Potraviny, ktoré chránia pred nachladnutím

Práve sa nachádzame v ročnom období, kedy neustále zmeny počasia narúšajú prispôsobivosť organizmu k teplotným podmienkam. Výkyvy teploty spôsobujú, že sa organizmus nemôže adaptovať na určitú stálu teplotu prostredia. Z toho dôvodu je náchylnejší na prechladnutia, zníženie imunity a celkové zhoršenie zdravotného stavu, čo najviac vyhovuje vírusom a baktériám, ktoré s radosťou začnú okupovať ľudský organizmus. Počasie sa zatiaľ ovplyvniť nedá, ale zlepšiť obranyschopnosť organizmu sa vo veľkej miere dá, a to najmä pomocou preferencie určitého druhu potravín, ktoré podporujú a vytvárajú imunitný systém. Preto v tomto období dbajte na konzumáciu predovšetkým potravín, ktoré Vám dodajú potrebné vitamíny, minerály, antioxidanty, a najmä kvalitné bielkoviny, z ktorých je imunitný systém tvorený.

10 najvhodnejších potravín na prevenciu pred nachladnutím, ktoré sú bežne dostupné: 

  1. Jablko sa považuje za jedno z najzdravších ovocí na svete a napriek tomu jeho konzumácia stále klesá. Jablká okrem toho, že obsahujú veľké množstvo antioxidantov, vitamínov a minerálov, obsahujú dôležité polysacharidy – pektíny, ktoré sú všeobecne označované ako vláknina, ktorá má dôležitú úlohu pri peristaltike a očisťovaní čriev od škodlivín. Z tohto dôvodu majú jablká dôležitú úlohu pri prevencii.
  2. Pomaranče dodávajú vitamín C, ktorý je prospešný pre imunitný systém organizmu tým, že napomáha bielym krvinkám zachytávať nevhodné mikroorganizmy, ktoré sa snažia napadnúť organizmus. Okrem vitamínu C pomaranče obsahujú dostatok fytochemikálií a viacero zdraviu prospešných látok, ktoré dokážu pôsobenie vitamínu C stimulovať. Z toho dôvodu konzumáciou kvalitných pomarančov sa zvyšuje ochranné skóre ľudského organizmu.
  3. Citróny sa nemusia predstavovať ako vhodná potravina na prevenciu pred prechladnutím, pretože sú známe svojim dostatočným obsahom vitamínu C, i keď sa môžete v mnohých periodikách dočítať, že je omnoho viac potravín, ktoré obsahujú vyššie množstvo vitamínu C, avšak citróny ho obsahujú dostatočné množstvo pre ochranu organizmu. Taktiež ako pomaranče, citróny obsahujú fytochemikálie, ktoré podporujú činnosť vitamínu C. Vitamín C je náchylný na teplo, svetlo a kov, preto keď si chcete obohatiť organizmus o tento vitamín, snažte sa šťavu z citróna nevytláčať do horúceho nápoja, neprerezávajte ho kovovým nožom a chráňte rozrezaný citrón pred svetlom. Vytlačená šťava z citróna má upokojujúce účinky na nádchu, kašeľ, bolesť v hrdle, znižuje horúčku, pomáha pri bolestiach hlavy.
  4. Paradajky obsahujú vysoké množstvo biologicky aktívnych látok, z čoho s najväčším zastúpením sú vitamíny A, B, E a C. Najväčšie množstvo týchto látok sa nachádza v šupke alebo pod šupkou, taktiež niektoré biologicky prospešné látky sa aktivujú pri rozmixovaní paradajok a tepelnom ohreve. Preto je veľmi vhodné konzumovať paradajky aj ako zeleninovú šťavu vo forme nápoja, zmiešanú v pomere 1:1 s prírodnou vodou.
  5. Mrkva sa nachádza v našich končinách najčastejšie zo všetkých koreňových zelenín. Dostala sa do povedomia ľudí ako vynikajúci nosič betakaroténu, ktorý je prekurzorom vitamínu A. Ten patrí do skupiny v tuku rozpustných vitamínov, preto aby bol tento vitamín využiteľný pre organizmus je dôležité, aby ste mrkvu konzumovali spoločne s tukom (olivový olej). Taktiež mrkva obsahuje viacero vitamínov a minerálov, z ktorých môžeme spomenúť najmä B a C, železo, vápnik, draslík a sodík.
  6. Brokolica obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré napomáhajú imunitnému systému ničiť baktérie a vírusy. Brokolica obsahuje obrovské množstvo vitamínu C a je zaujímavá tým, že čím je brokolica tmavšia, tým ho obsahuje viac.
  7. Paprika obsahuje obrovské množstvo vitamínu C. Toto množstvo je 2 až 3 násobne väčšie ako sú odporúčané výživové dávky. Z tohto dôvodu je paprika je vynikajúcou prevenčnou potravinou. Zaujímavosťou na paprike je, že tepelnou úpravou sa neznehodnocuje. Ďalšou zaujímavosťou je, že červená paprika obsahuje niekoľko násobne väčšie množstvá vitamínov ako zelená paprika.
  8. Hydina  (morčacie, kuracie mäso): Mäso z hydiny a jej „chudé“ časti sú kvalitným zdrojom bielkovín pre organizmus, z ktorých si telo dokáže vytvárať biele krvinky.
  9. Vajcia (na mäkko, surové) sa označujú ako ideálny zdroj bielkoviny, a tak môžeme označiť i vajcia za vynikajúcu potravinu na prevenciu pred ochoreniami a nachladnutím.
  10. Ryby (všetky druhy) sú veľmi dôležitým zdrojom kvalitných bielkovín, najmä esenciálnych, z ktorých si organizmus vie vytvoriť imunitný systém. Je žalostne nízka konzumácia rýb, napriek tomu, že sa rybie mäso ukazuje ako jedna z najzdravších potravín.

