Nevyhýbajte sa polievkam

polievky

foto: sheknows.com

Domáce polievky sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré dopĺňajú náš pitný režim. Domáci vývar je veľkým pomocníkom pri nachladnutí alebo pri tzv. opici, kedy dokáže nášmu telu pomôcť doplniť potrebné látky. Na tému pozitív a negatív domácich a instantných polievok sme sa spýtali nášho výživového poradcu.

  1. V čom vidíte najväčšie pozitívum domácich polievok?

Kvalitné polievky majú najdôležitejšiu funkciu v tom, že nám vedia dostatočne rozhýbať tráviaci trakt, začnú sa vylučovať kyseliny žalúdka a nastane kvalitnejšie trávenie. Polievky majú aj charakter sýtiaci, teda dodajú nášmu telu najmä potrebné látky pre správny chod organizmu, samozrejme to záleží z akých potravín je polievka vyrábaná.

  1. Myslíte si, že polievka by mala byť súčasťou nášho jedálnička každý deň?

Myslím si, že polievka má byť veľkou súčasťou racionálnej výživy a správneho stravovania. Každý deň však nemusí byť, postačuje 2-3 krát do týždňa. Ale samozrejme kto rád konzumuje polievky  každý deň, určite nič nepokazí.

  1. Sú nejaké druhy domácich polievok, ktoré neodporúčate často konzumovať?

Všetko záleží od kvality potravín, z ktorých je polievka vyrábaná. Polievky sa majú striedať. Strukovinové alebo mäsité polievky by mali byť preferované pri konzumácii bezmäsitého hlavného jedla a zase naopak, pokiaľ je mäsité hlavné jedlo, polievka by mala mať charakter zeleninovej.

 

  1. Čo si myslíte o instantných polievkach a vifonkách? Sú pre nás škodlivé?

Instantné a iné polievky majú dva charaktery.  Negatívne – obsahujú viacero nevhodných konzervantov a iných prísad, nemajú v správnej výžive čo robiť, preto tieto polievky považujem za neoptimálne pre celkové vyživovanie obyvateľstva. Čo si vieme pozitívne zobrať z takéhoto typu polievky je, že vedia zasýtiť, preto pokiaľ je človek hladný a nemá nič po ruke, dobrá je aj takáto polievka, čo by som však určite nerád preferoval.

  1. Prečo je domáci vývar taký účinný pri chorobe alebo po „opici“?

Ako som už povedal, teplá polievka má tendenciu naštartovať trávenie, ktoré bolo z dôvodu intoxikácie alkoholom poškodené. Následne dodá všetky potrebné látky, ktoré náš organizmus akútne potrebuje k regenerácii zásob látok, ktoré stratil pri odstraňovaní intoxikácie. Sú to najmä vitamíny, minerály a voda.

  1. Čo si myslíte o zahusťovaní polievok? Je to zdravé alebo by sme sa mali tomu radšej vyhnúť?

Zahusťovanie polievok pri dnešnom štýle života obyvateľstva je absolútne nevhodné. Ľudia sa málo hýbu, deti majú fyzickú inaktívnosť pri televízoroch, preto nepotrebujú zbytočné navyšovanie energie prostredníctvom akumulovanej energie prostredníctvom múk, zápražiek a škrobových zahusťovadiel.

  1. Aké polievky odporúčate klientom, ktorí chcú zredukovať svoju hmotnosť?

Polievky bez  zahusťovadiel a zásmažiek, na prírodno.