Nenaleťte podvodníkom: Ako spoznať skutočného výživového poradcu?

Rozpoznajte odborníka na výživu od podvodníka

foto: vysetrenie.zoznam.sk

Cestu za zdravým životným štýlom vám uľahčí odborník, ktorý sa v tom vyzná. Výživových poradcov je však veľmi veľa. Bohužiaľ, niektorým nejde o zdravie, ale len o peniaze. Ako odhaliť podvodníkov?

Profesia výživového poradcu je veľmi populárna. Odborníka na výživu vyhľadáva čoraz viac ľudí, ktorí chcú zmeniť svoj starý životný štýl. Pribúda ich hlavne teraz na jar, keď sa chcú zbaviť prebytočných kíl, ktoré nabrali počas zimného obdobia. Keďže sa v poslednej dobe roztrhlo vrece s výživovými poradcami, vzrástol aj počet podvodníkov, ktorí chcú len zarobiť.

„Odborníkom“ môže byť každý

Keď chce niekto v niečom podnikať, jednoducho si založí živnosť. Dostane povolenie od štátu na výkon povolania a môže pracovať.  Je pritom úplne jedno, čo vyštudoval. Výživovým poradcom tak môže byť ktokoľvek. Aj ten, čo má za sebou elektrotechnické vzdelanie či architektúru.

Ďalším problémom je fakt, že v súčasnosti existujú stovky konferencií, workshopov, seminárov či kurzov, ktorých sa môže každý zúčastniť. Stačí si seminár len zaplatiť, posedieť na prednáškach renomovaných odborníkov (aspoň sa to tak o nich hovorí) a  výsledkom je certifikát o jeho absolvovaní.

Čo by mal ovládať?

Podľa Libora Javra by mal byť nutričný špecialista odborníkom z viacero oblastí. Libor Javro je výživový poradca, ktorý vlastní výživové štúdio. Má za sebou desiatky spokojných klientov, ktorým pomohol.

Výživový poradca by podľa neho mal poznať:

  • Funkcie metabolizmu a práceschopnosti ľudského organizmu: Vyšší stupeň biochémie človeka, vyšší stupeň fyziológie človeka, musí mať minimálne základy medicíny. Poznať priebeh, pôsobenie a odstraňovanie základných ochorení a základy genetiky.
  • Náuku o potravinách, poznať kompletný sortiment potravín rastlinnej a živočíšnej výroby, ktoré sú dostupné na našom trhu najčastejšie. Poznať nutričné zloženie potravín a ich správnu využiteľnosť pre zlepšenie stavu klienta. Vyšší stupeň poznania základných látok a biologicky aktívnych látok – ich pôsobenie, využitie, resorpcia, ovplyvňovanie,…
  • Poznať vhodné odporúčanie k technologickým úpravám potravín.
  • Poznať vhodné fyzické zaťaženie, ktoré môžeme odporučit klientovi.

Tieto poznatky sú úplným základom, ktorý musí výživový poradca ovládať.

Dôležitý je individuálny prístup

Každý odborník na výživu by mal vedieť, ako vyzeral životný štýl jeho klienta pred tým, než sa rozhodol vyhľadať odbornú pomoc. Na základe jeho starých stravovacích návykov a cieľa, ktorého chce dosiahnuť, mu výživový poradca poradí vhodné zloženie stravy, pohybové aktivity a mnoho iných. Ku každému klientovi by mal pristupovať individuálne.

Výživový poradca predstavuje oporu na ceste zmeny klientovho životného štýlu. Pomôžu aj referencie od známych. Pýtajte sa kamarátov, či nepoznajú výživového poradcu, s ktorým majú osobné skúsenosti!

 

Zdroj: http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000653/1382171/Nenalette-podvodnikom–Ako-spoznat-skutocneho-vyzivoveho-poradcu-