Pokiaľ je už imunitný systém a zdravotný stav narušený, najvhodnejšou voľbou je konzumácia potravín, ktoré majú prirodzený antiseptický účinok (zabíjajúci mikróby).

4 potraviny, ktoré majú antiseptický účinok a sú bežne dostupné:

  1. Cibuľa má vynikajúce ozdravujúce účinky, pretože jej zložky posilňujú imunitný systém. Jej éterické oleje brzdia zápalové procesy organizmu a uvoľňujú hlien. Má antiseptické účinky, t.z., že dokáže sama bez pomoci imunitného systému zabíjať škodlivé mikroorganizmy. Pri tepelnom spracovaní stráca množstvo zdravotných účinkov, preto je dôležité cibuľu konzumovať v surovom stave.
  2. Cesnak sa označuje ako prírodné antibiotikum, pretože má schopnosť usmrcovať choroboplodné mikroorganizmy. Má povzbudzujúci účinok pre imunitné bunky tým, že podporuje ich delenie a aktivitu v ľudskom organizme. Využíva sa ako prírodný liek proti nádche, pri zapálenom hrdle, kašli a dýchacích ťažkostiach a napomáha k vykašliavaniu.
  3.  Zázvor má taktiež ako cesnak a cibuľa antiseptické účinky, najmä prostredníctvom látky gingerol, ktorá má podobné účinky ako aspirín. Svoje opodstatnenie má najmä v čínskej medicíne, kde sa vynikajúco osvedčil ako prírodný liek na vykašliavanie. Zázvor dokáže zahrievať telo, čím je vhodný pri vypotení tela.
  4. Čaj z mäty piepornej: antiseptický účinok z mäty piepornej má látka mentol, ktorá má upokojujúci účinok na zápaly v tele, ktoré sú vyvolané nachladnutím. Okrem toho čaj z mäty dodáva organizmu stratené tekutiny vo vhodnej forme.