Rozhovor s našou klientkou – úspešnou slovenskou športovkyňou

Radi by sme Vám predstavili našu klientku Luciu Krajčovič, ktorá je najlepšia slovenská bojovníčka – Profi female fighter in Muay Thai and K1 a trénerka LADIES THAIBOX. Trošku sme ju pre vás vyspovedali a jej odpovede doplnili o výpovede nášho výživového poradcu Ing. Javra.

  • Lucka, aké úspechy si doteraz dosiahla pri svojom športovaní?

Titul majsterky SVK, majsterky ČR, dvakrát majsterka Európy a majsterka sveta. Mám za sebou 15 amatérskych zápasov a 33 profi zápasov. Z profi zápasov sa mi podarilo 24 výhier a 7 KOs.

Najväčšie úspechy:

  • 1.place Euroliga 2009/2010
    klientka Lucia Krajčovič

    Foto: Peter Dzurjanin

  • 3.place Slovak Muay Thai Open 2010
  • Participation on Queens cup 2011, Bangkok
  • 2.place WKF European Championship K1 2011
  • 3.place Slovak Championship in K1 2012
  • 1.place Championship of Czech Republic K1 2012
  • 1.place Slovak Open K1 2013
  • WKF European Champion Muay thai 2013
  • WKU World Champion Muay Thai 2013
  • EUMS European Champion K1 2013
  • Aby sme lepšie objasnili čitateľom akú máš asi fyzickú záťaž, koľko tréningov absolvuješ obvykle za týždeň?

Trénujem 6 dní v týždni, dvojfázovo.

To je skutočne nabitý program, určite nebolo ľahké zostaviť pre takto vyťaženú športovkyňu jedálniček tak, aby mala dostatok energie. Preto sme sa spýtali nášho výživového poradcu ako sa mu zostavoval výživový plán pre Luciu.

Každý jedálniček pripravujem špeciálne pre individuálne potreby klienta, teda ani Lucia nebola výnimkou. Lucka potrebuje presne vyváženú stravu so zreteľom na telesnú hmotnosť a energiu do fyzickej aktivity. Čo je niekedy trošku náročné ale je to prirodzená súčasť stravovania športovca s váhovými kategóriami. Ihneď ako som jej po prvý raz nastavil stravu, začala profesionálne spolupracovať a automaticky dosahovať progres vo vyváženosti stravy k fyzickej aktivite a udržiavaní váhy.

  • Myslíš si, že je potrebná pri bojových športoch dôležitá upravená a vyvážená strava?

Veľmi dôležitá. Pamätám si, keď som začala s thaiboxom, tak som za prvý rok neschudla ani kilo. Neupravila som stravu, samé vyprážané jedlá, nepravidelnosť jedál, samé sladkosti. Postupom času som si začala zisťovať informácie a sama na sebe skúšala, čo zaberá a čo nie.

  • Prečo si sa rozhodla využiť služby výživového poradcu Ing. Javra? Ako si sa k nemu dostala?

Videla som, že spolupracuje s Profighters, tak som sa rozhodla spoluprácu vyskúšať. Dostala som sa do fázy a na úroveň, kde už nestačia veci z internetu, ale je treba odborníka, aby mi pomohol buď s chudnutím pred zápasmi alebo s úpravou stravy, aby som mala dosť energie.

  • Ako si si pred spoluprácou s výživovým štúdiom upravovala stravu?

Stravu som si upravovala buď podľa toho, čo som si naštudovala na internete alebo čo zaberalo na ostatných fighterov. Predtým ako som sa nakontaktovala na doktora*, tak som oslovila tiež jedno výživové štúdio. Ale spokojná som nebola ani náhodou. Síce si ma tam na začiatku pomerali, ale to bolo asi všetko, čo v podstate urobili. Dostala som jedálniček, ktorý bol niečo ako všeobecné základy, stále opakujúce sa jedlá. Takže vďaka Bohu, že som na trafila na doktora =)

  • Ako hodnotíš spoluprácu s Ing. Javrom?Ing. Javro a Lucia Krajčovič

Som veľmi, veľmi spokojná. Neodporúčam nič, čo sama na sebe nevyskúšam alebo s tým po vyskúšaní nie som spokojná. Ale toto výživové štúdio odporúčam každému jednému, či ide o normálnych pracujúcich ľudí alebo športovcov.

  • V čom vidíš najväčšie pozitíva vo vašej spolupráci?

Pokiaľ dodržiavam presne jedálniček od doktora, tak všetko ide ako hodinky. A keď sa náhodou stane, že mám menej energie alebo nejaký problém, doktor ho hneď vyrieši. Zistí, kde je chyba, čoho mám málo, veľa alebo čo robím zle, a príde s niečím zmeneným, aby som mala všetko čo potrebujem.

  • Si vegánka, čo ťa k tomu priviedlo?

