Potrebujú športovci prijať denne viac bielkovín ?

Bielkoviny

Pokiaľ sa denne venujete športovej aktivite určite by ste nemali zabúdať na primeraný príjem bielkovín, ktorý vám zaručí optimálnu stavbu vášho tela a vy sa budete môcť zlepšovať vo vašom fyzickom výkone, pretože vaša stavba tela sa vždy prispôsobuje stálej činnosti. Teda pokiaľ vykonávate silové športy, organizmus začne vytvárať väčšie svalové objemy v namáhaných partiách a na druhej strane ak vykonávate vytrvalostné športy, organizmus začne využívať prijímané bielkoviny v menšom množstve na výstavbu svalov, ale použije ich na iné prospešné funkcie, ako je ochranná alebo regeneračná funkcia.

Preto by mal každý športovec vedieť aké množstvá bielkovín by mal prijímať v potrave. Začínajúci športovci by mali prijímať toľko bielkovín v potrave ako mladý  budujúci sa organizmus detí , čo predstavuje okolo 1,3 g/ kg/deň. Napríklad bežný dospelý podľa OVD by mal prijímať okolo 0,8g/kg/deň. Profi športovci preferujú príjem 1,6 g bielkovín / kg / deň, ktoré konzumujú v priebehu celého dňa v rozložených 5-6 jedlách.

Zapamätajte si, že bielkoviny sú významné pre napredovanie fyzického výkonu, preto s tým súvisí ich optimálny príjem k danej športovej aktivite, ich časovanie a absorbovanie do organizmu v správnom množstve a čase!

 

Pre viac informácií o potrebe a správnom príjme bielkovín – kontaktujte svojho výživového poradcu