie stála odborná pomoc, každý potrebuje špecificky poradiť, ako správne a zdravo redukovať. Pri redukcií tukových zásob ľudia veľmi často stretávajú s prekážkami typu: Čo mám teraz jesť? Prečo sa mi zastavila redukcia? Prečo už môžem danú potravinu konzumovať? Ako sa mám stravovať, keď mám výnimočný deň? Čo mám robiť, keď mám veľkú chuť na sladké? A tých otázok je strašne veľa, preto kto iný by vám ich mal lepšie zodpovedať, ako váš osobný výživový poradca,“ povedal na záver Ing. Libor Javro

*Výsledky klientov prezentované na webe nie sú typické. Výsledky každého klienta sú individuálne. Vždy záleží na prístupe klientov a dodržiavaní navrhnutých odporúčaní od našich výživových poradcov.

Zdroj: http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000655/1339934/Michal-schudol-15-kil–Pozrite-sa–ako-sa-mu-to-podarilo–2–cast-