V podstate odmalička som nejako extra nemusela mäso, salámy ani podobné veci. Ale vtedy ešte bola doba taká, že „človek musí jesť veľa mäsa; bez mäsa nebudete silní; mäso treba jesť kvôli bielkovinám“ atď. Takisto ako mlieko a mliečne výrobky, „potrebujete piť mlieko, má veľa vápnika; jogurty sa musia jesť na zdravú črevnú mikroflóru“ atď. Všetko je to iba o informovanosti spoločnosti, že tie mýty nefungujú. Časom mi prestalo skoro úplne chutiť mäso, jedla som už iba ryby. Asi pred rokom a pol som sa dostala k jednému videu, kde sa ku mne dostali všetky informácie, samozrejme aj obrázky z bitúnkov a v sekunde mi bolo všetko jasné, že sa na tomto podieľať nemienim. Tak som sa stala vegetariánkou z minúty na minútu. Už vtedy som tušila a cítila, že budem pokračovať ale čakala som presne na tú minútu aby to prišlo samé.

Klientka Lucia Krajčovič

foto: SITA/Štefan Plevo

Keďže je Lucka vegánka, zostavenie jedálnička nebolo určite jednoduché a sťažil sa minimálne výber vhodných potravín tak, aby vyhovoval daným potrebám a preferenciám. Spýtali sme sa Ing. Javra ako sa mu zostavoval daný jedálniček. Ako sa staviate k tomu, že je taký vrcholový športovec ako Lucia vegán? Mali ste problém zostaviť pre ňu vhodný jedálniček?

Je to absolútne jej rozhodnutie. Keby mala na niektorú potravinu alergiu alebo intoleranciu, tiež by som ju nemohol zaradiť do jedálnička. V tomto prípade je to samozrejme trošku náročnejšie vybalancovať najmä bielkoviny, na to samozrejme využívame zvýšenú konzumáciu strukovín, sóje a vhodných výživových doplnkov. Ďalej je dôležité dopĺňať cez suplementy látky ako železo či B vitamíny. Ale to dopĺňam aj u iných športovcov, ktorí konzumujú  živočíšne potraviny. Ešte čo môže robiť problém u profi športovcov- vegánov je pocit nasýtenosti a pestrosť regeneračných jedál, tento jav je omnoho dôležitejšie a náročnejšie zvládnuť ako doplnenie bielkovín.

  • Vyhovuje ti nastolená strava a jedálniček? Mala si alebo ešte stále máš s niečím problém?

Vďaka jedálničku od doktora som spoznala veľmi veľa nových kombinácií jedál alebo samotné potraviny, ktoré som predtým nejedla, alebo dokonca nepoznala. Neskutočne si vážim, že bez mihnutia oka mi pripravil jedálniček najprv pre vegetariánku a potom pre vegánku. Nikdy sa neopýtal prečo, začo, ale maximálne vyhovel mojim požiadavkám a potrebám. Mala som asi jediný problém s cviklovou šťavou =D, ale inak s ničím, pretože doktor ma predtým dostatočne vyspovedal, takže vedel, čo mám rada a čo naopak nie.

  • Ako dlho ti trvalo zvyknúť si na daný režim a stravu z jedálnička?

Keďže som bola už predtým zvyknutá na rôzne diéty pred zápasmi a mala som pravidelnú stravu už roky, tak možno iba pár dní, keď som si musela vážiť každé jedlo. Ale už teraz viem približne, čo má akú gramáž a hodnoty, takže už to je ľahké.

  • Aké najväčšie zmeny si pocítila pri zmene stravovania s naším jedálničkom?

Žiadnu únavu, lebo predtým som bývala dosť často unavená,  ale hlavne som uvidela zmeny na postave a to ma neskutočne teší.

  • Odporučila by si spoluprácu s výživovým poradcom Ing. Javrom svojim známym či  športovcom ako si ty?

Odporučila by som to každému človeku, čo poznám. Je to úplne osobný prístup, žiadne stiahnuté všeobecné jedálničky z internetu, presne prispôsobené podľa práce, tréningov, aktivít. Obrovská rozmanitosť jedál a potravín, plnohodnotná strava. Každý deň v jedálničku je iný, nikdy neje človek to isté. Doktor vie poradiť a pomôcť, zmeniť hocičo alebo upraviť keď niečo nechutí alebo nefunguje. Zaujíma sa, ako sa mi darí. Proste výborný odborník pre športovcov, ale aj normálnych ľudí. Vďaka doktorovi a jeho vysvetleniu a pomoci, som sa naučila ďalšie a ďalšie užitočné veci ohľadom stravovania a výživy.

Klientka Lucia Krajčovič

Foto: Peter Dzurjanin

Na záver sme sa spýtali i výživového poradcu ako sa mu s Luckou spolupracovalo. Bola vždy vzornou klientkou, ktorá dodržiavala váš jedálniček a rôzne rady a pokyny pred a po zápasoch?

Spoluprácu s Luciou hodnotím za vynikajúcu. Vždy sa snaží dodržať moje rady a odporúčania. Najmä v období keď sa pripravuje na zápas, pretože vtedy je pre ňu výrazná striktnosť v stravovaní najpodstatnejšia.

Ak sa chcete dozvedieť viac o športových individuálnych plánoch, neváhajte nás kontaktovať telefonicky (0915 882 810) alebo mailom (info@vyzivovestudio.sk).

 

*Objasnenie oslovenia doktor v odpovediach: Ing. Javro nie je doktor, je inžinierom výživy ľudí a športovcov, je to oslovenie/prezývka od Lucie 🙂

*Výsledky klientov prezentované na webe nie sú typické. Výsledky každého klienta sú individuálne. Vždy záleží na prístupe klientov a dodržiavaní navrhnutých odporúčaní od našich výživových poradcov.