VODA SILNEJŠIA AKO OHEŇ 2.časť

voda silnejšia ako oheň

Foto: expertboxing.com

V prvej časti článku som sa zameral na dôležitosť doplňovania tekutín organizmu a poukázal som na to, akú výhodu má dobre zavodnený organizmus. Lenže čo ak nemáme dostatok času na dobré a kvalitné zavodnenie ako sa to veľakrát stáva po vážení? V lepšom prípade má bojovník deň na rehydratáciu po vážení, v horšom prípade pár hodín. V prípade, že je na rehydratáciu aspoň jeden deň, určite sa s kvalitným zavodnením pracovať dá.

V prípade, že je iba niekoľko hodín do začatia zápasu po vážení, musí každý bojovník počítať s tým, že stratené tekutiny nedokáže kvalitne dostať naspäť, a teda ani takýto spôsob odvodňovania nevyužívať a radšej sa pripraviť na danú hmotnostnú kategóriu niekoľko dní vopred.  Preto je dôležité mať pred každým podujatím do detailov naplánované svoje stravovanie, zavodnenie, zloženie organizmu a najmä dostatočné zásoby látok.

Vypíšem vám niekoľko dôležitých zásad, na ktoré musíte myslieť, keď chcete pracovať so svojím zavodňovaním organizmu.

 Zásady pri správnej rehydratácii organizmu športovca:

  • Mal by som myslieť v priebehu celého prípravného obdobia na to, aké mám percentuálne zavodnenie organizmu.  Najmä u športovcov, ktorí využívajú praktiky odvodňovania pred vážením, je nesmierne dôležité mať v tréningovom období výrazné a vysoké zavodnenie organizmu.
  • Pre rýchlu rehydratáciu využívam nápoje podľa mojej fyzickej aktivity. Pokiaľ som v kľude, pijem hypo-tonické nápoje, v telesnej aktivácii izotonické, ihneď po fyzickej záťaži izotonické v kombinácií s hyper-tonickými nápojmi.
  • Dbám na dostatočné zásobenie iónami (Na), ktoré sa najlepšie dostávajú do organizmu potravou, teda nie suplementáciou. Najideálnejšie je konzumovať polievky.
  • Pre kvalitné zavodnenie je potrebné výhradne využívať pitnú vodu a do toho striedať minerálne vody s mineralizáciou do 500 mg/l. v pomere 1diel minerálka a 3 diely pitná voda.
  • Konzumovať tekutiny v malých množstvách pri zrýchlenej frekvencii.

Celý proces kvalitného zavodňovania organizmu si vyskúšajte a pripravte v prípravnom (tréningovom) období, aby ste sa v deň zápasu držali pevných, pre vás individuálnych praktík, ktoré ste si už s vaším trénerom, odborníkom na stravovanie alebo osobným výživovým poradcom vytvorili (vyskúšali). Vy sa budete môcť už sústrediť len na svoje nasledujúce zápasenie.

Foto (zdroj): www.expertboxing.com