Prečo sa šošovica v jedálničku vyplatí?

V porovnaní s inými strukovinami sa šošovica rýchlo a jednoducho pripravuje, pričom je dostupná po celý rok pretože jej sušená podoba má taktiež vysokú biologickú hodnotu.

Pozitívne látky pre náš organizmusšošovica - všestranná strukovina

Šošovica je vynikajúcim zdrojom železa, kyseliny listovej a bielkovín. Taktiež je dobrým zdrojom vlákniny, medi, fosforu a mangánu, zinku, draslíka a vitamínov skupiny B.

Tým, že má vysoký obsah vlákniny pomáha znížiť hladinu cholesterolu a stabilizovať hladinu cukru v krvi.  Je skvelým zdrojom železa, čo ocenia najmä ženy trpiace chudokrvnosťou ako i deti a mládež vo vývine. Doplnenie železa prostredníctvom šošovice je výbornou alternatívou oproti červenému mäsu, ktoré okrem železa obsahuje aj iné látky, ktoré nemusí byť v niektorých prípadoch vhodné navyšovať (tuky, cholesterol).

Kto by si mal šošovicu pravidelne zaradiť do jedálnička?

  • Ženy, ktoré chcú otehotnieť, chudokrvné ženy či ženy športovkyne.
  • Ľudia trpiaci na ochorenia cardiovaskulárneho systému a cukrovkou.
  • Ľudia, ktorí to radi nepreháňajú so živočíšnymi bielkovinami.
  • Vegetariáni a vegáni.

Ideálna príprava

Ako bolo už na začiatku spomínané šošovica sa nemusí pred jej prípravou nechať namáčať dlhé hodiny vo vode. Avšak určite nič nepokazíte ak máte čas a na hodinu ju v tej vode necháte odstáť, bude určite o niečo lepšie stráviteľná. Pre lepšiu a ľahšiu stráviteľnosť strukovín môžete vyskúšať riasu kombu, ktorá sa pri varení vkladá spolu so strukovinou (avšak pozor mierne mení chuť strukoviny ale treba vyskúšať). Šošovica sa pripravuje tak, že sa vloží až do vriacej vody, nie hneď na začiatku. To znamená, že hneď ako voda zovrie, pridáme šošovicu, stlmíme teplotu, prikryjeme a ďalej varíme.

  • Zelená šošovica sa pripravuje dlhšie – cca 30 minút, červená menej, cca 15-20 minút. Pre pevnejšiu konzistenciu napr. do šalátov alebo polievky sa čas skracuje 5-10 minút.
  • Rôzne typy majú rôzne konzistencie, tie hnedé a zelené odrody si lepšie zachovávajú tvar aj po varení, tie červenkasté zmäknú a po varení majú kašovitejšiu konzistenciu.

Šošovica je vynikajúca potravina plná zdraviu prospešných látok, preto by ste na ňu nemali zabúdať vo vašom pestrom jedálničku.  Dobrú chuť!