Ryža – všetko čo o nej potrebujete vedieť

Ryža je v našom jedálničku zaužívaná potravina, ktorá má najvýznamnejšiu úlohu v tom, že dodáva energiu pre pohyb a celkové fungovanie ľudského tela. Je neoddeliteľnou súčasťou našich pokrmov, či už ako príloha alebo hlavné jedlo. Taktiež netreba zabúdať, že celosvetovo je najvýznamnejšou potravinou z hľadiska zasýtenia obyvateľstva.

Nie je ryža ako ryža..biela a basmati ryža

Asi najviac používaná je v našich končinách ryža klasická, biela. Tí, ktorí sa však viac zaoberajú zdravou stravou určite už natrafili na rôzne iné varianty ako ryža natural, basmati alebo ryža jasmínová.

Aký je medzi nimi rozdiel?

Základný rozdiel medzi bielou ryžou a hnedou resp. celozrnnou je vo vymletí zŕn. Biela ryža je viac vymletá, to znamená, že sú z nej odstránené šupinky a vrchná časť ryžového zrna – teda je pre ľudský organizmus rýchlejšie spracovaná a rýchlejšie prináša do tela energiu (čo práve v dnešnej sedavej dobe nemá práve najpozitívnejší účinok). Preto sa začína preferovať ryža s menším vymletím zrna. Tá má viac balastných látok, ktoré spomaľujú proces premeny energie a preto je vhodnejšia na konzumáciu pre ľudí, ktorí sa menej v priebehu dňa pohybujú.

Natural, basmati a jasmínová ryža

Jasmínová, basmati či iné varianty ryže môžu mať taktiež rôzne varianty vymletia zrna – vyššieho alebo nižšieho. Tieto druhy ryže ale určite odporúčam pre spestrenie jedálnička. Ryža natural obsahuje podstatnú časť šupky a klíčku, v ktorých sa nachádzajú všetky výživné látky a vitamíny. Je vhodná i pre diabetikov, pretože má nízky glykemický index. Patrí určite medzi najzdravšie varianty.

Čas na ryžu…

Pre optimalizáciu energie a udržanie si postavy je vhodné konzumovať ryžu najneskôr na obed a samozrejme v optimálnom množstve. Pri redukcii hmotnosti určite neodporúčam konzumovať ryžu na večeru. Ryža v športovom jedálničku má opodstatnené zastúpenie pretože, ako som už vyššie spomenul, dodáva organizmu energiu a tú športovci potrebujú prijímať v optimálnom množstve. S ryžou nebýva príliš veľký problém pri rôznych ochoreniach preto ryžu odporúčam každému, ale pozor – treba ju konzumovať v optimálnom množstve!

Svoje optimálne množstvo si viete priamo otestovať na sebe alebo sa jednoducho priamo spýtať odborníka na stravovanie. Pokiaľ sa potrebujete poradiť, objednať sa môžete tu: Analýza stravovania