Niečo pre fighterov: Robíme váhu 2.časť

Naberanie váhy fighterov po vážení

foto: profightersmagazine.eu

V prvej časti článku som sa venoval, ako si má pripraviť profesionálny bojovník telesnú hmotnosť  k váženiu pred zápasom.

V tejto časti si rozoberieme ako po znížení hmotnosti rýchlo nabrať na hmotnosti a  pripraviť sa tak na zápas. Zvyčajne  má bojovník jeden deň na to, aby nabral opäť na hmotnosti, tekutinách a sile. Rýchle naberanie hmotnosti má svoju postupnosť a dané pravidlá. Celý proces automatického zvyšovania hmotnosti som popísal v 4 základných bodoch a samozrejme doplnil o odpovede Patrika Kincla, ktorý má s daným procesom skúsenosti.

1.Intervaly a množstvo konzumácie vhodných nápojov a potravín ihneď od naváženia až po skončenie zápasu sú veľmi dôležité. Správne intervaly príjmu potravy a tekutín rozhodujú o tom, či dané látky z potravín vami len prebehnú alebo sa zadržia v organizme kde ich potrebujeme.  Správny interval sa odhaduje podľa viacerých faktorov ako je: váha, používané tekutiny, potraviny pre opätovné nabratie síl a hmotnosti. Čo najlepšie časovanie sa dá vybrúsiť v prípravnom období, kedy si môžete dovoliť experimentovať s príjmom tekutín a najmä sacharidov, takže na sebe budete pozorovať zrýchlené naberanie hmotnosti v priebehu krátkeho času. Jedno je ale isté, začnite piť a jesť ihneď od váženia a končite až niekoľko hodín po skončení zápasu. Druhé pravidlo, ktorým si pomôžete je, že konzumujete malé množstvá pri zvýšenej frekvencií príjmu potravy.

2.Pitný režim je najdôležitejšia časť rýchleho naberania hmotnosti a opätovnej regenerácie svalstva a taktiež mentálnej kondície. Koľko tekutín by mal bojovník vypiť taktiež závisí od viacerých faktorov. Určite si musíme uvedomiť základné pravidlo 1 liter vody= 1 kg telesnej hmotnosti. Tu nastáva často problém, pretože organizmus obvykle moc nechce v krátkom časovom horizonte zanechávať vypitú vodu v organizmu a stáva sa, že prechádza cez organizmus bez toho aby sa v ňom zadržala. Pre zadržiavanie vody v tele sú potrebné ióny a sacharidy. Keď si zoberieme, že chceme zadržať v priebehu krátkeho času veľké množstvá tekutín v organizme, nemôže to byť len tak hociaký príjem iónov a sacharidov. Dané dve zložky musia byť špičkovej kvality v optimálnom pomere a čase dodávané do organizmu. Patrik Kincl sa vyjadril ako zavodňuje svoj organizmus:  „V pravidelných intervalech piju až do zápasu pedialyte (je to suplement z USA na zavodnění) pokud ho nemám, tak používám český vodníček, kde zdvojnásobuji dávky.“

3.Sacharidy sú to pravé čo napomôže organizmu rýchlo zadržiavať vodu v organizme a naopak voda ťahá potrebnú energiu zo sacharidov do tkanív kde ich pri zápase bojovník využije vo svoj prospech. Zložité a jednoduché sacharidy sa musia konzumovať v správny čas v závislosti na tom, ako rýchlo chceme regenerovať glykogén a vodu v organizme. T.z, že zložité sacharidy ako sú zemiaky, ryža, celozrnné cestoviny a chlieb, sa konzumujú v iný čas ako jednoduché sacharidy z ovocia alebo gainera. Patrik sa vyjadril akú stravu konzumuje pre rýchle nabratie váhy „Stravou se snažím doplňovat sacharidy. Opět jím po malých dávkách a to co jsem zvyklý jíst normálně. U mě buď rýže nebo těstoviny a vše bez masa.“

4.Znižujte konzumáciu mäsa a tukov najmä zo začiatku, pretože v tomto období potrebuje váš organizmus čo najviac regenerovať vodu a sacharidy v organizme. Tuky z mäsa by túto regeneráciu vedeli spomaliť, pretože pre organizmus sú ťažšie stráviteľné a tým pádom spomaľujú celý proces. Potraviny z tukov a bielkovín si môžete dovoliť konzumovať až keď budete mať dostatočnú hmotnosť, vitalitu a energiu. Teraz už musíte byť po nutričnej stránke dostatočne pripravený k súboju.

Želám vám veľa úspechov a samozrejme v prípade otázok ma neváhajte kontaktovať.