Cholesterol sa prirodzene nachádza v bunkách ľudského tela. Má pre organizmus veľký význam avšak jeho vysoké koncentrácie sú rizikovým faktorom mnohých ochorení. Nesprávnym stravovaním si zvýšite jeho hladinu a nastáva celý rad problémov.
Cholesterol v ľudskom tele
Cholesterol je tuková látka, ktorá tvorí súčasť nervov, mozgových buniek a hormónov. Pomocou bielkovinových prenášačov sa ukladá do membrán buniek a pri nadbytku sa z neho robia tukové zásoby. Optimálne množstvo cholesterolu je 250 mg/deň.
Aké sú následky vysokého cholesterolu?
Vysoká hladina cholesterolu môže spôsobovať ochorenia srdcovo-cievneho systému, ktoré vedú často k infarktom a život ohrozujúcim stavom. Cholesterol rozlišujeme „dobrý“ a „zlý“:
LDL cholesterol (tzv. zlý) – lepí sa na steny poškodených tepien a tým ich zužuje. Krv sa viac zráža a môže dôjsť k vytvoreniu zrazeniny, ktorá cez úzke tepny neprejde a nastáva infarkt srdca alebo mozgová porážka. Množstvo LDL cholesterolu v krvi výrazne ovplyvňuje výživa.
HDL cholesterol (tzv. dobrý)- vracia prebytočný tuk naspäť do pečene. Vysokou hladinou HDL sa minimalizuje ukladanie tuku v tepnách. Zvyšovanie HDL cholesterolu podporuje pohyb a zdravé stravovanie.
Ako ovplyvniť hladinu cholesterolu v krvi pomocou stravy?
Na zníženie hladiny cholesterolu alebo i dokonca zabránenie jeho zvyšovaniu je potrebné zmeniť svoje stravovanie a celkovo životný štýl. Veľké množstvo cholesterolu sa do krvi dostáva práve potravou. A práve preto výživový poradca Ing. Libor Javro radí, aby ste si:
- znížili nadmerný príjem živočíšnych tukov s výnimkou morských rýb
- zaradili do jedálnička rastlinné tuky a oleje (napr. orechy, semená, a olivový olej – priamo zvyšuje obsah HDL a tým znižuje obsah LDL až 2-násobne). Pozor, treba taktiež konzumovať v optimálnych množstvách, nie prehnane!
- ak máte príliš vysoký príjem mäsa, masla, syrov, vajec a plnotučného mlieka, znížte tento príjem
- zvýšte dávky ovocia a zeleniny
- dodržujte pitný režim – nevhodné sú sladené vody, alkohol
- uprednostňujte potraviny s väčším obsahom vlákniny (vločky, fazuľa, hrach, celozrnné pekárenské výrobky)
- ak máte vysoký príjem akumulovaných jednoduchých sacharidov, znížte ho (mliečne čokolády, koláče, cukrovinky…)
- optimalizujte svoje telesné tukové zásoby
- zvýšte svoju pohybovú aktivitu a obmedzte stres
- nefajčite (u fajčiarov je znížená hladina HDL cholesterolu)
- rozdeľte si stravu do pravidelných intervalov, 5-6 krát za deň
,,Povedz mi čo ješ a ja ti poviem kto si!„ (Anthelme Brillat-Savarin)
Pestrá, vyvážená strava a zdravý životný štýl poukazujú na to, že dokážu nielen predchádzať ale i liečiť civilizačné ochorenia, ktoré sa týkajú väčšiny populácie. Preto ak máte zvýšenú hladinu cholesterolu, pozrite sa spätne čo ste zjedli a napravte to kým je čas, alebo sa poraďte u nás na optimalizáciu vášho stravovania.
Dôkazom sú i úspechy našich klientov, o jednom z nich si môžete i prečítať článok TU.
(Autori článku: tím výživového štúdia v spolupráci s Mária Vašeková)