Náš výživový poradca v Rádiožurnáli Slovenského rozhlasu

strava školákov

foto: costsectorcatering.co.uk

Nášho výživového poradcu Ing. Libora Javra kontaktovali zo Slovenského rozhlasu z relácie Rádiožurnálu a pýtali sa ho na otázky týkajúce sa stravovania detí na Slovensku. V tomto článku sa dočítate odpovede na ich otázky ako i názor nášho výživového poradcu na danú tému.

1.Myslíte si, že slovenské deti sa stravujú správne?

Podľa môjho názoru sa stravovanie slovenských detí zhoršuje. Je to najmä badateľné na náraste obéznych detí. Faktorov je niekoľko čo tento negatívny stav spôsobuje. Samozrejme o stravovaní dieťaťa  rozhoduje rodič! Preto by som v celom probléme hľadal riešenie v správnej edukácii rodičov ešte v období kedy nie je priam badateľné, že je ich dieťa obézne. Vtedy je veľmi dôležité, aby sa rodičia pri najmenšom  náznaku alebo podozrení,  že ich dieťa má nábeh na obezitu, poradili s odborníkmi na stravovanie.

2. Školské jedálne majú okrem iného údajne aj problém, že zdravé jedlá deťom často nechutia. Ako sa dá priviesť školákov k zdravej strave?

Zdravá strava pre deti je v podstate trošku odlišnejšia od zdravej stravy pre  dospelého. Preto sa v mnohých prípadoch môže stať, že deťom núkame pre nich nechutné potraviny v domnienke, aby sa zdravo stravovali.

V dnešnom ponímaní je zabezpečenie zdravého stravovania pre bežné dieťa len v tom, aby sa neprejedalo nevhodnými potravinami! Pretože to sa naozaj skutočne deje, dnešné deti príjmu veľké množstvo energie cez rôzne sladkosti, chipsy, sladké nápoje, po čom detské chuťové bunky túžia. Keď si k tomu pripočítame fyzickú inaktívnosť dnešných detí, tak máme problém. Problém s obezitou, cukrovkou, fyzickou a psychickou  schopnosťou detí.

3. Sú podľa vás školské obedy na Slovensku vyhovujúce?

Samozrejme, viem si predstaviť v školských jedálňach omnoho kvalitnejšie stravovanie. Ale nemyslím si, že školské obedy môžu za to, že dnešné deti trpia čoraz viac obezitou. Obed je len jedno jedlo z tých šiestich, ktoré by mali deti počas dňa prijímať. Preto pokiaľ by obed v škole bol  len na 60 % vyhovujúci, čo určite býva, a ostatné stravovacie jednotky budú kvalitné, tak máme zabezpečené vyhovujúce stravovanie pre dieťa.

4. Z čoho by mal pozostávať zdravý a vyvážený obed školáka?

Zdravý a vyvážený obed pre bežného školáka  pozostáva z polievky, hlavného jedla s dostatočnou porciou prílohy, mäsitej alebo bezmäsitej časti, a porciou zeleniny alebo ovocia. Pozor ale! Väčší dôraz by sa mal dávať na technologické úpravy potravín, teda celé stravovanie by malo mať dôraz na zníženie tukov, zahusťovadiel a rôznych prídavných látok pri spracovaní potravín.

5. Myslíte si, že deti na Slovensku sa stravujú lepšie v škole alebo doma?

To je absolútne individuálne, ale samozrejme dieťa, ktoré sa stravuje zle doma, bude sa zle stravovať aj v škole. Dieťa, ktoré má dobrý stravovací návyk podchytený z domova, si ho určite z veľkej časti prenesie aj medzi svojich rovesníkov.