Ryby sú zdravé!

RybyRyby patria medzi najzdravšie potraviny, ktoré máme k dispozícií, a preto by nemali chýbať v žiadnom jedálničku. Ich konzumácia má na naše telo veľa pozitívnych a blahodárnych účinkov. Aké druhy rýb sú najzdravšie a ako často ich môžeme konzumovať? Viac sa dočítate v tomto článku, kde na dané otázky odpovedá výživový poradca Ing. Libor Javro.

  1. Prečo sú ryby považované za jedno z najzdravších potravín ?

Ryby  majú správne vyvážené látky, ktoré náš organizmus potrebuje. Jedná sa najmä o kvalitné bielkoviny, z ktorých vie náš organizmus  správne vyskladať tkanivá, veľmi dôležité sú nenasýtené mastné kyseliny či už omega 3 alebo 6. Tieto tzv. tuky sú zdraviu prospešné najmä v tom pomere, v ktorom nám ich ryby vedia odovzdať. Prostredníctvom omega 3 tukov vie náš organizmu udržiavať správny pomer cholesterolu a celkovo tuku v krvi, čo je hlavne dôležité z hľadiska vitálnosti srdcovo cievneho systému, teda jednoducho povedané napomáhame srdcu. Ale tuky z rýb majú aj iné prospešné ukazovatele ako to, že nám odovzdávajú vhodnú energiu, dôležité vitamíny a minerály, ktoré sú nepostradatelné pri všetkých biologických procesoch nášho zdravého organizmu.

  1. Pokladáte všetky druhy rýb (sladkovodných aj morských) za zdraviu prospešné?

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že všetky ryby, ktoré sú správne chované resp. prežívajú vo vhodnom a najmä neznečistenom prostredí sú zdraviu prospešné.

  1. Je pravda, že morské ryby sú zdravšie a obsahujú viac pozitívnych látok pre naše telo ako ryby sladkovodné?

Áno o nejaké to  percento sú morské ryby kvalitou lepšie ako ryby tunajšie, jedná sa najmä o pomer omega 3-6 tukov, kde morské ryby majú zväčša lepší podiel. Ale ešte raz opakujem, každá ryba, či naša domáca alebo morská, ktorá nie je kontaminovaná alebo nevhodne chovaná, je zdraviu veľmi prospešná.

  1. Na čo si treba dávať pozor pri kúpe rýb v supermarketoch?

Pri kúpe rýb si treba dávať pozor na sviežosť ryby. Pokiaľ sa dá, treba k nej privoňať, prezrieť si oko ryby – to musí byť svieže, bez zákalov, potom zistíte, že ryba je ešte čerstvá. Taktiež nesmie mať príliš oslizenú kožu. Čo sa týka mrazených alebo konzervovaných rýb, tie treba skúšať a nájsť si vhodnú značku a rybu. Určite treba vyberať podľa krajiny kde bola ulovená, z akého chovu pochádza atď. Ale v tomto prípade ešte raz opakujem, treba len testovať a skúšať, ktorá ryba, značka, výrobca sú kvalitný. Kvalitu potom spoznáte na základe chuti, čuchu, konzistencie …

  1. Ako často by sa mali ryby a morské plody vyskytovať v našom jedálničku?

Ryby alebo výrobky z rýb by sa mali objavovať v našom jedálničku bežne dvakrát za týždeň. Samozrejme, frekvencia záleží od špecifikácie, napr. športovcom alebo ľuďom citlivým na cardio-vaskulárne ochorenia by som odporučil konzumáciu kvalitných rýb určite častejšie.

  1. Je zdravé/vhodné konzumovať surové ryby (vyskytujúce sa najmä v sushi) ? Komu by ste ich neodporučili konzumovať?

Pri správnom technologickom spracovaní surovej ryby je absolútne vhodné konzumovať takéto ryby. Samozrejme, nie každá ryba sa dá konzumovať surová a nie každá časť ryby sa dá takto konzumovať. Sú to väčšinou špecifické, veľmi jemné druhy rybacieho mäsa, ktoré nemôžu byť kontaminované alebo napadnuté mikroorganizmami.

Surové ryby si nemôžu dovoliť konzumovať najmä ľudia precitlivení ku gastrointestinálnym komplikáciám (zvracanie, nevoľnosť, hnačky).

  1. Aká je podľa Vás najlepšia úprava rýb na konzumáciu?

Najvhodnejšia je práve  úprava zasurova,  potom grilované, varené a na pare.

  1. Ktoré ryby sú podľa vás najzdravšie/ ktoré obsahujú najviac pozitívnych látok?

Nerád by som práve špecifikoval niektorú rybu, pretože každá je svojská a dodáva nášmu organizmu v miernych odchýlkach dôležité látky potrebné pre zdravý vývin a obranyschopnosť. Ale samozrejme, ako všade platí pravidlo, treba ryby striedať, nepreferovať len jeden druh.

 

Zdravé a nekontaminované ryby si môže dovoliť každý, avšak býva preferencia, že sa v rybách nachádzajú vo zvýšenej miere ťažké kovy z dôsledku zlého chovu, zlého skladovania atď.. Preto aby sme zabránili možným negatívnym účinkom týchto ťažkých kovov, odporúča sa znížená konzumácia pre tehotné, dojčiace a malé deti. Určite sa rybám nevyhýbajte, treba len dbať na zvýšenú opatrnosť pri kúpe a úprave rýb, a zamerať sa na kvalitu.

Autor článku (M)