ŽENY, NEZABÚDAJTE NA ŽELEZO!

brokolicka

                ŽENY POZOR NA NEDOSTATOK ŽELEZA

Ženy, ktoré pravidelne športujú a chcú zvyšovať svoju výkonnosť v športe by si mali dávať pozor na dostatočné dopĺňanie železa. Poukazujú na to i najnovšie výskumy z univerzít: 1.Lekárska Univerzita of South Carolina, Charleston, SC 2. Divízia Nutričných vied, Cornell University, Ithaca, NY, ktoré prišli na to, že nedostatok železa ovplyvňuje zvyšovanie výkonnosti u športovkýň.

CIEĽ VÝSKUMU

Štúdia bola vykonaná u zvierat a ľudí, pričom poukazuje na vzťah medzi železom a výkonnosťou u žien bez anémie[1] a fyzickej výkonnosti. Bolo dokázané, že ženy, ktoré vykonávajú určitý vytrvalostný šport sú vystavené väčšiemu riziku zníženej výkonnosti a energetickej účinnosti. Preto vedci vykonali kontrolovanú štúdiu, ktorá skúma účinky železa v jeho doplnení do stravy počas tréningov u neanemických ženách -športovkyniach.

METÓDY ŠTÚDIA

Na začiatku tréningového obdobia bola náhodne vybraná vzorka 40 športovkýň, ktorým bolo podávané železo počas tréningového obdobia.

VÝSLEDKY

Športovkyne, ktoré pridali do svojho jedálnička železo v tréningovom období, zaznamenali zlepšenie telesnej výkonnosti a energetického výdaja v porovnaní so ženami, ktoré trénovali bez pridania železa. Tieto výsledky sú dôležité pre ženy pravidelne športujúce, ktorých stravovacie návyky a fyzický tréning zvyšujú riziko anémie, a naznačujú, že pridaním železa môžu maximalizovať prínosy vytrvalostných tréningov. Z toho vyplýva, že ak chcú ženy počas tréningu zlepšiť svoj energetický výdaj a výkonnosť, mali by pridať do svojho stravovania železo vo forme suplementov alebo potravín obsahujúcich dostatočné množstvá železa.

7 TYPOV POTRAVÍN NAJBOHATŠÍCH NA ŽELEZO

  • Červené mäso – napr. hovädzie, ryby, pečienky,
  • Zelenina – najmä brokolica, hlávkový šalát, kel, špenát, pór
  • Mak, Vajcia,
  • Petržlen, kaleráb,
  • Celozrnné pečivo,
  • Strukoviny – fazuľa, hrach, šošovica,
  • Sušené ovocie – najmä marhule, broskyne a hrozienka.

susene ovocie

[1] Anémia- chudokrvnosť spôsobená vo väčšine prípadov z nedostatku železa.